Asgari ücret görüşmelerine katılan işçi Öztürk: Bir ev kirası, bir aylık ekmek parasıyla asgari ücret tükeniyor

Asgari ücret görüşmelerine katılan işçi Öztürk: Bir ev kirası, bir aylık ekmek parasıyla asgari ücret tükeniyor
Bu yıl ilk defa asgari ücret görüşmesine katılan işçilerden Durmuş Öztürk, “Bir ev kirası, bir aylık ekmek parası ile bu asgari ücret tükeniyor” dedi.Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı asgari ücretini belirlemek...

Bu yıl ilk defa asgari ücret görüşmesine katılan işçilerden Durmuş Öztürk, “Bir ev kirası, bir aylık ekmek parası ile bu asgari ücret tükeniyor” dedi.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı asgari ücretini belirlemek için ikinci kez Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda toplandı. Toplantıda Hazine ve Maliye Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile Türkiye İstatistik Kurumu'nun temsilcileri ekonomik verileri paylaştı. İkinci toplantının bitmesinin ardından asgari ücret için bir sayı açıklanmadı. Önceki yıllardan farklı olarak asgari ücret görüşmelerinde; Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu'na bağlı sendikaların üyelerinden kasiyer, sağlık çalışanı, enerji işçisi ve karayollarında çalışan bir taşeron işçisinin de bulunduğu 4 farklı iş kollarında çalışan işçiler katıldı.

Toplantıya katılan işçilerden Hatice Akgedik ve Durmuş Öztürk ANKA Haber Ajans’ına konuştu.

“Çocuğuma 10 lira verebilmek için borç aldım”

Karayollarında 9 yıldır taşeron işçi olarak çalışan Durmuş Öztürk, asgari ücretin yetmediğini söyledi. “Bir ev kirası, bir aylık ekmek parası ile bu asgari ücret tükeniyor.” diyen Öztürk, yetkililerden asgari ücretle çalışan işçiler ve aileleri için “yaşam standartlarına uygun ve sofralarından aç kalkmayacakları” bir ücret talep etti.

Türkiye'de 8 milyon asgari ücretli çalışanın olduğunu hatırlatarak, şu ifadeleri kullandı:

“8 milyon asgari ücretli var ve bunların ailesi ile 33 milyon asgari ücretle geçinen milletiz. Herkes diyor ki; 'aldığımız yetmiyor' veya 'kiramız yetmiyor', 'birini alsak biri eksik kalıyor.”

Okula giden çocuklarını anlatan Öztürk, Öğretmenler Günü’nde oğlunun kendisinden kutlama için 10 lira istediğini, oğluna verecek 10 lirası olmadığı için borç aldığını kaydetti. Öztürk, “O akşam sabaha kadar uyuyamadım. Bir yerlerden, çocuğuma 10 lira verebilmek için borç aldım.” dedi.

“Çocuğumuzun geleceği için kadromuzu istiyoruz”

Kadro alma konusunda oyalandığını belirterek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski bakanı Vedat Bilgin’in Torba Yasa’yla ilgili vaatlerini hatırlattı. Bugüne dek 4 kez kadro kaçırdığını kaydeden Öztürk, “Karayollarında 14 bin taşeron işçi var. Bir avuçta sayılacak kişileriz. Çocuğumuzun geleceği için kadromuzu istiyoruz. Yarın işten çıkarılma korkusunun olmaması için... Biz bugün varız yarın yokuz olmasın diye... Çocuğumuzun geleceği için kadromuzu talep ediyoruz karayolları yol bakım işçileri olarak.” diye konuştu.

“Artık herkes elini vicdanına koysun”

Komisyonda kadın işçileri temsil eden, Adana Şehir Hastanesi'nde temizlik işçisi olarak çalışan Hatice Akgedik ise, pazara ve markete gittiklerinde temel ihtiyaçlarını karşılayamadıklarını belirtti. Akgedik, asgari ücretli işçilerin durumuna dair şunları söyledi:

“Asgari ücretli insanlar, gerçekten zor durumda. Açlık sınırının altında. Asgari ücretli iki tane oğlum var. Asla evlilik falan düşünemiyorlar. 'Karnımız doymuyor' diyorlar. Gençlerimiz, herkes yurt dışına kaçıyor. Benim memleketimde imkanlarımız varken gençlerimiz neden gidiyor? Alım gücümüz bitti. İnanın ben bunu sayın işverenlerime de başkanlarıma da bakanlarıma da söyledim ilk toplantıda. 'Semt pazarlarında insanlar yerlerden çürük meyve toplayıp evlerine götürmek için nasıl mücadele ettiklerini bir görün' dedim. İnsanlarımız çok zor durumda. Kadın işçilerin çalışma koşulları çok zor. Çok zor ayakta duruyorlar. Bazıları bekar oluyor, çocukları ile hayat mücadelesi o kadar zor ki... Ev kiraları almış başını gitmiş, insanlar ne yapacağını bilemiyor. İnsanlar zor durumda, biz bunu gereken yerlere de söyledik artık herkes elini vicdanına koysun.”