‘Bakanın ölü sayısı açıklaması yetersiz’

‘Bakanın ölü sayısı açıklaması yetersiz’
Türkiye’de koronavirüs kaynaklı vaka sayısı 100 bini aştı, can kaybı 2 bini aştı. Ölüm sayılarıyla ilgili tartışmalara net yanıt vermeyen Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamasının ardından İstanbul Tabip Odası ve Türk...

Türkiye’de koronavirüs kaynaklı vaka sayısı 100 bini aştı, can kaybı 2 bini aştı. Ölüm sayılarıyla ilgili tartışmalara net yanıt vermeyen Sağlık Bakanı Koca’nın açıklamasının ardından İstanbul Tabip Odası ve Türk Toraks Derneği, açıklamanın yetersiz olduğunu söyleyerek karşı çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen haftalarda bir açıklama yaparak, KOVID-19 virüsüne tanı konabilmesi için iki kod tanımlandığını ve Türkiye’nin bu kodlamaya uymadığını ifade etmişti.
Türk Toraks Derneği de İstanbul ve Trabzon’da ortalama ölüm oranlarında daha önceki yıllara kıyasla önemli artışlar saptandığını, bunun kaygı ve şüphe yarattığını açıklamıştı. Ardından New York Times gazetesi İstanbul’da son iki yıla göre bu yıl ölüm sayılarında ciddi bir artış olduğunu ve Türkiye’nin verileri gizlediğini öne sürdü. Gazete özellikle 9 Mart-12 Nisan arasında geçen senenin ortalamasına kıyasla 2 bin 100 daha fazla ölüm yaşandığını yazdı.
KOCA YANITSIZ BIRAKTI
Çarşamba günü, Bilim Kurulu toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya tartışma yaratan bu iddialar soruldu. Bakan Koca, öncelikle kod tartışmasına ilişkin DSÖ’nün iki hafta öncesine kadar böyle bir kodlama sisteminden bahsetmediğini söyleyerek, PCR testi yapamayan ülkeler için ikinci bir kod tanımlaması yapıldığını ve Türkiye’nnin böyle bir sorunu olmadığını söyledi.
Diğer tartışma konularından olan İstanbul ve Trabzon iddialarına ilişkin soruya ise Türkiye’nin genel ölüm verileriyle cevap veren Bakan Koca, bu iddialara karşı oluşan boşluğu devam ettirdi. 1 Ocak-20 Nisan tarihleri arasında, 2019’da 152 bin ölüm meydana geldiğini söyleyen Koca, üstelik 2020’de beklenenden az ölüm gerçekleştiğini ifade etti. Bakan Koca ayrıca ölüm belgesi düzenleyenlerin hekimler olduğunu, bakanlığın tanı koymadığını söyledi ve topu hekimlere attı.
“RAKAMLAR BU AÇIKLAMAYLA İZAH EDİLEMEZ”
İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Osman Öztürk ise bu iddialarla ilgili birden fazla çalışma olduğunu ve Bakan Koca’nın açıklamasında bu verileri inkar etmediğini söyleyerek, “Rakamları bu açıklamayla izah etmek mümkün değil. Ölümler bulaşıcı hastalık olarak kayıtlara geçiyor. Bakan açıklamasıyla bu verilerin sorumluluğunu doktorlara attı” dedi.
Koronavirüs salgını dışında bu verileri açıklayabilecek deprem, sel gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyleyen Öztürk, “Bu durum iddiaların doğru olma ihtimalini yükseltiyor. Gerek hastanede tedavi gördüğü sırada vefat eden, gerek testi pozitif çıkan gerekse testi negatif çıkan ve vefat edenlerin sayısı açıklanmalı” diye konuştu.
TORAKS DERNEĞİ İDDİASINI YİNELEDİ
Bakan Koca’nın açıklamasının ardından elde ettikleri sonuçların istatistik testler ile analiz edildiğini ve 2020 yılına ait yüksekliğin çok belirgin olduğunu yineleyen Türk Toraks Derneği, “Bu artışların KOVİD-19 ile ilişkili olabileceğinden endişe duymaktayız” dedi. Türk Toraks Derneği’nden Dr. Çağla Uyanusta, belirtilen dönemde İstanbul’da önceki yıllara göre her hafta ortalama 800 kişinin fazladan ölmesinin ancak farkında olmadığımız bir felaketle ilişkili olabileceğini söyleyerek, “Ölüm sayılarındaki artış incelemeye alınmalı ve acilen bir yanıt bulunmalı. Yetkililerden talep ediyoruz” dedi.

Öne Çıkanlar