BİLİM KURULU ÜYESİ PROF. ATEŞ KARA: İyileşen kişiye tekrar virüs bulaşması ihtimali çok düşük
Güney Kore’de 116 koronavirüs hastasının iyileştikten sonra test sonuçlarının tekrar pozitif çıkmasını değerlendiren Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara “Hastalanan bir kişinin ikinci defa hastalanma olasılığı çok düşük ve o ihtimal şu anda biraz uzak görünüyor" dedi.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kara, Güney Kore'den gelen iyileşen hastalara tekrar virüs bulaştığı yönündeki haberler ilgili bilimsel bir açıklamanın yapılmadığını, kesin bilgi olmadığı için birkaç olasılığın değerlendirmeye alınabileceğini söyledi. Kara’ya göre o olasılıklar şöyle:
“İyileşen hastanın akciğerinde tek tük kalan hasarlı hücreler zaman içerisinde yavaş yavaş atılırlar. İkinci olasılık da bu kişiler belki de ilaç aldıkları, tedavi aldıkları için, belki de vücutları istenilen oranda cevap vermediği için, virüsü ikinci defa alıp da tekrar hastalanıyor olabilirler, bu ihtimal çok çok düşük. Bir üçüncü ihtimal de acaba virüs vücutta sessiz kalıyor, mesela bizim dudak uçuğu virüsümüz öyledir. Koronavirüsün normalde böyle bir özelliği yok; ama bir dönem için vücutta sessiz kalıyor, önce hastalığa neden oluyor, sonra bir dönem biraz sessiz kalıyor, sonrasında da tekrar aktive olarak, kafasını kaldırıp hastalığa neden olabilir mi? Bu olasılıksa bence en düşüğü."
Mayıs sonu normale dönebiliriz
Bir televizyon kanalına da konuşan Prof. Kara "Normal hayata ne zaman döneriz?" sorusuna “Normal hayata dönüşümüz kurallara sıkı sıkıya bağlanırsak Mayıs sonu Haziran başı olabilir" yanıtını verdi.
SORUN ANTİKOR ÜRETEMEMEK
Bilim insanları, maymunlar üzerinde yapılan deneylerde ilk koronavirüs enjektesinden sonra bağışıklık sisteminin yeteri kadar antikor ürettiğini ve ikinci enjektenin bu antikorlar sayesinde kolayca savuşturulduğunu belirtiyor. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olanlar, yeteri kadar antikor üretemediğinden koronavirüse karşı yenik düşüyor. Her ne kadar vücudun koronavirüse karşı bağışıklık kazandığı ortaya çıksa da bu bağışıklığın ne kadar süreceği henüz bilinmiyor.