Bornova ve Bayraklı’da 3 binden fazla yapı için deprem alarmı
Bornova ve Bayraklı’da riskli yapı tespiti tamamlandı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı ve Bornova ilçelerinde gerçekleştirdiği yapı envanteri çalışmalarının sonuçlarını vatandaşlarla paylaşmaya başladı. Bilimsel yöntemler kullanılarak hazırlanan çalışma kapsamında, Bornova’da 2 bin 830, Bayraklı’da ise 1014 yapının, olası bir deprem anında diğer yapılara göre öncelikli değerlendirilmesi gerektiği tespit edildi. Yetkililer, yapı sakinlerinin, bakanlık onaylı firmalarla ileri analiz yaptırarak risk durumlarını netleştirmelerini öneriyor.
Deprem araştırmaları çok yönlü sürüyor
Büyükşehir Belediyesi, sürdürülebilir yaşam alanları oluşturma hedefi doğrultusunda Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırma ve risk azaltma projelerini yürütüyor. Yapı envanteri, depremsellik ve tsunami araştırmaları ile mikrobölgeleme etüt çalışmaları eş zamanlı ilerliyor. Elde edilen verilerle Deprem Master Planı hazırlanacak.
Çalışmalar 500 günde tamamlandı
30 Ekim 2020 İzmir depreminin en çok etkilediği Bayraklı ve Bornova’da başlatılan çalışmalar iki etapta tamamlandı. Yaklaşık 200 inşaat mühendisi sahada görev alarak toplamda 500 gün boyunca çalıştı. Yaklaşık 100 bin yapının bina kimlik belgeleri oluşturuldu. Bu belgelerle ruhsat bilgileri, mimari projeler ve en yakın toplanma alanlarına erişim sağlanabiliyor.
İleri analiz çağrısı yapıldı
Afet İşleri Dairesi Başkanı Eylem Ulutaş Ayatar, İzmir’de 950 binin üzerinde yapı bulunduğunu ve Bayraklı ile Bornova’daki yapı stokunun bilimsel gözlemlerle incelendiğini belirtti. Ayatar, belirlenen 2 bin 830 ve 1014 yapının diğerlerine göre öncelikli analiz edilmesi gerektiğini, bu yapıların “riskli” ya da “risksiz” olarak nitelendirilmesinin ise Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve 6306 sayılı yasa çerçevesinde yapılacak ileri analizlerle mümkün olabileceğini vurguladı.
İzlenecek yol haritası belli
Çalışmanın sonuçları ilçe belediyelerine iletildi. Apartman yönetimlerinin bir araya gelerek karar almaları gerekiyor. Yurttaşlar, bakanlık tarafından yetkilendirilmiş mühendislik firmalarına başvurarak 6306 sayılı yasa kapsamında binalarının performans analizini yaptırmalı. Analizler sonucunda yapılardan karot örneği alınarak beton dayanıklılığı ölçülecek ve yapıların risk durumu netleşecek. Riskli yapılar için güçlendirme ya da yeniden yapım süreci başlayacak.
Güvenli yapılar için adım atılması isteniyor
Eylem Ulutaş Ayatar, yurttaşlara yapılan ön değerlendirmeyi dikkate alarak ileri analiz yaptırmaları çağrısında bulunarak, “İzmir, deprem kuşağında yer alıyor. Yapı stokumuzun büyük kısmı eski yönetmeliklere göre inşa edildi. Daha güvenli yapılara sahip olmak için bu çalışmaları önemsemeli ve adım atmalıyız” dedi.
Kaynak:Bülten