CHP'ye geçen Tuzla Belediyesi'nde, AKP dönemine ait ihaleler incelemeye alındı

CHP'ye geçen Tuzla Belediyesi'nde, AKP dönemine ait ihaleler incelemeye alındı
CHP yönetimine geçen Tuzla Belediyesi'nde, AKP döneminde yapılan ihaleler incelemeye alındı

31 Mart’ta gerçekleşen yerel seçimlerde İstanbul’un siyasi haritası önemli oranda değişti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı (İBB) seçimlerini Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) adayı Ekrem İmamoğlu yüzde 11,6 farkla kazandı. CHP, 39 ilçenin bulunduğu İstanbul’da, elindeki ilçe belediyesini sayısını 14’ten 26’ya çıkardı. AKP’nin elindeki ilçeler ise 24’ten 13’e düştü. CHP, 26 ilçenin bazılarını 1989’dan beri ilk kez kazandı.

CHP’nin uzun yıllar sonra yönetime geldiği ilçelerden biri de Tuzla AKP’li eski Belediye Başkanı Şadi Yazıcı 31 Mart yerel seçimlerinde aynı partiden tekrar aday oldu ve yüzde 39,07 oy aldı. Ancak rakibi CHP’li Eren Ali Bingöl ise yüzde 50,92 oy alarak yönetimi devraldı.

Belediyenin 1 milyar lira borcu var

Seçim sonucuna yönelik itirazlar nedeniyle mazbatasını geç alarak göreve başlayan 31 yaşındaki Tuzla Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl, Medyascope‘tan Gülseven Özkan'ın sorularını yanıtladı.

Bingöl, AKP döneminde yapılan ihaleler ve işlemlerle ilgili Teftiş Kurulu tarafından inceleme başlatıldığını söyledi. Belediyenin bir milyar TL borcu olduğunu vurgulayan Bingöl, “Toplam borcu bir milyar lira. Borcun en büyük kalemi Tuz-Yap iştirak şirketine ait” dedi. Bingöl, aralarında okul arsalarının da olduğu iştirak şirketine yapılan devirlerin incelendiğinin de altını çizdi.

Silinen kamera kayıtları için 200 bin dolar gerekli

Bingöl, bazı belediyelerde olduğu gibi seçimin ardından Tuzla’da da birtakım belge ve malzemelerin araçla bina dışına çıkarıldığı iddialarına yönelik bilgi verdi. Başkan Bingöl, güvenlik kamera kayıtlarını içeren disklerin ortadan kaldırılması konusunda şöyle konuştu:

“Bu iddialar var ama şu an onları tam anlamıyla araştıramıyoruz. Çünkü güvenlik kamera kayıtlarına ulaşamıyoruz. İddia var, ama belgelendirme şansımız yok. Teftiş Kurulu bunların hepsine tek tek bakıyor. Bu zaman alacak, bitecek. Ondan sonra birlikte karar vereceğiz. Kamera kayıtlarına ilişkin 4 Nisan’dan öncesi yok. Geri gelmesi için de ilgili şirketin ana merkezi Tayvan’daymış. Tayvan’a bu malzemeleri götürmemiz gerekiyor. Bunların da bir maliyeti var. Bu maliyeti üstlenip üstlenmemeyi değerlendiriyoruz. Yaklaşık 200 bin dolar. 200 bin dolarlık bir maliyet var.”

Bingöl’ün bahsettiği meblağ bugünün (16 Nisan 2024) dolar kuruyla yaklaşık 6 milyon 500 bin TL ediyor.

Bingöl, kamera kayıtlarının geri getirilmesi için teknik açıdan değerlendirme yaptıklarını, görüntülerin kesin bir şekilde geri alınıp alınmayacağını bilmediğini söyledi. Türkiye’de de bu işlemi yapabilen firmaları araştırdıklarını belirten Bingöl, kayıtları ortadan kaldıran sorumluların kimler olduğuna dair incelemelerin de sürdüğünü belirtti. Bingöl, önceki belediye başkanı Şadi Yazıcı ile görüşmediğini, bu durumu kendisine sözlü olarak sormadığını, iletişimin resmi yazıyla yapılmasına öncelik verdiğini dile getirdi.

İhaleler inceleniyor, rapor hazırlanacak

Mevzuata aykırılığı tespit edilen işlemlerin iptal edilebileceğini dile getiren Bingöl, devir öncesi dönemde yapılan ihalelere yönelik şu detayları paylaştı:

“Sözleşme tarihi 2 Nisan olan beş ihale var. Biri 62 milyon, biri 18 milyon lira. Bunların Teftiş Kurulu incelemeleri devam ediyor. Teftişimiz için ayrı büyük bir oda ayarladık. Bu ihalelerle ilgili bir aykırılık var mı yok mu, ne var ne yok, neler yapılmış yapılmamış, bakacağız. Bu çalışmalar sonucunda da oturacağız, birlikte bir karar vereceğiz. Hukuki inceleme ve Teftiş Kurulu raporuna göre de ilgili adımları atacağız.”

Geçmiş döneme yönelik topyekûn inceleme başlattıklarını vurgulayan Bingöl, kurumdaki imar müdürlüğü, iş yeri açma ruhsatına ilişkin birimler gibi her alanda inceleme faaliyetinin sürdüğünü dile getirdi. Bingöl, insan kaynakları bölümü için çıkan raporda önemli bir sorun görmediklerini belirtti. Son üç ayda ciddi bir işe alımın olmadığını ifade eden Bingöl, “O dönemin yönetimi seçimi kaybedeceğine hiç ihtimal vermemiş demek lazım. Devam ederiz ruh haliyle kararlar alınmış. O da çok büyük sorunlar doğurmuş” diye konuştu.

Yoksul ailelere ulaşmak için saha ekibi kurulacak

Bingöl, kamuoyunda açıklamaları nedeniyle muhalif kesim tarafından eleştirilen şair ve yazar Dursun Ali Erzincanlı’nın katılacağı bir programın kendisi tarafından iptal edilmediğini dile getirdi. Programın 3 Nisan tarihli olduğunu belirten Bingöl, etkinliğin 2 Nisan’da iptal edildiğini, kendisinin de mazbatasını 4 Nisan’da aldığını hatırlattı.

Önceki belediye başkanı Şadi Yazıcı’nın onayı ile seçimden önce asfalt kazıldığını, şu an asfalt atmak istediklerini, ancak “Asfalt yok” yanıtını alındığını söyleyen Bingöl, “Yeni asfalt atacağız, ‘asfalt yok’ diyorlar. Niye kazıdınız o zaman? O seçim döneminin heyecanıyla yapılmış işler vatandaşa hata olarak dönüyor” diye devam etti.

Bingöl, ilçedeki yoksul ailelere nasıl ulaşılacağı yönündeki sorumuza, “Saha çözüm ekibi kuruyoruz. Ekip tek tek kapı kapı gezecek, her alan ilişkin kapsamlı talepleri toplayacak. İş olur… Selam gönderenin selamını toplayacak. Tuzla’da yaklaşık 90 bin hane var, tamamını gezecek. Çıkan sonuca göre sosyal inceleme gönderecek. Sosyal yardım işlerini mutlak surette sosyal hizmet uzmanlarında çalıştırdığımız bir dinamikle kurmak istiyoruz” yanıtını verdi.

Öncelik koku, trafik, sosyal yardım olacak

Geleceğe dair projelerini de anlatan Bingöl, Tuzla’da önceliğinin üretim, arıtma ve dere yatakları kaynaklı oluşan kokunun giderilmesi, trafik sorununun çözülmesi ve sosyal yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak olduğunu vurguladı.

Başkan Bingöl, vaatlerinin hayata geçirilmesi konusunda merkezi yönetime yönelik endişesinin olmadığını söyleyerek, “Biz doğru işlerin hepsine devam edip, yanlış işler defterini kapatıp, doğru işlere yeni işler ekleyip, Tuzla’daki komşularımızın huzurlu, refahlı bir yaşam sürmesini istiyoruz” dedi.