Diyarbakır’da mahkeme kararına rağmen sağlıkçılar 4 yıldır kamerayla izleniyor
Diyarbakır’da bulunan Gazi Yaşargil Egitim ve Araştırma Hastanesi ile bağlı Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nde sağlık çalışanlarının odalarında koronavirüs (Kovid-19) pandemisi döneminde kameralar yerleştirildi. Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), kameraların kaldırılması talebiyle 9 Ekim 2020’de hastane idarelerine dilekçe verdi. Dilekçede, uygulamanın hukuka aykırı olduğu, kameralarla tüm servislerin izlendiği, ses kaydı yapıldığı, sağlık çalışanlarının kişisel verilerinin izinsiz bir şekilde elde edildiği, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiği vurgulandı. SES'in başvurusuna aynı yılın 27 Ekim'inde olumsuz yanıt verildi.
Mahkeme: Yasal dayanağı yok
SES, talebin reddedilmemesi üzerine Diyarbakır 1. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkemeye savunma sunan hastane idaresi, söz konusu uygulamayı "hastaların gözetilmesi" gerekçesiyle savundu. Mahkeme, uygulamanın hukuksuz olduğuna işaret ederek, özel hayatın gizliliğinin ihlal edildiğine karar verdi. Mahkemenin 24 Şubat 2021 tarihli gerekçeli kararında ise, uygulamanın yasal dayanağının olmadığı ve temel haklar ve Anayasal ilkeleriyle bağdaşmadığı vurgulandı.
Mahkeme kararına rağmen kameralar kaldırılmadı. Sendikanın konuya dair taleplerine ise hastane yönetimi tarafından olumlu yanıt verilmedi.
'Mobbing uygulanıyor'
Amed Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ortopedi Teknikleri olarak görev yapan SES Amed Şubesi Örgütleme ve Eğitim Sekreteri Ahmet Konak, konuya dair Mezopotamya Ajansı (MA) konuştu.
Sağlık çalışanlarının çalışma odalarına kamera koyulmasının mobbing olduğunu belirten Konak, mahkeme kararı sonrası sundukları dilekçelere rağmen kameraların kaldırılmadığını söyledi. Konak, hastane yönetiminin kendilerine kamera görüntülerini izlemeyeceklerini ve “sadece bir sorun çıktığında izleyeceğiz” dediğini paylaştı.
Yeniden itiraz edecekler
Konak, “Daha sonra araştırdığımızda bu kamera sisteminin bir müdür yardımcısının sistemine aktarıldığını ve müdür yardımcısının keyfi bir şekilde izlediğini fark ettik. Sağlık çalışanı bir arkadaşımız 5 dakikalığına bir yere çıktığı zaman ‘Niye orası boş kaldı?’ ya da 'Sen bu saate neden çıktın?’ şeklinde mobbinge maruz kalıyor. Özel yaşama da müdahale ediyorlar. Sağlık emekçileri bu odalarda giyiniyorlar. Bu durum yasal yönde özel hayatın ihlalidir" diye kaydetti.
Sağlıkçıların son dönemlerde yaşadıkları sorunlara değinen Konak, "Ülkenin küçük idaresinden tutalım büyüğüne kadar hepsi artık hukuka uymuyor ve tanımıyorlar. Biz de ilk hukuki yola başvurduğumuzda kararın gelmesiyle birlikte yönetimin bir adım atmasını bekledik ve sürekli iletişimde olmamıza rağmen şuana kadar bir gelişme sağlanmadı. Bundan sonra tekrardan hukuki yollara başvuracağız” diye konuştu.
Kaynak:Haber Merkezi