Ateş cinayetinde adı geçen Ülkü Ocakları Başkanı hakkında ceza istendi mi?

Ateş cinayetinde adı geçen Ülkü Ocakları Başkanı hakkında ceza istendi mi?
Sinan Ateş cinayetinde iddianame hazırlandı. Dosyada şüpheli sıfatıyla ismi geçen Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım hakkında ceza istendi mi?

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin iddianame hazırlandı. İddianamede 22 kişi hakkında ceza istendi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ''tasarlayarak öldürme'' suçundan 22 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle iddianame düzenledi.

Hakkında ceza istenen kişilerin tamamı dava kapsamında tutuklu. Bu isimler arasında tetikçileri ayarladığı iddia edilen Tolgahan Demirbaş, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Emre Yüksel ve tetikçileri Ankara’ya götüren özel hareket polisleri de bulunuyor.

Ancak hakkında dava kapsamında yurt dışına çıkış yasağı getirilen Ateş’in öldürüldüğü dönem Ülkü Ocakları Genel Başkanı olan Ahmet Yiğit Yıldırım için bir ceza istenip istenilmediği bilinmiyor.

Yıldırım hakkındaki iddialar

Savcılık tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda, cinayetten sonra tetikçi Eray Özyağcı’yı kaçırdığı iddia edilen Tolgahan Demirbaş’ın temizlediği cep telefonundan özel bir program sayesinde kurtarılan veriler arasındaki yazışmalarda, Ateş’in, kendisinden sonra Ülkü Ocakları Başkanlığı’na getirilen Ahmet Yiğit Yıldırım’ın talimatıyla takibe alındığını gösteren bilgiler yer almıştı.

Bilirkişi raporundaki yazışmalara göre; Demirbaş, eski MİT mensubu olduğu iddia edilen Çağlar Zorlu’dan gelen Ateş’in konum bilgilerini Yıldırım’a “Araştırmalarım devam ediyor efendim, az önce böyle bilgi aldım, arz ederim” diyerek iletiyor. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Ahmet Yiğit Yıldırım ve Ülkü Ocakları Ankara İl Başkanı Ömer Şanlı’yı dosyaya ‘şüpheli’ olarak kaydettiği ve savcılığın talebiyle iki isim hakkında yurtdışına çıkış yasağı kararı alındığı belirtiliyor.

Olcay Kılavuz'un da adı geçmişti

Eski Ülkü Ocakları Genel Merkez yöneticisi Tolgahan Demirbaş 6 Ocak’ta Kılavuz’un da bulunduğu evde gözaltına alındı. İddiaya göre, Demirbaş’ın Kılavuz’un evinden gözaltına alındığına ilişkin tutanak kayboldu ve bu nedenle savcılık Kılavuz hakkında bir işlem yapamadı. Polislere kapıyı Kılavuz’un açtığı ve “Siz gidin, sahibiniz gelsin” diyerek gözaltı işlemine direndiği ve daha sonra ekipte yer alan bir polis memurunun da tayininin çıkarıldığı iddia edilmişti.

Ne olmuştu?

Eski Ülkü Ocakları Başkanı Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de, Ankara’nın en merkezi yerlerinden Çukurambar’da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayete ilişkin olarak soruşturma kapsamında bugüne kadar aralarında tetikçi Eray Özyağcı, silahlı eylemi organize eden Doğukan Çep, eski Ülkü Ocakları yöneticileri Tolgahan Demirbaş, Emre Yüksel ve avukat Serdar Öktem ile 3 polisin de aralarında bulunduğu 22 kişi tutuklandı.