Faruk Bildirici'den Trendyol'a tepki: Ben soruyorum, koca şirketten "sansür" talebiyle yanıt geliyor

Faruk Bildirici'den Trendyol'a tepki: Ben soruyorum, koca şirketten "sansür" talebiyle yanıt geliyor
Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici kaleme aldığı bir yazı için Trendyol tarafından kendisine gönderilen "düzeltme ve cevap" metnini sosyal medya hesabından paylaşarak tepki gösterdi.Bildirici paylaşımında "Trendyol, sorularıma...

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici kaleme aldığı bir yazı için Trendyol tarafından kendisine gönderilen "düzeltme ve cevap" metnini sosyal medya hesabından paylaşarak tepki gösterdi.

Bildirici paylaşımında "Trendyol, sorularıma cevap vermek ve açıklama yapmak yerine yazıyı yayımdan kaldırmamı talep eden bir yazı gönderdi. Bir de cevap ve düzeltme metni göndermişler, "gerçeği yansıtmayan" deyip geçiyorlar. Ben soru soruyorum, kocaman şirketten "SANSÜR" talebiyle yanıt geliyor!" ifadelerini kullandı.

Bildirici kendi blogunda kaleme aldığı bahse konu yazısında Trendyol'un E-ticaret sektörünün en büyük oyuncusu olduğunu paylaşarak, sektörün "tekelleşmeye" doğru yol aldığını ifade etmişti. Bildirici, daha sonra sektörde tekelleşmeyi önlemeyi amaçlayan E-ticaret yasasına karşı "lobicilik" faaliyeti yürütülmeye başlandığını da eklemiş ve yasanın aleyhine çıkan bazı yazı ve haberleri paylaşmıştı.

Bu haberler içinde de Bildirici en çok dikkati "Para karşılığı manipülasyon içerikli haberler" yaptığı iddia edilen Cumhuriyet gazetesine çekmişti.

Bildirici daha sonra Cumhuriyet gazetesinin yanıtlaması üzerine 6 soru yöneltti. O sorular şöyle:

1- E-ticaret şirketinden yeni çıkan yasa aleyhine haber yapmak için 500 bin lira alındı mı?

2- Bu konuda gazete içinde inceleme başlatıldı mı; başlatıldıysa sonucunda nasıl bir işlem yapıldı?

3- Kamu yararı yerine piyasada tekel konumunda olan bir e-ticaret şirketinin çıkarlarını koruyan haberler yayımlamak gazetecilik etiğine ve Cumhuriyet’in ilkelerine aykırı değil mi?

4- Temmuz 2022’de ilk çıktığında yasaya destek veren Cumhuriyet, neden Aralık 2022’de tam tersi bir tutum alarak yasa aleyhine tam altı haber yayımladı?

5- Yasayı destekleyen ilk haberde mesleki kodlara uygun olarak karşı görüşe de yer verilirken, Aralık 2022’deki altı haberde de sadece yasa aleyhine görüşlerin kamuoyuna yansıtılması etik açıdan sorunlu bir tutum değil mi?

6- Neden bu haberlerde yasal düzenlemeye şirketler değil de yasanın asıl muhatapları olan tekelleşmenin önlenmesi ve tüketiciler açısından bakılmadı?

Trendyol'un Bildirici'ye gönderdiği metin ise şöyle:

Kaynak:Haber Merkezi

Öne Çıkanlar