Habertürk’ün Veyis Ateş hassasiyeti neden

Habertürk’ün Veyis Ateş hassasiyeti neden
Habertürk ana haber sunucusu Veyis Ateş ile ilgili skandal patlak vereli sekiz gün oldu: sekiz gündür Habertürk yasal prosedürleri işletmekle meşgul. Ateş, istifa etmese süreç daha da uzayacaktı. Ancak Turgay Ciner’in sahibi olduğu...

Habertürk ana haber sunucusu Veyis Ateş ile ilgili skandal patlak vereli sekiz gün oldu: sekiz gündür Habertürk yasal prosedürleri işletmekle meşgul. Ateş, istifa etmese süreç daha da uzayacaktı. Ancak Turgay Ciner’in sahibi olduğu aynı Habertürk yayına başladığından bugüne, sektörde, çok daha basit tartışmalarda çalışanları işten çıkartmakta son derece rahat davranması ile biliyor.
İLK VUKUAT ALMANYA’DA
Gazete kurulurken diğer yayın kuruluşlarından gazeteciler transfer ederek kadrosunu oluşturdu. İlk vukuat Almanya bürosunu yöneten Ali Gülen’di. Deniz Feneri skandalıyla ilgili önemli haberlere imza atmıştı Ali Gülen. Habertürk’e başladığında, Deniz Feneri ile ilgili bir haber kontrol için kendisine yollanmış, onun doğrulaması ile yayınlanmış ancak sonrasında haberin yarattığı siyasi tepki nedeniyle işine son verilmişti.
İLK ANKARA TEMSİLCİSİNİN KISA HİKAYESİ
Ankara ekibini temsilci olarak işe başlayan Çiğdem Toker kurdu. Toker, işe aldığı iki muhabirin daha ilk günlerde işten çıkarılmasına razı olmadı ve gazete yönetimi geri adım atmayınca istifasını vererek tavrını ortaya koydu.
Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı’ya yakın isimlerden Özay Şendir, Turan Ilgaz’ın da kısa sürede gazete ile ilişikleri kesildi.
USTA GAZETECİNİN YAZILARI RAHATSIZLIK YARATTI
Sonrasında listeye büyük usta merhum Bekir Coşkun girdi. Üstelik Bekir Coşkun, kendisine teklif götürüldüğünde “Emin misiniz, yazılarımı biliyorsunuz. İktidarla iyi geçinme amacındaki patronlar beni pek kurumlarında tutamaz” demiş, güvence alınca teklifi kabul etmişti. Ama usta kalemin yazıları siyasi rahatsızlıklar yaratmaya başlayınca güvence bir işe yaramadı ve yazılarına son verildi.
RÖPORTAJ KURBANI SİRER
Pazar ekini hazırlayan ekibin başındaki deneyimli isim Muhittin Sirer de yok yere harcanan isimlerden biri oldu. Sirer, Yağmur Atsız ile yapılan bir röportaj yayınlandıktan sonra yönetim tarafından öğütücüye atılan isim oldu.
Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Afrika ülkelerini ziyaretini haber yapan diplomasi muhabiri Sevil Küçükkoşum’un haberi, editoryal yorum ile “Kongo bile Gül’ün gelmesi istemedi” başlığıyla yayınlanınca rahatsızlık yarattı ve işten çıkarılan başlığı atan editör değil, ziyaret programını haber yapan muhabir oldu.
ELEŞTİREL HABER 3 KİŞİYİ KOVDURTTU
Sağlık sayfasında sağlık editörünün hazırladığı sağlık sistemini eleştiren haber de siyasi krize neden oldu. “Bu mu sağlıkta çağ atladığı iddiasında olan Türkiye” başlıklı haber sonrasında 3 kişi birden işten kovuldu ancak kovulanlar arasında sağlık haberini hazırlayan kişi yoktu.
YAYINLANMAYAN HABERİN CEZASI
Seçim öncesi dönemde beyaz eşya ve kömür dağıtımı organizasyonu yaptıkları haberleri çıkan Gümüşhane valisi ve Tunceli valisinin hikayeleri de Habertürk’te işten çıkarma gerekçesi oldu. Üstelik bu haber yayınlanmamıştı. Baskı öncesinde gazete sisteminde sayfadan haberi olan Turgay Ciner bizzat arayarak sayfanın çıkarılmasını ve sayfayı hazırlayan kişinin kovulmasını istedi. Bu kez “şanslı” isim Sorumlu Müdür ve Yazıişleri editörü İzzet Doğan’dı.
Yazıişleri edötörü merhum Tarık Dağlıoğlu, ertesi günün Ankara programı anonslanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan yerine Başbakan Erdoğan yazılması nedeniyle işten tazminatsız atıldı. Gazete, mahkemede, bu hatayla “itibarının zarar gördüğü” iddiasını öne sürdü. Uzun mahkeme sürecinde gazete tazminat ödemeyi kabul edince dava düştü.
Gazeteci öğütme makinası gibi çalışan Habertürk konu Veyis Ateş olunca elini hiç de çabuk tutmadı. Soylu’ya yakınlığı ile bilinen Ateş için yasal prosedür harfiyen uygulandı, süreç zamana yayıldı. Üstelik ortada küçük bir editöryel yanlışlık veya hükümeti kızdıracak bir haber değil, bir aracılık hikayesi ve 10 milyon euroluk rüşvet iddiası varken. Hikaye ancak Ateş’in istifası ile sona erebildi.