Hafize Gaye Erkan hakkında yeni iddia: OECD Türkiye Daimi temsilcisi olarak atanıyor

Hafize Gaye Erkan hakkında yeni iddia:  OECD Türkiye Daimi temsilcisi olarak atanıyor
Merkez Bankası eski Başkanı Hafize Gaye Erkan, iktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı’na (OECD) Türkiye daimi temsilcisi olarak atanacağı iddia edildi. Gaye, atanması durumunda Büyükelçi kadrosuna geçmiş olacak.

Uluslararası düzeyde bankalarda üst düzey görev almış bir isim olarak büyük umutlarla Merkez Bankası Başkanlığına atanan Hafize Gaye Erkan, görev aldığı süre boyunca tartışmaların odağı olmuştu.

Türkiye'nin ilk kadın Merkez Bankası Başkanı olarak 8 Haziran 2023'te göreve başlayan Hafize Gaye Erkan, geçen Şubat'ta görevden affını isteyerek istifa etmişti.

Gaye hakkında yeni iddia

BDDK Başkanı olarak göreve atanacağı haberlerine konu olan Gaye Erkan hakkında yeni bir iddia ortaya atıldı.

Patronlar Dünyası'nın haberine göre Erkan, Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin ardından İktisadi İşbirliği ve Gelişme Teşkilatı'na (OECD) Türkiye Daimi Temsilcisi olarak atanacak. Paris'te görev yapacak olan Hafize Gaye Erkan, aynı zamanda Büyükelçi kadrosuna alınmış olacak.

Eleştirilerin hedefi haline gelmişti

Hafize Gaye Erkan, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hakan ile yaptığı röportaj sonrası ilk kez eleştirilerin hedefi oldu.

Sonrasında da bir Merkez Bankası eski çalışanının CİMER'e yaptığı şikâyet ile gündeme geldi, babasının idari işleri yönettiği suçlaması ile karşı karşıya kaldı.

Nihayetinde affını istedi, istifa etti. Hafize Gaye Erkan, son olarak eşi ve oğlu birlikte Four Seasons Otel'de yaptığı tatil ile gündeme geldi.

OECD nedir?

Merkezi Paris'te olan OECD'ye 37 ülke üyedir.

Bunlar: Türkiye, ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Çekya, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Kore Cumhuriyeti, Hollanda, İngiltere, İrlanda, İspanya, İsrail, İsveç, İsviçre, İtalya, Japonya, İzlanda, Kanada, Kolombiya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Meksika, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Şili, Yeni Zelanda, Yunanistan'dırç

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü veya kısaca OECD, İkinci Dünya Savaşından sonra oluşturulan Batı kuruluşları sisteminin bir parçası olarak ihdas edilmiştir. Örgüt, İkinci Dünya Savaşı sonrasında, Batı Avrupa ekonomilerinin desteklenmesi ve onarımı amacıyla, Marshall Planı çerçevesinde ABD ve Kanada’nın o dönemde yaptıkları, yaklaşık 12 Milyar Dolar civarında olan mali yardımın dağıtımına yardımcı olmak ve Avrupa ülkeleri arasındaki ticari ödemeleri serbestleştirerek geliştirmek amacıyla 1947-1960 yılları arasında faaliyette bulunan Avrupa Ekonomi İşbirliği Örgütü’nün (OEEC) işlevini tamamlaması üzerine, onun yerine ve daha geniş bir görev tanımı çerçevesinde kurulmuştur.

14 Aralık 1960 yılında Paris’te imzalanan “Convention on the Organisation for Economic Co-operation and Development”, OECD’nin kurucu Anlaşmasını teşkil etmektedir. Konvansiyonun giriş bölümü “bireysel özgürlükleri koruyarak genel refah düzeyini arttırmak olan BM amaçlarına ulaşmanın ekonomik güç ve refah düzeyini yükseltmekten geçtiği inancıyla” diye başlamaktadır. Örgütün amacı Konvansiyonun 1. Maddesinde:

*Mali istikrarı koruyarak, en yüksek sürdürülebilir ekonomik büyümeyi ve istihdamı sağlayacak, üye ülkelerde hayat standardını yükseltecek ve böylece dünya ekonomisinin gelişmesine,
*Üye olan veya olmayan ülkelerde sağlıklı ekonomik kalkınmaya,
*Uluslararası yükümlülüklere uygun olarak çok taraflı dünya ticaretinin büyümesine ayırım yapmadan katkıda bulunacak siyasalar geliştirmek olarak belirtilmektedir.

OECD, demokratik yapılara ve piyasa ekonomisine sahip 37 ülkenin küreselleşmenin ekonomik, sosyal ve yönetim sorunlarını çözmek ve bu sürecin fırsatlarından faydalanmak üzere müştereken çalıştıkları bir Örgüttür.