İçişleri Bakanlığı’ndan Ankara ve İstanbul’a ‘Özel’ muamele

İçişleri Bakanlığı’ndan Ankara ve İstanbul’a ‘Özel’ muamele
CHP’li belediyeler önceki dönemlerin iş ve işlemlerinde buldukları usulsüzlüklerin hasır altı edilmesinden şikayetçi. Son olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Aleyhimizde şikayet olursa hemen koşturan,...

CHP’li belediyeler önceki dönemlerin iş ve işlemlerinde buldukları usulsüzlüklerin hasır altı edilmesinden şikayetçi. Son olarak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, “Aleyhimizde şikayet olursa hemen koşturan, dedikoduya bile müfettiş gönderen İçişleri Bakanlığı, bizim belgeli şikayetlerimize işlem yapmıyor” serzenişinde bulunmuştu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi müfettişlerinin inceledikleri yolsuzluk dosyalarına ise, “Biz inceleyeceğiz” diyerek İçişleri Bakanlığı el koymuştu. O dosyalardan aylardır haber yok.

İçişleri Bakanlığı belediyelerin AK Parti yönetiminde olduğu dönemlere ilişkin kılını kıpırdatmazken İmamoğlu ve Yavaş konusunda fazla mesai yapıyor. Bakan Soylu son olarak, aylar önce İstanbul Belediyesi’nde 557 teröristin işe alındığı iddiasını dile getirmiş, bu konuda detay isteyen belediye yanıt vermek veya o teröristleri yakalamak yerine İmamoğlu’na geniş çaplı teftiş başlatmıştı.

557 dedi 1 kişiye işlem yapıldı
PKK’lılarla dağda fotoğrafı bulunan ve belediyede dışarıdan yapılan bir projenin koordinatörlüğünü yürüten Şafak D’nin hikayesi de çarpıcı.
Şafak D’yi gözaltına almak için belediyeye giden polis raporlu olduğunu öğrenince geri döndü. Bir hafta boyunca işe dönüşü beklenen Şafak D İBB binasından gözaltına alındı, gözaltına alınması kamera ile görüntülendi. Üstelik İBB logosu görünecek biçimde.

İktidara yakın medya İBB’de terörist başlıkları atarken İBB çalışanın belediye personeli olmadığını, proje bazlı dışarıdan çalıştığını, buna rağmen savcılıktan temiz kağıdı istendiğini, Şafak D’nin o kağıdı getirdiğini duyurdu.

Bu “Özel” muamele sadece İBB’ye değil. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da bu “Özel” muameleden şikayetçi. Yavaş, “Savcılığa 80'in üzerinde şikayetimiz var. Bunlardan sadece 9'u ile ilgili İçişleri Bakanlığı'ndan müfettiş geldi. Oysa bizimle ilgili Twitter mesajı, televizyonda yapılan konuşmalar üzerine hemen müfettiş geliyor. Mülkiye müfettişlerinin bizimle ilgili soruşturma izni verilmemesiyle ilgili görüşüne rağmen, İçişleri Bakanlığı'nın inisiyatif kullanarak soruşturma izni vermesinin tamamen siyasi olduğunu düşünüyorum. Artık itibar suikastı yapılıyor” sözleriyle bu durumu tarif ediyor.

İBB İçişleri’nden hala haber bekliyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi müfettişleri inceleme yaparken İçişleri Bakanlığı’nın el koyduğu ve hala akıbetinden haber alınamayan dosyaların bazıları şöyle:

· İddialardan birisi 31 Mart yerel seçimlerinden önce belediye kasasından ödenen yemek faturaları ile ilgili. Yüzbinlerce liralık faturalara düşülen, “seçim sabahı ilçe teşkilatlarına verilen sandviçler catering, miting, Ak Parti Grup, Binali bey, Binali beyin korumaları” gibi notlar İBB müfettişlerinde, “kamu kaynaklarının siyasi çalışmalar için kullanılmış olabileceği” şüphesi oluşturdu. Dosyalara İçişleri Bakanlığı el koydu.

· El konulan dosyalardan biri de yıllardır tartışılan İBB’nin satın aldığı Fatih’teki eski lunapark arazisi ile ilgiliydi. Rapor, hayatını kaybeden eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın FETÖ davasında tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen damadı Ömer Faruk Kavurmacı’nın ortağı Metal Yapı Konut’tan 429.7 milyona satın alınan eski lunapark arazisi ile ilgili bir skandalı ortaya çıkarmıştı. Arazinin alım satımından belediyenin 106 milyon lira zarar ettiği belirlenmişti.

· AK Parti döneminde Başakşehir’de “askeri stratejik alan” fonksiyonuna sahip olan, çivi bile çakılamayacak şahıs arazisinin 41.2 milyon lira verilerek satın aldığını ortaya çıktı. İBB ile pazarlığı da arazi sahiplerinin vekili olan eski AKP’li meclis üyesi ve ilçe başkanı Kamil Barkır’ın yaptığı belirlendi. Bu alışverişten belediyenin yaklaşık 12 milyon dolar zarar ettiği belirlendi.

· Yeni İBB yönetiminin yaptığı incelemede, AKP döneminde bazı dernek ve vakıflara yapılan harcamaların 164 milyon 945 bin 792 TL’lik kısmı mevzuata aykırı bulundu.- Raporda, İBB’nin TÜGVA’nın ilçe temsilciliklerinin kiralarını ve faturalarını bile ödediği ortaya çıktı. Dernek ve vakıflara yapılan yeme-içme harcamalarının yerindeliği hakkındaki müfettiş incelemesi devam ederken dosyanın bu kısmı İçişleri Bakanlığı’nın müfettişleri tarafından devralındı.

· Metro İstanbul’a alınan ve kiralama hizmetinde kullanılan Skorsky helikopterin 14,4 milyon liralık zararı ve helikopterin alınma gerekçesi de inceleniyordu ama bu dosyaya da el konuldu.

· Bakanlık devreye girmeden önce İBB Teftiş Kurulu bazı yolsuzluk dosyaları ile ilgili çalışmasını tamamlayarak yasal işlem başlatmak üzere harekete geçti ancak İstanbul Valiliği’nden gerekli izinler alınamadı. O dosyalarda partiye ve Cumhurbaşkanlğı’na tahsis usulsüz tahsis edilen araçlar, dar gelirliler için yaptırılan sosyal konutların Cumhurbaşkanlığı genel sekreterliği personeli tarafından kullanılması ve bazı doğrudan temin yöntemiyle yapılan ihaleler bulunuyor.

İmamoğlu: Bu uygulama bir ilk

“33 tane dosyamız var soruşturmaya tabi tutulan. Bu dosyaları Bakanlık, usulsüz bir biçimde elimizden almıştır. Böyle bir uygulama yapılmamıştır daha önce. Almıştır. Sindirmeye çalışmıştır. Her birini analiz edeceğiz. Her biri takibimizdedir. Hiçbir şekilde, o 33 dosyanın hiçbir tanesinden bile gözümüzü ayırmıyoruz, takip ediyoruz”