Göçükten önce çekilen çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda göz ardı edildi

Göçükten önce çekilen çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda göz ardı edildi
Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Madeni'nde meydana gelen göçükteki 9 işçiyi arama çalışmaları devam ederken, şirketin Türkiye'deki müdürü  C.D. gözaltına alındı. Öte yandan göçükten önce çekilen çatlak...
Erzincan'ın İliç ilçesinde bulunan Anagold Madeni'nde meydana gelen göçükteki 9 işçiyi arama çalışmaları devam ederken, şirketin Türkiye'deki müdürü  C.D. gözaltına alındı. Öte yandan göçükten önce çekilen çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda delil olarak sunuldu.

Erzincan'ın İliç ilçesinde meydana gelen maden göçüğünün 6'ncı gününde 9 işçiye ulaşma çalışmaları sürüyor. Ekipler gece saatlerinde de çalışmalarına devam ederken metal yoğunluğu tespiti yapılan ve şeritle işaretlenen noktalarda, iş makineleri yardımıyla başlatılan arama çalışmaları sürdü. Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden ocağında meydana gelen göçükten saatler önce madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda delil olarak yer aldı.

Erzincan'ın İliç ilçesinde maden ocağında meydana gelen göçüğe ilişkin soruşturmada, şirketin Türkiye'deki müdürü C.D. gözaltına alındı. İliç'teki maden ocağında yaşanan göçüğe ilişkin Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan soruşturma sürüyor. Bu kapsamda altın madeni ocağını işleten şirketin "Türkiye Ülke Müdürü" C.D. yakalandı. Göçüğe ilişkin soruşturmada, aralarında maden ocağını işleten firmanın Kanadalı yöneticisinin de bulunduğu 6 zanlı tutuklanmış, 2 şüpheli adli kontrol şartıyla serbest bırakılmıştı.

Öte yandan göçükten saatler önce madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları bilirkişi raporunda delil olarak yer aldı. Bu kapsamda göçüğün yaşandığı gün sabah saatlerinde madenciler tarafından çekilen liç alanındaki çatlak fotoğrafları, bilirkişi raporunda delil olarak kullanıldı. Fotoğraflarda, yığın liç alanında biriktirilen topraklarda derin yarıkların oluştuğu görülüyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, maden sahasının bulunduğu bölgede basın açıklaması sırasında bir gazetecinin, olay günü işçilerin çatlağı tespit ettiği ve yetkilileri uyardığı, ardından tahliyenin yapıldığı bilgisinin doğru olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, "Bu yönde bize de burada iletilen bilgi var. Bu bölgedeki işçilerin tahliye edildiği doğru ve sonra bu bölgedeki 9 arkadaşımızın tekrar kontrol amaçlı olay yerine döndükleri ve o esnada bu hadiseye yakalandıkları maalesef doğru." ifadelerini kullanmıştı.

Bilirkişi raporunda çatlaklar göz ardı edildi

Erzincan'da maden sahasında incelemelerde bulunan iş güvenliği uzmanı, çevre, jeoloji, inşaat ve ziraat mühendislerinin bulunduğu heyetin hazırladığı bilirkişi ön raporunda, aralarında "yığındaki çatlaklar için vaktinde önlem almayan" proses oksit müdürünün de bulunduğu 5 kişi asli kusurlu bulunmuştu.

Raporda, operasyon direktörü vekilinin yetkili biri olarak sabah yığın liçinde oluşan çatlakların şantiyede olumsuzluklara yol açabileceği konusunda tedbirsiz davranış sergilediğinin tespit edildiği belirtilerek, meydana gelen kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı kaydedilmişti.

Proses oksit müdürünün ise oluşan çatlakları ehil biri olarak çok büyük risk oluşturacağını bilmesine rağmen bunları göz ardı ettiği ve tehlikeli davranış sergilediğinin belirlendiği anlatılan raporda, söz konusu kişinin olayda asli kusurlu olduğu kanaatine varıldığı yer almıştı.

Oksit operasyon başmühendisinin de yığın liçinde meydana gelen çatlaklar konusunda iş güvenliği uzmanı tarafından defalarca uyarılmasına rağmen solüsyon verdiği ve yığın liçinde hareketi hızlandırdığı, çatlakların belli aralıklara gelmesini gördüğü halde bunu hiçe saydığı, bu riskli durumu bilmesine rağmen alanın boşaltılması konusunu göz ardı ederek çalışanların can güvenliklerini tehlikeye attığının tespit edildiği vurgulanmış ve kazada asli kusurlu olduğu kanaatine varılmıştı.