İliç’te risklere ilişkin uyarı yapılmış: AFAD'ın kapasite artırımına izin verdiği ortaya çıktı

İliç’te risklere ilişkin uyarı yapılmış: AFAD'ın kapasite artırımına izin verdiği ortaya çıktı
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan ÇED raporunda, bölgedeki yerleşim yerlerini etkileyebilecek riskler ve doğal afet uyarılarına...
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan ÇED raporunda, bölgedeki yerleşim yerlerini etkileyebilecek riskler ve doğal afet uyarılarına rağmen, AFAD'ın kapasite artırımına izin verdiği ortaya çıktı.

AFAD tarafından İliç’teki altın madeninin kapasite artırımına dair Erzincan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne bağlı ÇED, İzin ve Denetiminden Sorumlu Şube Müdürlüğü’ne yazılan yazıda Çöpler Madeninde gerçekleşecek olan riskler sıralanmış ancak kapasite artırımına izin verilmiş. Rapırda bölgedeki yerleşim yerlerini de etkileyecek birçok olasılığa yer verilirken, bölgenin kaderi firmaya bırakılmış.

Yerleşim yerlerine ilişkin riskler ve doğal afet uyarıları yapıldı

Evrensel'in aktardığına göre, raporda ocaktan malzeme çıkarılması için yapılacak patlatmalara ilişkin şu ifadeler yer aldı: “Her patlatmada 924 delik açılarak patlatma yapılacağı göz önüne alındığında 20 kg ANFOx924=18.480 kg gibi oldukça büyük bir değer ortaya çıkmaktadır. Sınır değerlerinin kullanıcı/malzeme hatasından dolayı aşılması durumunda, patlatma dolayısıyla özellikle civardaki yerleşim birimlerinde meydana gelebilecek olumsuz etkilerden dolayı firma sorumludur. İlimiz genelinde köylerimizin yaklaşık yüzde 80'ini kagir veya kerpiç yapılar oluşturmaktadır. Bu nedenle yerleşim yerlerinde olabilecek olumsuz etkilerin işletmenin faaliyetleri sırasında da rutin bir şekilde izlenmesi ve gözlem altında bulundurulması gerekmektedir”

Raporda sahada yapılacak tesis ve inşaat işlemlerinin bölgedeki herhangi bir doğa olayını tetiklememesine dikkat edilmesi gerektiğinin de altı çizilerek bölgede meydana gelebilecek deprem, kaya düşmesi, heyelan, su baskını, çığ gibi afetlerin göz önünde bulundurulması gerektiği de ifade edilmiş. Tüm bu risklere rağmen “ÇED Raporunda belirtilen ilgili mevzuatlara titizlikle uyulması ve taahhütlerin yerine getirilmesi kaydıyla” denilerek projenin uygulanmasında herhangi bir sakınca bulunmadığı belirtilmiş.