İliç'teki maden ocağında çalışan işçiden skandal açıklamalar

İliç'teki maden ocağında çalışan işçiden skandal açıklamalar
Erzincan-İliç'teki Çöpler Altın Madeni'ninde çalışan maden işçisi, "Devasa büyük yarıklar oluşmuş. Oradaki arkadaşlar fotoğrafları çekip mühendislere, üst amirlere atmışlar ama saha boşaltılmadı. Bu doğal afet değil,...
Erzincan-İliç'teki Çöpler Altın Madeni'ninde çalışan maden işçisi, "Devasa büyük yarıklar oluşmuş. Oradaki arkadaşlar fotoğrafları çekip mühendislere, üst amirlere atmışlar ama saha boşaltılmadı. Bu doğal afet değil, felaket bile bile geldi" dedi.

Erzincan-İliç’teki Çöpler Altın Madeni’nin etrafında biriktirilen toprak kaydı. Madenin işletmeci şirketi Anagold Madencilik, acil durum planının devreye alındığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, dokuz işçiye ulaşılamadığını, bölgeye AFAD ekiplerinin yanı sıra 3. Ordu’nun, jandarma ve emniyet güçlerinin sevk edildiğini söyledi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, 14.28 sıralarında toprak kayması meydana geldiğini söyledi. Yerlikaya, “Madenden çıkarılan toprakların istiflendiği büyük bir alan var, o alanın ağırlığı taşıyamaması nedeniyle kayması sebebiyle maalesef dokuz çalışanımızın altında kaldığı değerlendiriliyor” dedi.

Medyascope'un haberine göre, toprağın kaydığı bölgede çalışan maden işçisi, “Öyle bir boğulma, öyle bir felaketin içindeyiz ki, kimseye sesimiz duyuramıyoruz. Öyle bir baskı var ki… Hür irademizi bile kullanamıyoruz. Madenin kapatılmasını istiyoruz” dedi.

“Facia göz göre geldi”

Yaşananlar konusunda mühendisleri uyardıklarını dile getiren maden işçisi, yetkililere ihmali anlattıklarını söyledi. Felaketin göz göre göre geldiğini vurgulayan maden işçisi, sözlerine şöyle devam etti:

“Bugün sahaya arkadaşlar gidiyor, koca, devasa büyük yarıklar oluşmuş. Oradaki arkadaşlar fotoğrafları çekip mühendislere, üst amirlere atmışlar ama sahadan arkadaşlar çekilmedi ve bu felaket oldu. Saha boşaltılmadı. Felaket bile bile geldi. İnsan eliyle yapılan bir felaketti ve işçilere patladı. Fırat’a siyanür aktı.”

Maden işçisi, henüz ulaşılamayanlarla ilgili, “Bizim yanımızda çalışan üç süpervizör, iki işçi var. Ayrıca bir dozer operatörü, bir loder operatörü, dört de kamyon şoförü var. Bunlar göçük altında. Kesin dokuz kişi ama iki kamyon şoförü için belki farklı bir durum vardır” diye konuştu.

“Bir buçuk sene önce kopma oldu, önlem alınmadı”

Yaklaşık bir buçuk sene olayın yaşandığı yerin yan tarafında kopma olduğunu söyleyen maden işçisi, “Bir tarafta siyanür patlaması oldu, diğer tarafta membran koptu. Bir şey yapmadılar, önlem almadılar. Bu sefer birden deprem etkisi gibi patlama, göçük oldu. Bu doğal afet değil. Bu toprak kayması değil, buranın zemini taş. Zemini patlatıp yer açmaya, düzeltmeye çalışıyorlar ki, membran serip, yeni bir liç alanı yapılsın. Bu yüzde 100 ihmal ve bundan dolayı toprak kaydı. Büyük felaketlere götürecek yanlışlıklar yapılıyor” diye konuştu.