İsrailli uyuşturucu kaçakçısı serbest bırakılırken MİT kanunu mu işletildi?

İsrailli uyuşturucu kaçakçısı serbest bırakılırken MİT kanunu mu işletildi?
Haber MerkeziTürkiye'de uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edilen İsrail vatandaşı Danny Aweke’nin 4,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra ülkesine iadesi, “Nasıl” sorusunu da beraberinde getirdi. Aslında...

Haber Merkezi

Türkiye'de uyuşturucu kaçakçılığı suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edilen İsrail vatandaşı Danny Aweke’nin 4,5 yıl cezaevinde kaldıktan sonra ülkesine iadesi, “Nasıl” sorusunu da beraberinde getirdi. Aslında Awake örneği ilk değil. Rahip Brunson’un Türkiye’de yargılandıktan sonra ABD’ye dönüşü dönemin ABD Başkanı Trump’ın ricası ile olmuş, Trump da bunu açık açık dile getirmiş, Erdoğan’a teşekkür etmişti. Türkiye’de yargılanan birçok Türk vatandaşı, AİHM ve Anayasa Mahkemesi diplomatik girişimler sonucu erken tahliyesinin ardından ülkesine ulaştı.

Gazeteci Deniz Yücel’in hapisten çıkması da bu kez dönemin Almanya Başbakanı Merkel’in ricası ile olmuştu. Ama bu iki örnekte de, şeklen de olsa yargılama yapılmış, adli süreçler işletilmişti.

İsrail Cumhurbaşkanı Herzog’un ricası ile ülkesine gönderilen, uyuşturucu kaçakçılığından hükümlü Danny Aweke’de ise durum farklı. Aweke bir hükümlüydü. 10 yıl ceza almıştı. Cezasının 4.5 yılını çektikten sonra hapisten çıkarıldı ve İsrail’e gönderildi. Buradaki prosedür 2018 yılında MİT Kanunu’na eklenen bir maddeye dayanılarak işletildi.

O madde, “Türk vatandaşları hariç olmak üzere tutuklu veya hükümlü bulunanlar; ırkı, etnik kökeni, dini, vatandaşlığı nedeniyle cezalandırılmayacağı, onur kırıcı ceza veya muameleye tabi tutulmayacağı ya da işkence ve kötü muameleye maruz kalmayacağına ilişkin güvenceler bulunması kaydıyla, milli güvenliğin veya ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanının talebi üzerine Adalet Bakanının teklifi ve Cumhurbaşkanının onayı ile başka bir ülkeye iade edilebilir veya başka bir ülkede tutuklu ya da hükümlü bulunanlar ile takas edilebilir” hükmünü içeriyor.

Yasaya göre ülke menfaatleri gereği Awake’nin serbest bırakılması için Dışişleri Bakanı Fidan’ın teklifte bulunduğu, Adalet Bakanlığının bunu olumlu karşıladığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzası ile de işlemin tamamlandığı anlaşılıyor.

TCK’nın mimarlarından hukukçu Prof. İzzet Özgenç’e göre bu menfaatin ne olduğu şeffaf bir biçimde kamuoyu ile paylaşılmalı. Prof. Özgenç sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’de uyuşturucu madde ticareti suçundan mahkûm İSRAİL vatandaşının cezasını çekmeden serbest bırakılması gereğini hisseden Dışişleri Bakanı Sayın Fidan’ın bu gereği neden hissettiği hususundaki resmî görüşünü kamuyla paylaşılması gerekir” dedi.

Prof Özgenç’e göre memleketine gönderilen İsrail vatandaşı için verilen mahkumiyet kararı yanlışsa bu yanlışın düzeltilmesi için hukuk yolu işletilmeliydi.
Türkiye’de tartışmalar sürüyor ama Herzog’un ricası ile serbest bırakılan Danny Aweke ülkesine ulaştı, ailesine kavuştu bile. İsrail Dışişleri Bakanı da bu tasarrufu için Erdoğan’a teşekkür etti.