İstanbul Valiliği 'içki yasağı' yok dese de yeni genelge kolluk kuvvetlerine 'etkin' denetim talimatı veriyor

İstanbul Valiliği 'içki yasağı' yok dese de yeni genelge kolluk kuvvetlerine 'etkin' denetim talimatı veriyor
İstanbul'da park ve sahillerde içki yasağı geldiğine dair çıkan haberlere ilişkin İstanbul Valiliği tarafından açıklama yapıldı. TIKLAYIN- İstanbul’da bazı alanlarda alkol içmek yasaklandı: Gerekçe ‘olaylara karışanların...

İstanbul'da park ve sahillerde içki yasağı geldiğine dair çıkan haberlere ilişkin İstanbul Valiliği tarafından açıklama yapıldı.

TIKLAYIN- İstanbul’da bazı alanlarda alkol içmek yasaklandı: Gerekçe ‘olaylara karışanların ekseriyetle alkollü’ olması

Valilik açıklamasında "Alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmamaktadır" denildi. İstanbul Valisi Davut Gül'le konuşan gazeteci Nevşin Mengü, Vali Gül'ün yeni yasak getirmediklerini, mevcut yasaları hatırlattıklarını aktardı.

Valiliğin genelgesinde atıf yapılan 5326 sayılı Kabahatler Kanunu içki yasağı ile ilgili bir kanun değil. Atıf yapılan 35 madde 'Sarloşluk' kabahatiyle ilgili.

Maddede "Sarhoş olarak başkalarının huzur ve sükununu bozacak şekilde davranışlarda bulunan kişiye, kolluk görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir. Kişi, ayrıca sarhoşluğun etkisi geçinceye kadar kontrol altında tutulur" deniyor.

Yeni genelgede 50 TL idari para cezası 617 TL'ye yükseltildi.

Nevşin Mengü'ye konuşan avukat Hüseyin Ersöz de yasanın içki içme yasağı ile ilgili olmadığını belirterek "sarhoşluk hali ile rahatsızlık vermek idari cezaya tabi. İdari para cezasının rahatsızlık verme hali olmadan uygulanması da mümkün değil. Kimi rahatsız ettiğini tutanak altına alması lazım. Rahatsız etme aynı zamanda suç. Bundan dolayı rahatsız olanın ifadesini alması da gerekebilir" dedi.

Ancak, Valiliğin 17 Ağustos tarihli genelgesinde "Alkol satışı ve tüketilmesi ruhsatı bulunan işletmelerin dışında park, piknik ve mesire alanı, sahil bandı, plaj vb alanlarda çevrenin rahatsız edilmemesi, olumsuz görüntülerin oluşmamasına mahal vermemek amacıyla alkol satışı ve tüketilmesinin önlenmesi" ifadesinin muğlak olduğu belirten kimi hukukçular, kolluk kuvvetlerinin genelgeyi 'içki yasağı' olarak yorumlayabileceklerini ifade ediyor.

Çünkü aynı genelgede "Bahsi geçen yerlerde emniyet/jandarma ve zabıta birimleri tarafından sorumluluk alanlarında etkin bir şekilde denetimlerin yapılarak, asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan verilmemesi, Kanun, Yönetmelik ve Genel Emir hükümlerine uymayan kişiler ve işletmeler hakkında yasal işlem yapılması" deniliyor.

Valilik: Alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni uygulama kararı yok, hatırlatma var



"Valiliğimizce alınan alkol kullanım ve satışına ilişkin yeni bir uygulama kararı bulunmamaktadır.

Bununla birlikte; 17.08.2023 tarihinde yayımladığımız genelgeyle, 4250 sayılı kanunla belirlenen alkol satış ve kullanım alanlarına ilişkin uygulama yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin gerekliliğini ilgili kurumlara (Kaymakamlık ve Belediyeler) hatırlatmış bulunmaktayız.  

İstanbul Valiliği olarak bu hatırlatma genelgesini yayımlamamızda, İlçe ziyaretlerimizde muhtarlarımızdan, sosyal medya ve bireysel olarak vatandaşlarımızdan gelen, alkol tüketimine bağlı olarak gelişen asayişi bozucu olaylara ilişkin şikayetler etkili olmuştur.

Hatırlatma genelgemizde özetle kanunla belirlenmiş;

  • 18 yaş altı çocuklara alkol satışının yapılmaması,
  • Ruhsatlı Alkol satışı yapılan Lokanta ve Restoranlar dışında 22.00 – 06.00 saatleri arasında Perakende alkol satışının yapılamayacağı,
  • Sarhoşluk sebebiyle halkın huzurunu bozacak şekilde hareket edilmemesi,
  • Alkol satışı ve tüketilmesi; ruhsatı bulunan işletmeler dışında yapılmaması. (Park, piknik ve mesire alanları, sahil bandı, plaj vb. alanlarda)
  • Bahsi geçen yerlerde emniyet, jandarma ve zabıta birimlerinin etkin denetimleriyle asayişi, halkımızın huzur ve güvenliğini bozacak olaylara meydan vermemesi

Hususlarında ilgili birimler talimatlandırılmıştır."