Bozdağ: Demirtaş ve Kavala’nın tahliyesi yargıya müdahale olur

Bozdağ: Demirtaş ve Kavala’nın tahliyesi yargıya müdahale olur
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefetin eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve iş insanı Kavala’nın serbest bırakılacağına dair söylemlerin iktidara geldiklerinde yargıya müdahale edecekleri anlamına geldiğini öne sürdü.Adalet...

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, muhalefetin eski HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş ve iş insanı Kavala’nın serbest bırakılacağına dair söylemlerin iktidara geldiklerinde yargıya müdahale edecekleri anlamına geldiğini öne sürdü.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Millet İttifakı’nın Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ın serbest bırakılacağına dair söylemlere, “Hukuk devletinde, siyasetçi kimi serbest bırakabilir? Öyle bir yetkisi var mı? Yok. Hani yargı bağımsızdı. Şimdiden müdahale ediyor” dedi.

Seçim bölgesi Şanlıurfa’da NTV canlı yayınına katılan ve gündeme ilişkin soruları yanıtlayan Bozdağ, Millet İttifakı’nın Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş’ı serbest bırakacağı vaadinin sorulması üzerine şöyle yanıt verdi:

“Çok üzüldüğümü ifade etmek isterim. Sebebi şu; Türkiye hukuk devletidir, yargı bağımsızdır, tarafsızdır. Hiç kimse yargı görevi yapanlara emir, talimat veremez, tavsiye ve telkinde bulunamaz ve genelge, yönerge gönderemez. Hiç Meclis’te bu konuda görüşme dahi yapılamaz. Ama buna rağmen CHP’nin grup toplantıları hatta diğer muhalif partilerin toplantıları adeta mahkeme salonlarına dönüp bazı insanları suçlayan, yargılayan, cezalandıran bir mahkeme salonu gibi. Hatta Meclis Genel Kurulu’nda da maalesef kendi hakim, savcı yerine koyanları gördük. Sayın Kılıçdaroğlu hatta diğer liderler de aynısını yapıyor. İsimlerini vermeyeyim. ‘Biz gelince adil davranacağız. Savcılar harekete geçecek. Şunları serbest bırakacağız, bunları serbest bırakacağız.’ Ben şimdi soruyorum hani Türkiye hukuk devletiydi? Hukuk devletinde, siyasetçi kimi serbest bırakabilir? Öyle bir yetkisi var mı? Yok. Hani yargı bağımsızdı. Şimdiden müdahale ediyor. Şimdi Sayın Kılıçdaroğlu’na soruyorum siz hakim misiniz? Siz Yargıtay mısınız, Danıştay mısınız, Anayasa Mahkemesi misiniz yoksa yargı görevi yapan biri misiniz? Siz nasıl kimi serbest bırakacaksınız? Geldiğimiz günün ertesi günü şu çıkacak, bu çıkacak bunların açıklamasını yapıyor. O zaman de ki başka bir şey yapacağız biz. Onu söyleyemiyor yüreklice. Oradan başka şey söylüyor. Bu hukuk devletine inanmadıklarını, iktidar imkanları olursa Allah vermesin hukuku nasıl ayaklar altına alıp çiğneyeceklerini, yargıya nasıl müdahale edeceklerini, şimdiden ilan etmelerinden başka hiçbir anlam taşımıyor. Onun için bunların hukuk devleti anlayışları da laftan öte gitmeyen bir anlayıştır.”

Kira fiyatlarında yüzde 25 sınırının Temmuz ayında kalkacak olmasına ilişkin de açıklama yapan Bozdağ, bu sürenin de uzatılacağını söyledi.

KİRA VE TÜKETİM MADDELERİNDE HAPİS VE PARA CEZASI

Ayrıca fahiş fiyat artışlarıyla ilgili yaptırım getirmek için de yasal düzenleme yapılacağını vurgulayan Bakan Bozdağ sözlerine şöyle devam etti:

“Ayrıca bir yaptırım getirme durumu söz konusu. Siz bir şeye şunun üstüne çıkamazsınız dediniz. Eğer ona bir müeyyide koymazsanız çıktığı zaman işte sadece hukuk davasının dava konusu ederseniz o dava sizin lehinize sonuçlanabilir. Ama bir müeyyidesi olmazsa onu göze alabilir insanlar. Fakat müeyyide olursa neyi kastediyorum? Hapis cezası ya da adli para cezası ya da idari para cezası gibi bir müeyyideyle, müeyyidelendirildiği takdirde o zaman insanlar bu yasağa, bu kurala uyma konusunda daha özenli davranırlar. Şimdi burada bir yandan sürenin uzatılması, bir yandan da fahiş kira artışlarını yani haklı bir neden olmadan, piyasadaki, piyasa koşullarına aykırı bir biçimde sırf fahiş kazanç elde etmek sebebiyle daha doğrusu haksız kazanç elde etmek maksadıyla buna girişiyorsa bunu kanun, bir yaptırıma bağlayabilir. Fiyatları etkileme maddesi var. Fahiş fiyat 237’nci madde Türk Ceza Kanunu. Biz orada bir 237/a diye bir yeni madde ihdas ederek burada bu gibi konular sadece kirada değil, bunun içinde başka da özellikle tüketim maddeleriyle ilgili de bazı değerlendirmelerimiz var. Dünya örneklerini de biz inceleyerek, Türkiye’de de bakarak bu piyasada girdilerde hiçbir artış olmadığı halde, maliyette hiçbir artış olmadığı halde yani makul olanın piyasanın o günkü cereyan eden cari şartlarının dışında ve üstünde fahiş bir artış yaptığı takdirde sadece yasak değil aynı zamanda bunun bir yaptırıma bağlanması son derece önemli. Yeni dönemde bunu yaptırıma bağlayarak bu konudaki kararı etkin bir şekilde uygulayacağız. Biz üç alternatif hazırladık. Hapis cezası olabilir. Adli para cezası olabilir. İdari para cezası öngörülebilir. İdari para cezası olursa kabahat olur. O ayrı bir kanun da düzenlenmesi gerekir ama diğerleri Türk Ceza Kanunu'nda. Şimdi bizim öngörümüz Türk Ceza Kanunu'nda bu alanda bir değişikliğin yapılması yönündedir. Bu konuda bir adım atacağımızı aziz milletimizin bilinmesinde fayda var”