Kızılay’ın maden suyunda arsenik tespit edilmiş

Kızılay’ın maden suyunda arsenik tespit edilmiş
Maraş merkezli depremzedelerin ardından elindeki çadırları satmasıyla gündeme gelen Kızılay’ın maden suyunda insan sağlığını etkileyecek şekilde yüksek miktarda arsenik (ağır metaller) tespit edildiği ortaya çıktı.Birgün’den...

Maraş merkezli depremzedelerin ardından elindeki çadırları satmasıyla gündeme gelen Kızılay’ın maden suyunda insan sağlığını etkileyecek şekilde yüksek miktarda arsenik (ağır metaller) tespit edildiği ortaya çıktı.

Birgün’den İsmail Arı’nın haberine göre Kızılay, Afyon’daki fabrikasında ürettiği maden suyunu 2019’da Migros Market’e sattı. Migros, Kızılay’dan aldığı maden sularını 28 Mayıs 2019’da bir özel laboratuvarda analiz ettirdi.

Analiz sonucunda ise maden suyundaki arsenik oranının sınır değerinin iki katı olduğu belirtildi. Belgelerde maden suyu için arsenik sınır değerinin en fazla 10 mikrogramlitre olması gerektiği ancak Kızılay’ın maden suyunda 20 mikrogramlitre arsenik tespit edildiği belirtildi. Laboratuvar, maden suyunun halk sağlığı için uygun olmadığını belirttiği analiz sonuçlarını Migros’a gönderdi.

76 BİN ŞİŞE İADE EDİLDİ
Migros’un Muğla’daki deposundan 32 palet olarak ifade edilen yaklaşık 76 bin şişe maden suyunun Kızılay’a iade süreci başlatıldı. Migros, Kızılay’dan Muğla deposunda bulunan 2 tır maden suyunu iade alması istendi. Migros’un kurum içi yazışmalarında, “Depoda alan sıkıntısı yaşandığı, Kızılay’ın ‘bloke edilen’ maden sularını teslim alması gerektiği” ifade edildi. Migros’un ülke genelindeki diğer depolarından ne kadar maden suyunu iade ettiği ise bilinmiyor.

‘YARGILANMAYI GEREKTİRECEK SUÇ TEŞKİL EDİYOR’
Gıda Mühendisi ve Akademisyen Dr. Bülent Şık yaptığı değerlendirmede, arseniğin insan sağlığına zararlı, çeşitli toksik etkileri olan ağır metallerden biri olduğunu belirterek “Kızılay’daki yöneticilerin durumdan haberdar olduğu halde arsenikli ürünleri piyasaya sunmasının da yargılanmayı gerektirecek bir suç teşkil ettiğini düşünüyorum,” diye konuştu.

‘ANALİZ TEKRAR EDİLDİ, UYGUNSUZLUK YOK’
Kızılay İçecek Şirketi’nin Genel Müdürü Metin Kul, konuyla ilgili, testlerde kullanılan yöntem farklılıkları, çevresel faktörler veya laboratuvar tespit limitleri gibi sebeplerle tedarikçi ile perakendecinin sonuçları arasında sapma söz konusu olabildiğini ve analizlerin tekrarına ihtiyaç duyulabildiğini söyledi. Kul, "Sözü edilen konu da bu durumdan ibarettir. Yeniden ve aynı yöntemlerle testler farklı akredite laboratuvarda da olmak üzere tekrar edilmiş ve herhangi bir uygunsuzlukla karşılaşılmamıştır. Ancak analiz ve değerlendirme süreci devam ederken satış noktasında Kızılay maden suyunun arzının devamı için bir parti ürün geri çekilmiş ve yerine yenisi konulmuştur,” dedi.