Korona bitmedi kene başladı
Korona’dan sonra kene alarmı… Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı yüzünden 24 saat içinde üç kişi yaşamını yitirdi. Hastalığın bu yıl erken görülmeye başlaması ve vaka sayılarının artması endişe yarattı.
Sivas’ta kaldırıldığı hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) tedavisi gören çiftçi 72 yaşındaki Azamet Yıldız hayatını kaybetti. Hafik ilçesine bağlı Çınarlı köyünde yaşayan, 6 çocuk sahibi Azamet Yıldız, 2 gün önce yüksek ateş şikayeti ile hastaneye getirilmişti. Yozgat’ın Aydıncık ilçesinde yaşayan 68 yaşındaki Ömer Çekerek ve Sivas’ta tedavi gören Afgan çoban Rahmetullah Kadiri (36) dün hayatlarını kaybetmişti.
Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhan Çetin, bu yıl kene ısırması sonucu oluşan KKKA vakalarının erken görülmeye başlandığını, normalin beş altı katı fazla vakaya rastladıklarını söyledi. Çetin “Bu sene 1,5 ay daha erken, yani mart ayında görmeye başladık. Geçen sene yıl boyunca vaka sayımız 120’lerdeyken şu anda bu yıl 100’ü buldu. Türkiye genelinde şu anda 320 civarında bir vaka oldu. Aynı şekilde de 11 vatandaşımız da hayatını kaybetti” dedi.
ARTIŞIN SEBEBİ KOVİD 19
Özellikle hayvancılıkla uğraşanların risk grubunda olduğuna dikkat çeken Çetin, artışın sebebi olarak koronavirüsünden dolayı yeterince kene ve KKKA ile mücadele edilmemesini gösterdi. Çetin “Kenenin öldürücülük özelliği Kovid-19’a göre 2-3 kat daha fazla” dedi.
GELECEK YIL AŞI HAZIR OLUR
Uluslararası boyutta aşı çalışması yürüttüklerini söyleyen Çetin “2020 yılının sonuna doğru bu aşımız insanlar üzerinde denenmeye başlayacak. Çok büyük ihtimalle önümüzdeki yıl aşımız devreye sokulmuş olacak” dedi.
Beyaz giyinip paçaları çorap içine sokun
Arazide bulunan kişilerin alacağı önlemler ile keneden korunabileceklerini ifade eden Prof. Çetin, “Birinci tedbirimiz beyaz giysi giymek, yere piknik amaçlı oturmanız gerekiyorsa masa örtüsü beyaz olmalı. Ortamda kene varsa bunları rahatlıkla görmek için. Genellikle vücuda giriş noktaları pantolon paçalarından. Pantolon paçalarını çorap içerisine koyacak olursan kenenin girişini önemli ölçüde engellemiş oluruz” diye uyardı.
İşte riskli kentler
Kene popülasyonunun yoğun olduğu alanlar; Sivas, Çorum, Tokat, Yozgat, Erzincan, Gümüşhane, Giresun’un güneyi, Erzincan ve Erzurum illeri. Kene popülasyonunun gittikçe yayıldığını söyleyen Prof. Çetin “Daha önce Tokat ve Sivas’ın kuzeyindeydi ancak tahmin ediyoruz ki küresel ısınmanın etkisiyle daha güneylere doğru inmeye başladı. Ege ve Akdeniz’de de vakalar görüyoruz” diye bilgi verdi.