Merkez Bankası Başkanı 21 yaşında manşet olmuş: "Türkiye’de ben hayal kırıklığına uğradım"

Merkez Bankası Başkanı 21 yaşında manşet olmuş: "Türkiye’de ben hayal kırıklığına uğradım"
Merkez Bankası’nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, 2001 yılında Star gazetesinin manşetinde bir haberle yer almış. “Türk, Övün, Çalış, Güvenme” başlıklı haberde Erkan, "Türkiye’de ben hayal kırıklığına uğradım....

Merkez Bankası’nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan, 2001 yılında Star gazetesinin manşetinde bir haberle yer almış. “Türk, Övün, Çalış, Güvenme” başlıklı haberde Erkan, "Türkiye’de ben hayal kırıklığına uğradım. Bizi devlet yetiştirdi ama sahip çıkmıyor. Ücretsiz staj için pek çok şirkete başvurdum ama reddedildim. Bilginize değil, arkanızda kim var ona bakılıyor" ifadesini kullanmış.

Star gazetesinin 5 Temmuz 2001 tarihindeki sayısında henüz 21 yaşındayken yer alan Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan'a yer verilmiş.

“Türk, Övün, Çalış, Güvenme” başlıklı haberde şöyle deniliyor:

“Amerikan üniversiteleri “karşılıksız burs” vermek için onun peşinden koşuyor. Ama o Türkiye’de kendinse ücretsiz staj yaptıracak firma bulamıyor. Boğaziçi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği’ni bu yıl birincilikle bitirdi. Birinciliği sırf bu yıla ait değil. O aynı zamanda üniversiteden son 10 yılda en yüksek dereceyle mezun olan tek öğrenci. Bitirme tezi “NATO Helikopter Projesi”ni dünyanın en ünlü bilim adamları inceledi, hayran kaldı. Proje örnek seçildi. Projeleri okuldaki başarısı ve bitirme derecesi Amerika’daki ünlü üniversitelerin dikkatini çekti. Dokuz ayrı üniversite ona karşılıksız onursal doktora bursu vermek için sıraya girdi. Princeton Üniversitesi’nde karar kıldı. Ancak Amerika’ya gitmeden önce dönüp büyük işler başarmak istediği Türkiye’de bir ay ücretsiz staj yapmak istedi. 10 ayrı Türk firmasına staj başvurusu yaptı. Hepsinden aynı yanıtı aldı: “Hayır”

Erkan hayal kırıklığını ise şöyle anlatmış:

“Türkiye’de ben hayal kırıklığına uğradım. Bizi devlet yetiştirdi ama sahip çıkmıyor. Ücretsiz staj için pek çok şirkete başvurdum ama reddedildim. Bilginize değil, arkanızda kim var ona bakılıyor. Başarıma ne bir Türk şirketi ne de yatırım kuruluşu sahip çıktı. İngiltere’deki uluslararası yarışmaya katılabilmek için 300 dolarlık uçak parasına kimse sponsor olmadı. Günlerce evde bavulum hazır bekledim. Sonuna uçak biletini üniversitem aldı. Ve Türkiye yarı finale kaldı. Türkiye’de doktora yapmak istiyorum ama hep başkalarının yakınlarına olanak sağlanıyor. Türkiye’de maalesef insana yatırım yok. Ülkemdeki hizmet ve insan kayırmacılığına son vermek istiyorum.”