Microsoft dijital casus peşinde

Microsoft dijital casus peşinde
ABD merkezli yazılım şirketi Microsoft yaptığı açıklamada, İsrail’de geliştirilen casus yazılımı engellediklerini duyurdu:”Türkiye, İspanya, Singapur gibi ülkelerde siyasetçileri, gazetecileri, aktivistleri ve akademisyenleri...

ABD merkezli yazılım şirketi Microsoft yaptığı açıklamada, İsrail’de geliştirilen casus yazılımı engellediklerini duyurdu:”Türkiye, İspanya, Singapur gibi ülkelerde siyasetçileri, gazetecileri, aktivistleri ve akademisyenleri takip eden yazılımı engelledik…”
Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden Microsoft, İsrail merkezli bir hacker şirketinin kullandığı casus yazılımı engellediklerini duyurdu. Yazılımın dünyanın birçok ülkesinden yüzlerce siyasetçiyi, insan hakları aktivistini, gazeteciyi, akademisyeni izlediklerini açıklayan Microsoft, Toronto Üniveristesi bünyesindeki kuruluş Citizen Lab ile birlikte çalıştıklarını da vurguladı. Şirket, hacker grubunun Candiru adı da dahil olmak üzere farklı isimlerle tanındığını aktardı.
KİMLER HEDEF?
Bir yazılım güncellemesiyle casus yazılımın engellendiğini aktaran Microsoft, “Filistin, İsrail, İran, Lübnan, Yemen, İspanya, Birleşik Krallık, Türkiye, Ermenistan ve Singapur’da bazı hedeflere saldırdılar” ifadesine yer verdi. Şirket özel olarak kimlerin hedefe alındığını açıklamadı. Candiru’nun casus yazılımının Uluslararası Af Örgütü ve Black Lives Matter (Siyah Yaşamlar Önemlidir) gibi kuruluşların internet sitelerini kullandığı ve bunların arkasına gizlendiği belirtildi. Microsoft ve Citizen Lab’in araştırmasına göre bu tür siber saldırı sistemlerinin hükümetlere ve güvenlik güçlerine satıldığı ve bunun hiç saydam olmadığı aktarıldı.
PARAYI BASTIRAN İZLİYOR
Microsoft’un blogunda yayınlanan makalede dikkat çekici uyarılar var:
“Bazı baskıcı hükümetler bunları masum siviller üzerinde kullanıyor. Özel sektördeki şirketlerin siber silah geliştirip bunu satması insanlar, işletmeler ve hükümetler için tehlikeli.”
İncelemeler sonucunda Candiru, 16 milyon euro karşılığında müşterinin istediği herhangi bir ülkedeki 10 farklı cihazı takip etme teklifini sunuyor. Ekstra 5.5 milyon euro ödenmesi durumunda ise 5 farklı ülkedeki ekstra 25 cihazı da takip edebiliyor.
Candiru’nun mobil cihazları, bilgisayarları ve bulut depolama sistemleri hedef aldığı belirtildi.
Sedat Peker’in ifşaatları arasında EKBA Holding’in sahibi Cihan Ekşioğlu’nun devlete casus yazılım sattığı iddiaları da yer almıştı.