Nevruz honçası ve semeni: Nevruz Bayramı geleneği Türk kültüründe sürdürülüyor
Her yıl 21 Mart'ta kutlanan Nevruz Bayramı, "yeni yılın başlangıcı", "baharın müjdecisi" veya "doğa bayramı" olarak kabul edilirken, bu özel günün sembolü olan "semeni", Türk kültüründe önemli bir yere sahiptir. Renkli kaplarda yetiştirilen buğday, mısır ve nohut gibi tahılların yer aldığı "semeni" geleneği, Kars'ta da uzun yıllardır yaşatılmaktadır. Ayrıca, Anadolu'nun kadim kültüründe önemli bir yere sahip olan "nevruz honçası" geleneği de Kars'ta uzun yıllardır sürdürülmektedir. Bu geleneğin bir parçası olarak, yeni evlenen çiftlerin ihtiyaçlarının karşılandığı gibi, aileler ve çiftler arasındaki sevgi ve bağlılığın da gösterildiği belirtilmektedir.
Karslı Elif (48) ve Zeki Demiral (54) çifti, çocukları Şafak Demiral (26) ve Oruç Kayra Demiral (25) ile birlikte bu geleneği 24 yıldır sürdürmektedir. Haftalar öncesinden "semeni"leri eken aile, Nevruz Bayramı için hazırlıklarını tamamlayarak 1500 ila 2500 lira arasında değişen fiyatlarla "Nevruz honçası" ve "semeni"leri müşterilere sunmaktadır.
Şafak Demiral, "Semeni"nin baharın müjdecisi olduğunu ve toprağın yeşermesi anlamına geldiğini belirtirken, "Nevruz honçası"nın içeriğinde yaş meyve, kabuklu kuru yemişler, fındık, kaju ve badem gibi 7 çeşit meyvenin bulunduğunu ifade etti. Fiyatların geçen yıla göre %100 arttığına dikkat çeken Demiral, bu geleneğin çocuklara aktarılması için evde de hazırlıklar yaptıklarını belirtti.
Nevruz'u yurt dışında kutlayan Songül Yamaz ise bu yıl Kars'ta Nevruz'u kutlamak için memleketine döndüğünü ifade ederek, Nevruz'un herkesi bir araya getiren bir gün olduğunu ve baharı karşılamak için güzel bir fırsat olduğunu dile getirdi.