Ortak adres Meclis

Ortak adres Meclis
HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP’ye ilişkin sözlerini yanıtlayarak, “Çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır” ifadelerini kullanması...

HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun HDP’ye ilişkin sözlerini yanıtlayarak, “Çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır” ifadelerini kullanması ‘muhatap kim’ tartışması başlattı.
Kılıçdaroğlu, kendisiyle ilgili bir belgeselde, Kürt sorununun çözümü için meşru bir organa ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Devlet dediğiniz kurum gayrimeşru bir organla muhatap olmaz. Erdoğan bunu yaptı. Devleti, İmralı ile muhatap kıldı. Mesela İmralı meşru bir organ değil. Meşru organ kimdir? HDP’yi meşru organ olarak görebiliriz. Eğer bu sorun çözülecekse meşru bir organla çözebiliriz” diye konuşmuştu.
Kılıçdaroğlu’nun sözlerine Temelli, sosyal medya hesabı üzerinden şu yanıtı verdi:
“Kürt sorununun çözümünün yegane muhatabı HDP değil ama bu sorunun çözümü adına bugün demokratik siyaseti var eden ve kolaylaştıran başlıca aktör HDP’dir. Ama asla unutulmaması gereken şey demokratik çözümün adresi ve asıl muhatabı İmralı’dır.”
HDP’LİLER: AÇIKLAMA SORUMSUZLUK
Gazeteci İsmail Saymaz, dünkü yazısında, HDP’lilerin Temelli’nin açıklamasını “sorumsuzluk” olarak nitelendirdiğini ve HDP’de rahatsızlık yarattığını aktardı. Saymaz, “Ne var ki Kılıçdaroğlu’nun Çözüm Süreci’ne yönelik eleştirel tavrını ‘Talihsiz’ diye yorumluyorlar” ifadelerini kullandı.
TEMELLİ: KİŞİSEL GÖRÜŞÜMDÜR
Temelli, kendisine gösterilen tepkilerle ilgili dün Halk TV Genel Yayın Yönetmeni Suat Toktaş’ın sorularını yanıtladı. Temelli, “Tweetim üzerine haklı haksız eleştiriler oldu. Hepsi kabulümdür. O tweetteki görüşler elbette kişisel görüşümdür. Partiyi elbette bağlamaz. HDP adına bağlayıcı açıklamayı tabii ki yetkili organlarımız yapar» ifadelerini kullandı.
DEMİRTAŞ HDP’Yİ ADRES GÖSTERDİ
Tartışmalara Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’nin önceki dönem Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş da katıldı. Demirtaş, çözüm için HDP’yi gösterdi. HDP’nin Kürt sorununu çözmeye talip olduğunu dile getiren Demirtaş, “Benim bildiğim HDP, Kürt sorunu dahil olmak üzere, Türkiye’nin tüm sorunlarının çözümüne taliptir, irade sahibi siyasi bir aktördür ve elbette muhataptır. Çözümün adresi de doğal olarak TBMM’dir. Tabii ki HDP, Kürt sorununun çözümünde tüm tarafların ve her kesimin, açık ve şeffaf katılımını, muhataplığını bilecek siyasi birikime ve deneyime sahiptir. Faydasız ve çoktan tükenmiş tartışmalar gündeme getirmek çözüme katkı sunmaz” ifadelerini kullandı.
SANCAR: ÇÖZÜMÜN ADRESİ MECLİS’TİR, HİÇBİR AKTÖR
GÖZ ARDI EDİLEMEZ
HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ise Kılıçdaroğlu’nun Kürt sorunu ve HDP ile ilgili açıklamalarını olumlu bulduklarını söyledi, “Çözümün adresi Meclis’tir, hiçbir aktör göz ardı edilemez” dedi. Kürt sorununda başka aktörlerin de olduğunu söyleyen Sancar, şunları dile getirdi:
“Bu aktörleri gözardı ederek bütünlüklü yöntem oluşturmak gerçekçi yaklaşım değildir. Esasen Türkiye bu durumu geçmişte deneyimledi, 2009’da, 2013-15 arasında. Bana sorarsanız İmralı’nın rolü tartışması çoktan aşılmış olması gereken bir meseledir. İmralı’nın da bu konuda bir rolü olacaktır. Bu rol de geçmişte zaten ayrıca hayata geçirilmiştir.”

Kılıçdaroğlu: İmralı da Kandil de muhatabımız değildir

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Kürt sorununu HDP ile çözebiliriz” sözleriyle başlayan tartışmalara ilişkin yeni bir açıklama yaptı.
Halk TV’den Fikret Bila’ya konuşan Kılıçdaroğlu, Temelli’nin ‘İmralı’ ifadesine karşın, “Ben görüşümüzü söyledim. Bizim için bu konuda tek adres var o da Türkiye Büyük Millet Meclisi’dir. Parlamento dışında bir adres yoktur. İmralı da Kandil de muhatabımız değildir” yorumunda bulundu.
Meclis dışında bir çözüm adresi aranmasını stratejik bir hata olarak gören Kılıçdaroğlu, “HDP meşru bir partidir. Vatandaştan oy alarak Meclis’e gelmiştir. Meclis’te grubu vardır. Meclis Başkan Vekilliği vardır ve sırası gelince Meclis’i HDP’li başkan vekili yönetmektedir. Bu bakımdan sorunların çözümünde muhataptır. Tanımlamak gerekirse, çerçeve elbette anayasanın ilk dört maddesidir. Vatanın bölünmezliği, üniter yapısı, bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti’nin nitelikleri çerçeveyi oluşturur. Bütün sorunlar gibi bu sorun da bu çerçeve içinde çözülecektir” dedi.

Dervişoğlu: ‘Meşru mu’ tartışmasına en iyi yanıt Meclis oturumları

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, dünkü yazısında, İYİ Parti Grup Başkanvekili Musavat Dervişoğlu’nun Kemal Kılıçdaroğlu’nun ifadeleriyle ilgili açıklamalarına yer verdi.
Dervişoğlu’nun, “HDP’li TBMM Başkanvekili oturumları yönetiyor ve hepimiz de onun yönetimine katılıyor muyuz? Bu meşru mu, gayrı-meşru mu tartışmasına en iyi cevaptır. HDP ile AK Parti arasına sıkışan seçmen çıkış yolunu, üçüncü alternatifi arıyor. Hiç kimse Kürt seçmen kitlesini HDP’nin sadık bendesi olarak görmesin. Siyasetin görevi onlara gidecek yeri göstermektir” dediği aktarıldı. Ayrıca Dervişoğlu, Kılıçdaroğlu’nun «İmralı’yı gayrı-meşru olarak görmesini anlamlı bulduğunu ve desteklediğini» belirtti.