Partilerde liste krizleri: Kim, neye, neden itiraz ediyor?

Partilerde liste krizleri: Kim, neye, neden itiraz ediyor?
Milletvekili seçimleri için aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na sunulacağı haftaya girildi. Muhalefet ve iktidar cephesinde bir yandan liste stratejilerinde sona gelindi. Ancak diğer yandan listelerle ilgili kontenjan krizleri...

Milletvekili seçimleri için aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na sunulacağı haftaya girildi. Muhalefet ve iktidar cephesinde bir yandan liste stratejilerinde sona gelindi. Ancak diğer yandan listelerle ilgili kontenjan krizleri baş gösterdi. 

Millet İttifakı’nın milletvekili seçimlerindeki liste stratejisi, büyük oranda belirlendi. Gazete Pencere’nin muhalefet kulislerinde edindiği bilgilere göre, İYİ Parti’nin kendi listeleriyle seçimlere gireceği ittifak çatısında ittifakın diğer bileşenlerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) listelerinden kontenjan verilmesi gibi bir formül üzerinde çalışılıyor. Ancak CHP’nin ittifaktaki partilere sunduğu bu formüle özellikle Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi ve Gelecek Partisi’nden itiraz geldi.

BEŞ PARTİDEN İSİMLER CHP LİSTESİNDE OLACAK

Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, kesin kazanılacak yerden aday gösterilecek isimlerle ilgili CHP tarafından belirlenen kontenjanlara itiraz etti.

İki parti de Meclis’te grup kurabilecek sayıda milletvekili çıkartabilmeyi amaçlıyor. Ancak CHP’nin kendi listesinde iki partiye ayırmayı düşündüğü sayıda uzlaşı sağlanamadı. CHP iki partiye 9’ar kontenjan ayırmayı hesaplarken, bu durum iki partide kabul görmedi.

"BUGÜNE KADAR BİZİ ANLAMIŞ OLMANIZ GEREKİRDİ"

Gelecek Partili üst düzey bir kurmayın verdiği bilgiye göre hem kendi partisi hem de DEVA Partisi, CHP’nin bu formülü karşısında şaşkınlık yaşadı. Hatta Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun yaşanan bu durum karşısında da “Bugüne kadar bizi anlamış olmanız gerekirdi” şeklinde rahatsızlığını dile getirdiği öğrenildi. İtiraz sonrası formüller üzerinde tartışmaların hala sürdüğü öğrenilirken, nihai kararın parti liderleri tarafından bu hafta içerisinde verilmesi bekleniyor.

DP'DE DURUM NE?

İttifak bileşenlerinden Demokrat Parti (DP), CHP listelerinden aday gösterme konusunda parti kararı aldı. Bu kapsamda DP’li en az iki ismin kesin kazanılacak illerde CHP listesinden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Aynı şekilde Saadet Partisi’nden de en az iki ismin kesin kazanılacak illerden CHP listesinde yer alması bekleniyor.

Öte yandan kontenjan formülünün yanı sıra kontenjan verilmeyecek kentlerde Saadet Partisi, Gelecek Partisi ve DEVA Partisi, “ittifak içinde ittifak” formülü olmasa da ittifakmış gibi ortaklaşacakları belirtiliyor. Bu stratejinin izleneceği bölgelerin ise muhafazakâr kimliğiyle ön plana çıkan kentler olacağı ifade ediliyor.

TİP ÇATLAĞI ÇÖZÜLEBİLECEK Mİ?

Millet İttifakı’nda yaşanan kriz kadar olmasa da benzer bir başka krizin yaşandığı diğer ittifak ise Emek ve Özgürlük İttifakı. HDP’nin kapatılma ihtimaline karşı Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi adıyla gireceği ittifak çatısında Türkiye İşçi Partisi (TİP) de kendi ismi ve logosuyla gireceğini açıkladı.

Karar sonrası özellikle TİP Genel Başkanı Erkan Baş ve partinin sözcüsü Saliha Sera Kadıgil Sütlü tarafından yapılan açıklamalar, HDP tabanında görünür tepkilere yol açtı. Tabandaki bu rahatsızlık, tutuklu HDP’li siyasetçilerin de konuya dahil olmasıyla farklı bir boyuta evrildi.

Eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Yeni Yaşam gazetesi için kaleme aldığı yazıda bu konudaki eleştirileri dile getirdi.

TIKLAYIN - Gültan Kışanak’tan TİP’e tepki: Bir tek oyu bile heba etmeye kimsenin hakkı yok

HDP yönetimi, Cumhur İttifakı’nın daha fazla sandalye kazanmasına engel olmak için ittifakın tek liste ile seçimlere girilmesi gerektiğini savunuyor. Bu kapsamda yapılan iki ayrı simülasyonla da TİP’in kendi listeleriyle seçimlere girme seçeneğinin Cumhur İttifakı’na sandalye kazandıracağı görüşü TİP’e de bildirildi. Ancak edinilen bilgilere göre, TİP’in bu uyarılara buna rağmen kararında ısrar ettiği öğrenildi.

TİP, KARARINI GÖZDEN GEÇİRECEK Mİ?

Özellikle Demirtaş ve Kışanak’ın çağrılarından sonra TİP’in bu kararını gözden geçirme ihtimalinin de olabileceği kulislerde konuşulmaya başlandı. Ancak bu ihtimalin zayıf olduğu belirtiliyor.

İttifakın bir başka bileşeni olan Emek Partisi’nde (EMEP) de ilk aşamada partinin kendi ismi ve listesiyle seçimlere girme eğilimi öne çıktı. Ancak parti içerisinde yürütülen tartışmaların ardından Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi listesinden seçimlere girme kararı alındı. EMEP’in aldığı bu kararla birlikte iki ismin kesin kazanılacak ilden aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bu isimlerden birinin EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz olacağı kesin gözüyle bakılırken, partinin eski genel başkanı Selma Gürkan’ın da aday gösterilme ihtimalinin yüksek olduğu değerlendirmesi yapılıyor.

Öte yandan ittifakın milletvekili aday listelerini 9 Nisan’da Yüksek Seçim Kurulu (YSK) sunduktan sonra 12 Nisan’da Ankara’da aday tanıtım toplantısı düzenleyecek.

CUMHUR İTTİFAKI’NDA HÜDA PAR ÇIKMAZI

Cumhur İttifakı’nda da Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) ve AKP arasında liste çıkmazı yaşanıyor. AKP’de aday adaylığı başvurusu yapan profillerin geçmiş seçimlere göre düşük olduğunun gözlendiği Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri için liste oluşturmakta zorlanıyor.

İSTANBUL TALEBİ

İttifak dahil olan HÜDA PAR’dan da AKP’ye bir liste talebi gitti. AKP’nin en fazla beş milletvekili kontenjanı vermeyi düşündüğü ve bunu HÜDA PAR’a ilettiği öğrenildi. Ancak HÜDA PAR’ın Diyarbakır ve Batman gibi illerin yanı sıra İstanbul’da da kontenjan talebinde bulunduğu öğrenildi. HÜDA PAR Genel Başkanı Zekariya Yapıcıoğlu’nun Diyarbakır’dan aday gösterilmesine kesin gözüyle bakılıyor. İki parti arasındaki liste görüşmelerinin sürdüğü ve birkaç gün içerisinde sonuçlandırılacağı öğrenildi.