SADAT, Hamas'a teknik bir destekte bulunmadığını açıkladı

SADAT, Hamas'a teknik bir destekte bulunmadığını açıkladı
Gazete Pencere Haber MerkeziSADAT, Hamas'a yardım ediyor iddialarını yaptığı açıklama ile yalanladı. Açıklamada "Soykırıma varan katliamın durdurulmasının önündeki tek engel ABD’dir" denildiİsrail Türkiye’de faaliyetleri...

Gazete Pencere Haber Merkezi

SADAT, Hamas'a yardım ediyor iddialarını yaptığı açıklama ile yalanladı. Açıklamada "Soykırıma varan katliamın durdurulmasının önündeki tek engel ABD’dir" denildi

İsrail Türkiye’de faaliyetleri tartışma konusu olan ve sitelerinde  “gayri nizami harp” konusunda eğitim veren bir kuruluş olarak tanıtan SADAT’a ilişkin ‘Hamas’a yardım ediyor’ şeklinde öne sürdüğü iddialar tartışılmaya devam ediyor.

ABD merkezli Wall Street Journal gazetesi bu iddialar için SADAT’tan yanıt almaya çalıştı.

Kuruluş sosyal medyadan yaptığı açıklamada Hamas’a destek vermediğini iddia ederek “Şirketimiz HAMAS’a teknik, taktik, maddi veya mali bir yardımda bulunmamış, hizmet sunmamıştır. HAMAS’a hizmet vermediğimiz konulara, stratejik danışmanlık, silah, mühimmat veya sistem tedariği, nakdi veya ayni yardım, transfer gibi sayılanlarla sınırlı olmayarak akla gelebilecek tüm şeyler dahildir” şeklinde açıklama yayınladı.

SADAT tarafından yapılan açıklama şöyle:

“Wall Street Journal gazetesi Ortadoğu Muhabiri, Rory Jones, şirketimize gönderdiği 15 Aralık 2023 tarihli epostada gazetede yayınlamak üzere hazırladıkları bir hikayede kullanmak üzere, SADAT’ın HAMAS’a destek verip vermediğini sormaktadır.

SADAT Uluslararası Savunma Danışmanlık İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. devletlerin silahlı kuvvetleri ve polis teşkilatlarına stratejik danışmanlık, özel askeri eğitimler ve lojistik hizmetler sağlayan özel bir şirkettir. Tüm bu hizmetleri uluslararası mevzuata uyarak yürütmeye özen göstermektedir. Dolayısıyla Şirketimiz çatışma bölgelerinde faaliyet göstermemektedir. Şirketimizin temel felsefesi barış ortamının korunmasına yönelik kapasiteyi artırmaya destek verecek projeler üreterek savunma ve savunma sanayi iş birliği alanlarında gelişme sağlanmasına katkıda bulunmaktır.

Bu genel ve özet bilgiden sonra WSJ’nin sorusuna odaklanırsak, açık ve somut olarak şu bilgileri vurgulamakta fayda görüyoruz;

1) Şirketimiz kamu kurumu olmayıp, Türk Ticaret Kanunu’na tabi, bağımsız karar ve icra mekanizmasına sahip, herhangi bir mevki veya makamdan emir, talimat almayan özel bir şirkettir.

2) Şirketimizin veya yetkililerinin, alt veya üst düzey hiçbir HAMAS yetkilisi ile direkt veya dolaylı irtibatı bulunmamaktadır.

3) Şirketimiz HAMAS’a teknik, taktik, maddi veya mali bir yardımda bulunmamış, hizmet sunmamıştır. HAMAS’a hizmet vermediğimiz konulara, stratejik danışmanlık, silah, mühimmat veya sistem tedariği, nakdi veya ayni yardım, transfer gibi sayılanlarla sınırlı olmayarak akla gelebilecek tüm şeyler dahildir.

Bu vesile ile insani sorumluluğumuz gereği WSJ üzerinden de ABD ve Dünya kamuoyu ile şu mesajı paylaşmayı görev kabul ederiz;

BM Genel Kurulunda 153 aklıselim ülkenin oyuyla 12 Aralık 2023 tarihinde tekrar “Acil İnsani Ateşkes Çağrısı” kabul edilmiştir. Red oyu vererek soykırıma hizmet eden 10 ülkenin başını ABD çekmektedir. Soykırıma varan katliamın durdurulmasının önündeki tek engel ABD’dir. ABD kamuoyu, vergilerinin, Ortadoğu’nun istikrarını bozmaya, tüm Dünya’yı Ölüdeniz – Lût Gölü çukurunda boğulmaya sürükleyen İsrail’e destek için kullanılmasına bir an önce dur demelidir. #SavaşıDurdurun #AcilAteşkes #İsrailiDesteklemeyiDurdurun”

Bu iddialar nereden çıktı?

2018 yılında İsrail iç istihbarat servisi Şin Bet’ten yapılan açıklamada SADAT'ın Hamas'a destek verdiği öne sürüldü. Yapılan açıklamada 1 Ocak günü Tel Aviv’de gözaltına alınan ve önceki gün Türkiye’ye sınırdışı edilen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli’nin sorgu sırasındaki açıklamalarına dayandırılmıştı.

Şin Bet, “Tekeli’nin sorgusu sırasında, Türkiye’nin SADAT aracılığıyla Hamas’ın askeri açıdan güçlenmesine katkı yaptığı öğrenildi” ifadelerini kullandı. İddiaya göre SADAT, üst düzey Hamas üyelerinin 2015’te Türkiye’de bir silah fuarına gitmesini de sağladı.

O dönem bu iddialara ilişkin bir açıklama yapılmamıştı.

Suriye savaşı ve kamp iddiaları

SADAT’ın tartışmalı varlığı Suriye iç savaşı sırasında Esad muhaliflerine silahlı destek ve eğitim vermesi ile Türkiye’de gündeme gelmiş kamplarda militan yetiştirdiği iddia edilmişti.

Ancak bu iddialara ilişkin hiçbir yasal işlem yapılmadı. Son olarak seçim döneminde İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bir devlet yetkilisi tarafından kendisine SADAT kamplarının fotoğraflarının gösterildiğini söylemişti.

SADAT nedir?

SADAT kendisi Türkiye merkezli bir askerî danışmanlık şirketi olarak tanımlıyor. Şirket, 28 Şubat 2012 tarihinde emekli Tuğgeneral Adnan Tanrıverdi tarafından kurulmuş olup uluslararası alanda askerî ve iç eğitim, savunma danışmanlığı ve mühimmat alımı gibi hizmetler sunuyor.

Tanrıverdi’nin bir dönem Erdoğan’ın danışmanı olmasıyla kamuoyunca çok tartışılmasına yol açtı.

Peker’in iddiaları

Sedat Peker, Suriye'deki Bayırbucak Türkmenlerine, TIR'larla gönderdiği askeri teçhizat ve silahlarla ilgili açıklamalarında bu işlemin TSK'den “irticai faaliyetler” nedeniyle atılan askerlerin öncülüğünde kurulan SADAT tarafından organize edildiğini söylemişti. Peker ayrıca Türkiye'den SADAT aracılığıyla Suriye iç savaşında faaliyet gösteren El Nusra adlı örgüte silah gönderildiğini ileri sürmüştü.