Sinan Ateş davası kararları tartışılıyor: Ülkücü camiada hayal kırıklığının adı Emre Yüksel
Caner Taşpınar
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş, 30 Aralık 2022’de Ankara'da uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti.
Cinayete ilişkin hakkında işlem yapılan 22 sanık, “tasarlayarak öldürme”, “öldürmeye teşebbüs”, “suça azmettirme” ve “suça yardım etme” suçlarından 1 Temmuz 2024’te yargılanmaya başlamıştı.
Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen dava üç ay içinde karara bağlandı. 10 sanık beraat etti, iki sanığın dosyası ayrıldı ve kalan 10 sanığa da çeşitli cezalar verildi.
Sinan Ateş cinayeti sanıkları arasında MHP’li isimler yer alıyordu. Emre Yüksel ve Tolgahan Demirbaş Ülkü Ocakları yöneticiliği yapmıştı. Sanıklardan MHP’li Avukat Serdar Öktem aynı zamanda MHP İstanbul Milletvekili adayı da olmuştu. Bir diğer MHP’li isim ise MHP İstanbul İl Başkanlığı yöneticisi Ufuk Köktürk’tü.
MHP’li isimler Emre Yüksel’e “Tasarlayarak öldürmeye yardım” suçundan 18 yıl ve Tolgahan Demirbaş’a ise “Tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme” suçundan müebbet hapis cezası verildi.
Emre Yüksel (Solda) ile Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım (Sağda).
Ülkücü camiada Emre Yüksel beklentisi
Ülkücü camiada, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcılığı görevinde bulunmuş olan Emre Yüksel’in tahliyesi yönünde bir beklenti vardı.
Gazete Pencere’nin edindiği bilgilere göre, Emre Yüksel’in ailesiyle karar öncesinde görüşme yapıldı ve tahliyesinin beklendiği iletildi. İddiaya göre, Yüksel’in tahliyesi sonrası karşılama için de ülkü ocaklarından yaklaşık 50 kişilik bir grup hazır edilmişti.
Emre Yüksel, Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım'ın özel kalem müdürü olarak görev yapması nedeniyle öne çıkan bir isimdi. Emre Yüksel’in avukatlığını Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım’ın danışmanı Abdurrahman Taşçı’nın yaptığı ortaya çıkmıştı.
Avukat Abdurrahman Taşçı, Emre Yüksel’in ailesiyle görüşmüştü. Buluşmaya dair fotoğrafı sosyal medya hesabından yayınlayan Taşçı şunları yazmıştı: “Kırılır da bir gün bütün dişliler, Döner şanlı şanlı çarkımız bizim... Emre Yüksel başkanımın babası Şükrü amcamız, Vedat ağabeyimiz, Ülkü Ocakları Mersin eski il başkanımız Gökhan Demir, Türkmen Dağı gazimiz iki cihan kardeşim Necip Temir ile.”
Feti Yıldız: Gerekçeli karara bakacağız
Gazete Pencere’nin ulaştığı MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız, gerekçeli kararı görmeden değerlendirme yapmayacağını belirtti.
Feti Yıldız, Sinan Ateş davasında hükmün verilmesinin ardından sosyal medyada ise şu mesajı paylaştı:
“Mahkemeler, gösterdikleri gerekçelerle vermiş oldukları kararları hukuki ve maddi açıdan somutlaştırırlar. Gerekçe; akıl, mantık ve vicdanların tatminini hedefler. Hükmü insanileştirir, bağımsız hale getirir, saygı duyulmasını sağlar. Hakimler, karar gerekçelerinde ‘Kanun Yolu’ denetimine imkan verecek şekilde deliller ve beyanların üstünlük ve itibar sebeplerini hiç bir duraksamaya uğramayacak şekilde izah etmek durumundadır. Hakimin fikri düşüncesini karara yansıtması halleri ve varsayımlar gerekçe olarak nitelendirilmez.”
MHP Hukuk ve Seçim İşlerinden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Feti Yıldız.
Sosyal medyada Emre Yüksel mesajları
MHP’li Emre Yüksel’e verilen cezaya tepkiler sosyal medyada da öne çıktı.
Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Abdullah Yüksel, kararın ardından Emre Yüksel’le fotoğrafını paylaşarak “Bu hâkimler veremez, hükmünü bu celsenin..!” diye yazdı.
Ülkü Ocakları Genel Başkanlığı da il ve ilçe başkanlıklarına talimat vererek “Bu hâkimler veremez, hükmünü bu celsenin..!” mesajıyla sosyal medyada Emre Yüksel’e sahip çıkılmasını istedi.
Ülkücü hesaplardan paylaşılan mesajlarda da Emre Yüksel’in tahliye edilmesi gerektiği savunuldu.
İşte o mesajlardan bazıları:
Emre Yüksel davada neyle suçlanıyor
Sinan Ateş'in ölümüyle ilgili davanın sanıklarından Emre Yüksel'in, cinayetten kısa süre sonra kullandığı telefondaki bilgilerini sıfırladığı ortaya çıkmıştı. 26 Ocak 2023'te tutuklanan Emre Yüksel'in dijitallerine de el konuldu. Davanın tutuklu sanıklarından Yüksel'in el konulan dijitalleriyle ilgili yapılan bilirkişi incelemesinde, telefonunda kullandığı Apple kimliğinin cinayetten 7 gün sonra, 5 Ocak 2023'te değiştirdiği belirlendi.
Tetikçi Eray Özyağcı'yı, eski Ülkü Ocakları yöneticisi Tolgahan Demirbaş'la birlikte İstanbul'dan Ankara'ya götürdüğü de tespit edilen Emre Yüksel'in, cinayetten sonra Sinan Ateş'le ilgili internette arama yaptığı da tespit edildi. Bilirkişi raporunda, Yüksel ile Demirbaş'la yaptığı telefon görüşmeleri de yer aldı. Ayrıca, Yüksel-Demirbaş ikilisinin WhatsApp uygulaması üzerinden yaptığı yazışmaların silindiği belirlendi.
Kaynak:Haber Merkezi