'Katliam' yasası komisyondan geçti: Sokak hayvanlarına 'ötanazi' teklifi kabul edildi
Katliam yasası olarak bilinen ve sokak hayvanlarının öldürülmesine yol açacak olan Hayvanları Koruma Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, AKP ve MHP'nin oylarıyla TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda kabul edildi.
Teklifle, Hayvanları Koruma Kanunu'nda değişikliğe gidilecek. Buna göre, Kanun'un amaçlarına "insan, hayvan ve çevre sağlığı gözetilmek kaydıyla" ifadesi eklenecek.
Sahipsiz hayvanlara ilişkin yürütülecek çalışmalarda, tereddüde mahal verilmemesi, kedi ve köpeklerin sahipli hayvan statüsüne alınabilmesi için Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında Tarım ve Orman Bakanlığı veri tabanına kaydedilmesi zorunluluğu bulunduğundan "sahipli hayvan" ve "sahipsiz hayvan" kavramları açık bir şekilde tanımlanacak.
Sera Kadıgil, raporu Kirişçi'ye fırlattı
TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, sokak hayvanları kanun teklifinin görüşüldüğü komisyonda AKP'li Vahit Kirişci'nin önüne Meclis'in hayvan hakları araştırma raporunu fırlattı.
Kirişçi'ye seslenen Kadıgil, "Sen Bakan'dın, bu rapor önündeydi. Al sana çözüm!" sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Teklifin 5 maddesi ile düzenlenen 5199 sayılı Kanunun 13. maddesine birinci fıkradan önce gelmek üzere şu fıkranın eklenmesine karar verildi:
"Bakımevine alınan köpeklerden insan ve hayvanların hayatı ve sağlığı için tehlike teşkil eden ve olumsuz davranışları kontrol edilemeyen, bulaşıcı veya tedavi edilemeyen hastalığı bulunan ya da sahiplenilmesi yasak olanlarına 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun 9 uncu maddesinin üçüncü fıkrasında belirtilen tedbir uygulanır.
Yerel yönetimler sahipsiz köpeklere ilişkin yürüttüğü iş ve işlemlerde Bakanlar Kurulunun 28/8/2003 tarihli ve 2003/6168 sayılı Kararı ile onaylanan Ev Hayvanlarının Korunmasına Dair Avrupa Sözleşmesi kapsamında gerekli idari tedbirleri almaya yetkilidir."
5199 sayılı Kanunun ek 1’inci maddesini düzenleyen teklifin 13. maddesi ise şöyle:
"5199 sayılı Kanunun ek 1’inci maddesinin başlığı 'Yerel yönetimlerin sorumluluğu' şeklinde değiştirilmiş, birinci fıkrasında yer alan 'büyükşehir ilçe belediyeleri ile diğer' ibaresi fıkra metninden çıkarılmış, fıkraya 'korunması ve' ibaresinden sonra gelmek üzere 'sahiplendirilinceye kadar' ibaresi, ikinci fıkrasında yer alan 'olmayan belediyeler' ibaresinden sonra gelmek üzere 'ile il özel idareleri' ibaresi eklenmiş ve fıkranın üçüncü ve dördüncü cümleleri ile üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir:
'Bakımevlerine alınan hayvanlar Bakanlık veri sistemine kaydedilir. Rehabilite edilenler, sahiplendirilinceye kadar hayvan bakımevlerinde barındırılır.'
'Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yirmi beş bini aşan belediyeler bakımından, geçici 4’üncü maddenin ikinci fıkrasında belirtilen kaynağı ayırmayan belediye başkanı ve meclis üyeleri ile ayrılan kaynağı hayvan bakımevi kurmak, sahipsiz hayvanları toplamak, rehabilite etmek veya sahiplendirilinceye kadar bakmak için sarf etmeyen ya da bu kaynağı başka amaçlar için sarf eden belediye başkanı ve belediye yetkililerine altı aydan iki yıla kadar hapis cezası verilir.
Kaynak:Haber Merkezi