SOSYAL MEDYA YASAKLARI TEKRAR GÜNDEMDE
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal 12 maddelik sosyal medyada etik kuralları açıklamış ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından ‘Sosyal Medya Kullanım Kılavuzu’ hazırladığını duyurulmuştu. Son olarak “Sosyal medya alanında yasal bir düzenleme artık mecburi bir hal almıştır” açıklaması yapan MHP lideri Bahçeli, sosyal medya yasaklarını tekrardan gündeme getirdi. Hali hazırda binlerce hesabın inceleme altında olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yaman Akdeniz’e göre ise yeni yaptırımlar daha fazla kişinin yargılanmasına neden olacak.
Bahçeli: Yasal düzenleme mecburi hal aldı
Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teşkilatlara gönderdiği genelgede, ABD’deki Floyd porotestolarından Türkiye’deki erken seçim tartışmalarına yer verdi. Bahçeli, “Türkiye’yi erken seçime sürükleme, bu suretle sanal bir gündem tesis etme gayretkeşliğine heves eden siyasi aymazların hiçbir telkin veya kara propagandasına kulak asılmayacaktır. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri 2023 yılının Haziran ayında yapılacaktır” dedi.
MECBURİ HAL ALMIŞTIR
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından hazırlanan “Sosyal Medya Kullanım Kılavuzu”na da değinen Bahçeli şöyle dedi: “Sosyal medyadan partimize, parti yöneticilerimize ve dava arkadaşlarımıza yönelik saldırı ve tahriklerin çoğalması gözlerden kaçmamaktadır. Sosyal medya alanında yasal bir düzenleme artık mecburi bir hal almıştır. Hiçbir iftiraya boyun eğilmeyecek, bunları paylaşan, nifak çıkaran hiç kimseye müsamaha gösterilmeyecektir. Sosyal medyanın doğru, temiz ve nezih kullanımına bağlı kalmayanlar bunun sonuçlarına katlanacaktır”
Prof. Dr. Akdeniz: Sosyal medya hükümeti tedirgin ediyor
Türkiye’nin dünyada internet üzerinde en çok düzenleme ve yaptırımın yapıldığı ülke olduğunu söyleyen Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz, “Mayıs başında yürüttüğümüz proje kapsamında Türkiye’de yaklaşık 400 bin web sitesi, 140 bin haber içeriği, 7 bin 200 Twitter hesabı, 42 bin tweet, 12 binden fazla Youtube videosu ve 6 bin 500’den fazla Facebook içeriğinin erişime engellendiğini açıklamıştık” dedi. Türkiye’de sosyal medya platformlarının ofis açmamasının rahatsızlık yarattığını aktaran Akdeniz, “Platformlara gelin Türkiye’de ofis açın, bizim yönetimimiz altına girin deniyor. Şimdi bunu kanun yoluyla yapmayı deneyecekler. Ofis açtıktan sonra Türkiye’nin taleplerini zorunlu olarak karşılamak zorunda kalacaklar” dedi.
Türkiye’nin ofis açılmamasına karşılık platformlara “Kullanılamaz hale getiririz” dediğini söyleyen Akdeniz, “Türkiye’ye gelirlerse kullanıcıların kişisel verilerini Türk makamlarla paylaşma yükümlülüğü getirecek. Ve böylece daha fazla kişinin yargılandığı ve soruşturulduğunu göreceğiz. Korkutmak, sindirmek ve insanların daha az konuştuğu bir hale dönüştürmek istiyorlar. Sosyal medya hükümeti tedirgin ediyor. Sansür her tarafımıza işlemiş durumda”dedi.
Mansur Yavaş’tan sosyal medya genelgesi
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, sosyal medya kullanımı konusunda personelin uyması gereken kurallar hakkında bir genelge yayımladı. Başkan Yavaş, tüm belediye birimleri, bağlı şirketler ile ASKİ ve EGO Genel Müdürlüğü’ne gönderdiği genelgeyle personeli tarafsızlık algısına zarar verecek sosyal medya paylaşımlarından uzak durmaları konusunda uyardı.