SÜREÇ ŞEFFAF YÖNETILMIYOR
‘Türkiye’deki salgın tırmanma eğiliminde’
Türkiye’de salgınla ilgili verilerin net bir şekilde açıklamadığını söyleyen Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, “Elimizdeki kısıtlı verilere bakarak Türkiye’deki salgının tırmanma eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. ‘Bir süre sonra bu durulacak’ demenin erken olduğunu düşünenlerdenim” diye konuştu.
Radyo Karakutu’da yayınlanan "Bidebunuizle" programında Yavuz Oğhan'ın sorularını yanıtlayan Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Kayıhan Pala, Türkiye'nin koronavirüs salgınında hangi aşamada olduğunu söyleyebilmek için yeterli veri olmadığını söyledi ve şöyle devam etti:
‘VERİLER AÇIKLANMIYOR’
"Bu bilgiler Sağlık Bakanlığının veri tabanında muhtemelen var ama açıklamıyorlar. Bu veriler olursa biz Türkiye'nin nerede olduğunu söyleyebiliriz. Ama elimizdeki kısıtlı verilere bakarak Türkiye'deki salgının tırmanma eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz. Hatta bu alanda meslektaşlarımdan biri Türkiye için yaptığı epidemiyolojik modelde tepe noktasına ulaşmasının Mayıs ayını bulabileceğine ilişkin öngörüsünü paylaştı"
‘TEST KİME YAPILIYOR?’
Uygulanan test sayısına göre, vakalarda düşüş olduğu yaklaşımını doğru bulmayan Prof. Pala, "Testlerin kime yapıldığını bilmiyoruz. Yalnızca hastalık bulgusu gösterdiği için hastaneye gelen kişilere ya da uygun görünen kişilere test yapmak yerine salgınla mücadele etmek için temaslıların da ne kadarının hasta olduğunu ortaya koyabilecek bir sisteme ihtiyaç var. Örneğin, bize gelen bilgiler, hekimler tarafından koronavirüs hastası olduğu düşünülen hastaların önemli bir bölümünde testlerin pozitif gelmediği" ifadelerini kullandı.
‘DSÖ KODU FARKLI’
Türkiye'de PCR testi negatif çıkan hastaların klinik sonuçları pozitif olsa bile kayıtlara pozitif olarak geçmediğine dikkat çeken Pala, "Oysa DSÖ Mart ayında yayınladığı bir açıklamayla ülkeleri bu pandemi sırasında iki kod kullanmaya yöneltmişti. Kodlardan bir tanesi U07.1 diye bilinen laboratuvar olarak doğrulanmış olguları gösteriyordu. Diğeri de olası tanı ya da kuşkulu tanı olarak belirlenen vakalar için U07.2 koduydu. Ama bugüne kadar Türkiye bu uygulamaya geçebilmiş değil" diye konuştu.