Tedavinin 10. gününden sonra ölüm raporuna covid yazılmasına sistem izin vermiyor

Tedavinin 10. gününden sonra ölüm raporuna covid yazılmasına sistem izin vermiyor
Gazeteci Şükrü Küçükşahin’in kardeşi Cemal Küçükşahin’in Covid-19’a yakalandıktan sonra yaşamını yitirmesiyle başlayan ölüm raporu tartışmasına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklama geldi. Koca,...

Gazeteci Şükrü Küçükşahin’in kardeşi Cemal Küçükşahin’in Covid-19’a yakalandıktan sonra yaşamını yitirmesiyle başlayan ölüm raporu tartışmasına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’dan açıklama geldi. Koca, Küçükşahin’in ölümünün bakanlığın kayıtlarında Covid-19 olarak yer aldığını ifade ederek, “Bir vakıf üniversitesi hastanesinde tedavi görürken ölüm raporunda tüm bilgilerin eksiksiz verilmediği bir vatandaşımızın kayıtlarımızda durumu olması gerektiği gibi covid-19 olarak yer almıştır. Buradan bilgilerin güvenilirliğini şüpheli hale getirmenin kimseye faydası yoktur” diye yazdı.
“SORUMLULUK HEKİMDE”
Koca, ölüm belgesinin ve ölüm nedeninin belirlenmesinin hekimin sorumluluğunda olduğunu söyledi. Sonrasında ise belgenin 3 ayrı hekimden oluşan bir kurul tarafından incelendiğini duyurdu. Koca, Küçükşahin’in ölüm belgesinin kurul incelemesinden sonra takip eden hekime iade edilip düzeltildiğini belirtti.
“Bu hasta kayıtlarımızda ve istatistiklerimizde covid ölüsü olarak kayıtlıdır” diyen Koca, belgedeki “bulaşıcı olmayan ölüm” ibaresinin hastanın tedavi sürecinde PCR testinin negatif çıkmasıyla alakalı olduğunu söyledi.
Koronaya yakalandıktan 25 gün sonra “sitokin fırtınası” nedeniyle hayatını kaybeden Cemal Küçükşahin’in ölüm raporuna “bulaşıcı olmayan hastalık” yazılmıştı. Kardeşi Şükrü Küçükşahin, “Bu kandırmaca değil mi” diye duruma isyan etmişti.
Ölüm raporuna Covid-19 olduğu halde değilmiş gibi kayıt edilmesi, salgın sürecinde sıkça gündeme gelen ölüm ve vaka sayılarının gizlendiği eleştirilerini yeniden başlattı.
Gazete Pencere’nin ulaştığı bilgilere göre, Sağlık Bakanlığı, PCR testi negatife dönen ancak tedavisi devam eden kişilere ölüm nedeni olarak Covid-19 zatürresi yazılmasını dahi kabul etmiyor ve sildiriyor.
“BİR HAFTA SONRA COVİD’LE İLİŞİK KESİLİYOR”
Gazete Pencere’ye konuşan Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol da uzun yatan hastaların PCR testlerinin üzerinden 7-10 gün geçmesiyle Covid’le ilişkilerinin kesildiği şeklinde bir kayıt sistemi olduğunu söyledi. Hastalığın 2. haftasından itibaren ölümlerin kalp yetmezliği, çoklu organ yetmezliği gibi sağlık sorunları şeklinde yazıldığını belirten Şenol, “Zaten sistem bizim başka türlü yazmamıza izin vermiyor. Dolayısıyla daha çok acil ve yoğun bakımcı arakadaşlarımız sisteme giriş yaparken, ölüm şeçeneği olarak karşısına çıkanlardan birini işaretliyor” dedi.
Şenol, PCR testi negatife dönen hiçbir hastanın ölümünün Covid-19 olarak kaydedilmediğini, bu sebeple ölüm sayılarının tartışmalı olduğunu söyledi.
Daha önce de Dünya Sağlık Örgütü›nün kayıt sistemine uygun olmadığı yönünde uyarılarda bulunduklarını vurgulayan Şenol, “Hekimin sorumluluğuna bırakılmıyor. Sistem neyi işaretlemesine izin verirse onu işaretliyor hekimler” ifadelerini kullandı.