TİP MYK üyesi Yunus Başaran’dan Gökhan Zan’ adaylığına ilişkin açıklama: Hatay halkının deprem ittifakı adayıdır
Türkiye İşçi Partisi MYK üyesi Yunus Başaran, Hatay'da Gökhan Zan'ın aday gösterilmesinin ardından eleştirileri, partisinin yerel yönetim programına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Başaran, adaylığı parti içinde eleştirilere ve tepkilere neden olan hatta istifalara dayanan Gökhan Zan’ın adaylığına ilişkin “Hatay halkının deprem ittifakı adayıdır. Türkiye sosyalist hareketi kendi mahallesindeki küçük dükkânlarından çıkmalı ve toplumsal bir güç haline gelmelidir. Türkiye İşçi Partisi’nin kuruluş felsefesi ve bu zamana kadar ortaya koyduğu pratik budur” dedi.
Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’nın haberine göre, Türkiye İşçi Partisi, (TİP) 1965 yılından sonra ilk defa bir seçimde 940 bin oy aldı ve yüzde 1.80'lik orana ulaşabildi. Sol, sosyalist ve demokrat çevrede TİP’in potansiyeline ilişkin çeşitli tartışmalar yürütülmeye devam ediyor. TİP’in 31 Mart 2024 yerel seçimleri için gösterdiği adaylar da tartışma konusu oluyor. Özellikle Hatay’daki adaylık ve süreçleriyle ilgili TİP, Türkiye sosyalist hareketinin kendi mahallelerinden dışarı çıkması gerektiğini ve amaçlarının da bu olduğunu belirtiyor.
Hataylıların soldan hiç de azımsanmayacak bir beklentisi vardı. Görünen o ki Hatay’da birlik sağlanamadı, TİP kendi adayını ilan etti. ‘Aday dayatma’ argümanları konuşuluyor. Sol Hatay’da neden anlaşamadı?
Hatay Samandağ’da ittifak adayımız Emrah Karaçay çok önemli bir çalışma yürütüyor. Hatay Büyükşehir Belediyesi konusu ise TİP’in dayatması değil aksine yerelde bulunan çok sayıda öznenin ve halkın talebiyle hayata geçirildi.
‘Gökhan Zan yerel dinamiklerle yapılan görüşmelerle ortaya çıktı’
Ancak çeşitli sosyalist örgütler, özellikle Hatay’la ilgili TİP’i eleştiriyor. Aynı zamanda Gökhan Zan’ın adaylığı nedeniyle bir grup TİP’linin istifa ettiği kamuoyuna yansıdı. Gökhan Zan, örgütün ortak eğilimi değil miydi?
Gökhan Zan’ın adaylığı TİP’in dışında yerel dinamiklerle yapılan görüşmeler sonucunda ortaya çıkmıştır. Gökhan Zan halen derin acılar yaşayan Hatay halkının deprem ittifakı adayıdır. Türkiye sosyalist hareketi kendi mahallesindeki küçük dükkânlarından çıkmalı ve toplumsal bir güç haline gelmelidir. Türkiye İşçi Partisi’nin kuruluş felsefesi ve bu zamana kadar ortaya koyduğu pratik budur.
‘Halkın katılımını sağlamak zorundayız’
Sol daha önce de belediyeler kazandı. Ancak birbirinden öğrenen ve yayılan bir örnek ne yazık ki pek yok. Nasıl bir yerel yönetim perspektifi ortaya koyuyorsunuz?
Hep söylenen ama hayata geçirme konusunda sıkıntı yaşanan karar alma mekanizmalarında doğrudan halkın katılımını sağlamak zorundayız. Belediye bir mahalleye yapacağı hizmeti mahalle sakinleriyle paylaşmalı, görüşlerini almalı. Belediyelerde çok ciddi bir israf söz konusu, önce planlı ekonomiyle bu duruma son vereceğiz. Sonrasında üretim kooperatifleri, çalışanlar, gençler, kadınlar, emekliler, engelliler için bilim kurulumuzun hazırladığı ve buraya sığmayacak derinlikte yerel yönetimler programımız hazır.
‘Para değil insan merkezli politika’
Nedir o program? TİP’in yerel yönetim programında daha önce olmayan ya da denenmemiş neler var?
Yerel yönetim programımızda dijital demokrasiden, üretime, kadınlar, gençler, emekliler, dezavantajlı gruplar, sokak hayvanlarına kadar çok geniş bir planlama var. Özetle mevcut belediyecilik anlayışında sürekli denenen ranta karşı halkın çıkarları, para değil insan merkezli politikalar var.
‘Sosyalistler başarılı çıkarsa akp gerileyecek’
Rejimle mücadelede yerinden yönetimi TİP nereye koyuyor?
En yalın haliyle hayati bir yere koyuyor. Yerel yönetimler halka anlattığımız yaşamı somutlamak açısından çok önemli bir pratik imkânı. Sosyalistler yerel seçimlerden başarılı çıkarsa AKP’nin gerileme ve çöküş süreci hızlanacaktır. Unutmayalım ki siyasal İslam iktidar yerel yönetimler üzerinden almayı başardı.
İstanbul için bir adaylık söz konusu mu? Değilse, Ekrem İmamoğlu’nu mu destekleyeceksiniz?
Bahsettiğiniz yerler ve diğer başka kentler için süreç devam ediyor. Son kararı parti meclisimiz verecek.
‘İttifaklarda fikir ayrılıkları yaşanması normaldir’
Emek Özgürlük İttifakı, üçüncü yol seçeneği için yola çıkmıştı ancak seçimlerle sınırlı kalan bir birliktelik çerçevesi çizdi. Fikir ayrılıkları mı yaşandı, ittifakın bugün yekpare olduğunu neden söyleyemiyoruz?
İttifaklarda fikir ayrılıkları yaşanması normaldir, önemli olan mücadele ve “kader” ortaklığını kaybetmemek. Yerel seçimlerin özgün koşulları gereği kimi yerellerde ittifak sağlanabiliyor. Bazı yerellerde ise bu durum mümkün olmuyor. Dediğim gibi seçimler geçici eşit, özgür, kardeşçe bir ülkede yaşama mücadelesi ve ittifakı bakidir.