Trabzon’dan korkutan görüntüler: 40 bin kişilik stadyum ve hastane tehlikede
Gazete Pencere- Trabzon'da 40 bin kişilik stadyumun da bulunduğu dolgu alanın yer yer çöktüğü, yer yer yükseldiği bilimsel olarak kanıtlanmıştı. Avrupa Uzay Ajansı Sentinel-1 uydusundan alınan verilere dayanan uluslararası makaledeki verileri yorumlayan Prof. Dr. Osman Bektaş, stadyumda çatlamalar, kırıklar ve ayrılmalar tespit ettiklerini stadyumdaki deformasyonun 2016'dan bu yana devam ettiğininin ortaya çıktığını açıklamıştı. Aynı dolgu alanında yer alan Şehir Hastanesi inşaatında da tehlike sürüyor.
Trabzon’un Akyazı ilçesindeki deniz dolgu alanına yapılan 40 bin kişilik stadyum ve şehir hastanesi kompleksindeki yeni çatlakları Ekol TV görüntüledi, panik yarattı. Uzmanlar iki büyük yapıdaki tehlikeye karşı sorumluları uyardı.
Erdoğan’a mektup yazmıştı
Jeoloji uzmanı Prof. Dr. Osman Bektaş, 2022 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak dolgu alandaki stadyum ve hastaneye karşı uyarmıştı.
Prof. Dr. Osman Bektaş, mektubuna ilişkin şunları söylemişti:
“Ben bu konuda ‘Akyazı’da olanları bilmek vatandaşın hakkıdır’ diyerek Sayın Cumhurbaşkanı’na açık bir mektup yazdım. Bütün uyarılarımıza rağmen hiçbir şey yapılmadı. Çünkü Türkiye’de ne hata yaparsan yap bunun sorumluluğu yoktur, tazminatı yoktur, Allah bizi affetsin der geçerler.”
Trabzon Şehir Hastanesi
Trabzon Şehir Plancıları Odası, Kalyon İnşaat tarafından dolgu alanına inşa edilen yaklaşık 1.1 milyar lira maliyeti olan 900 yataklı Trabzon Şehir Hastanesi inşaatı ile ilgili yürütmeyi durdurma ve iptal davası açmıştı. Ancak uyarılara rağmen hastane inşaatı da yapılmıştı.
Stadyumdaki çatlaklar
‘Akyazı heyelan sahasının denize doğru olan devamıdır’
Prof. Dr. Bektaş, bölgeye ilişkin hastane yapılamadan önce şu değerlendirmeleri yapmıştı:
“Akyazı heyelan sahasının denize doğru olan devamıdır. Arazide gördüğünüz faylar ve kırıklar denize doğru devam ediyor. En önemli sorun o fay ve kırıkların deniz altında birbirleriyle ne şekilde bir ilişkide olduğuydu. Bunu anlamak için detaylı jeofizik ve derin sondajların yapılması gerekiyordu. Biz o zaman da ikaz ederek yapılan jeolojik, jeofizik ve sondaj çalışmalarının niteliksiz ve yetersiz olduğunu söyledik. Hal böyle olunca yaşanan sıkıntıların sebebini bilemiyoruz. Akyazı’da bazı oturma sorunları yaşadık, deformasyonları gördük. Buradan ders çıkaralım, hastane yapılmadan önce denizaltı jeolojisi, jeofiziği ve deniz sondajları yapılsın. En azından Akyazı’daki oturmanın sebebi ortaya çıkarılsın, sonra da hastane inşaatına geçilsin.”
Stadyumdan korkutan görüntüler:
Kaynak:Haber Merkezi