Tüp bebek tedavisinde yapay zeka dönemi

Tüp bebek tedavisinde yapay zeka dönemi
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, çağın küresel sağlık sorunlarından biri haline gelen kısırlığın tedavi yöntemlerini geliştirme ihtiyacının arttığını vurguluyor. Özörnek, teknolojinin hızla...
Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, çağın küresel sağlık sorunlarından biri haline gelen kısırlığın tedavi yöntemlerini geliştirme ihtiyacının arttığını vurguluyor. Özörnek, teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte tüp bebek tedavisindeki başarı oranının arttığını belirtiyor ve yapay zeka (YZ) teknolojisinin bu alanda önemli bir rol oynadığını ifade ediyor. Yapay zeka sayesinde sperm ve embriyo seçimi, gebelik olasılıklarının tahmini ve tedavi süreçlerinin optimize edilmesi gibi konularda önemli ilerlemeler kaydedildiğini söylüyor.

Dünya genelinde her yıl 2,5 milyondan fazla tüp bebek tedavisi uygulandığına dikkat çeken Özörnek, bu teknolojik gelişmelerin hem başarı oranlarını artırdığını hem de toplumun tüp bebek prosedürleri konusunda daha fazla farkındalık kazanmasını sağladığını belirtiyor. Özörnek'e göre, yapay zeka teknolojisinin tüp bebek tedavisinde kullanılmasıyla 10 ila 20 yıl içinde yüzde 100 başarı hedefine ulaşmak mümkün olabilir.

Tüp bebek tedavisinin yöntemlerine dair bilgi veren Özörnek, menopozda olan kadınlar veya sperm üretimi olmayan erkekler için donasyon veya evlat edinme seçenekleri dışında pek çok seçeneğin bulunmadığını söylüyor. Ancak vücut hücrelerinden yumurta veya sperm elde edilmesiyle kişilerin genetik olarak kendilerine ait çocuklarının olabileceğini belirtiyor. Bu teknolojik ilerlemelerin gelecekte anne ve babası olmayan çiftlere umut olabileceğini ifade ediyor.

Özörnek, son 40 yıl içinde tüp bebek tedavisi alanında büyük ilerlemeler kaydedildiğini ve ilaç sektöründeki gelişmelerin tedavi sürelerini kısalttığını ve hastaların tedaviye uyumunu artırdığını belirtiyor. Ayrıca, embriyoların kromozomlarının incelenmesiyle kalıtsal hastalıkların tespit edilebileceğini ve hastalıklardan arındırılmış bebeklerin gelecek nesiller için uzun bir yaşam süresi sağlayabileceğini söylüyor.

Dr. Özörnek, tüp bebek tedavisindeki hedefin her zaman yüzde 100 başarı olduğunu vurgulayarak, her yıl binlerce çalışmanın bu hedefe ulaşmak için yapıldığını belirtiyor. Özörnek'e göre, tüp bebek tedavisinin büyük kısmı artık evde yapılabiliyor ve hastalar için daha konforlu bir süreç sunuluyor. Evde yapılabilen ultrason ve hormon testleri gibi yeni sistemler sayesinde hastaların kliniklere gelmeden tedavi sürecini tamamlayabileceğini ifade ediyor.

Öne Çıkanlar