Türkiye'nin konuştuğu Profesör: Ketamin birçok psikiyatrik rahatsızlıkta Sağlık Bakanlığı'nın izniyle kullanılmaktadır

Türkiye'nin konuştuğu Profesör: Ketamin birçok psikiyatrik rahatsızlıkta Sağlık Bakanlığı'nın izniyle kullanılmaktadır
"Çoklu kimlik bozukluğu" teşhisi koyduğu birçok çocuğa ketamin vererek aileleri hakkında iftira attırdığı iddiasıyla tutuklanan Eski Çapa Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu, sosyal...

"Çoklu kimlik bozukluğu" teşhisi koyduğu birçok çocuğa ketamin vererek aileleri hakkında iftira attırdığı iddiasıyla tutuklanan Eski Çapa Çocuk Psikiyatrisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Süleyman Salih Zoroğlu, sosyal medya hesabında yeni açıklamalarda bulundu. Zorluoğlu, "Ketamin ağrı kesici ve anestezi bir madde olmasının yanı sıra 20 yıldan beri antidepresan olarak kullanılmaktadır. 2019 yılında ise nazal formu (burundan fıs) Sağlık Bakanlığı tarafından+ da onaylanarak piyasaya sürülmüştür. Ki sadece depresyonda değil, birçok psikiyatrik rahatsızlıkta aktif olarak sağlık bakanlığının da izni doğrultusunda kullanılmaktadır" dedi.

Prof. Dr. Süleyman Salih Zorluoğlu, teşhis koyduğu çocukların yargı sürecinde ifadelerini değiştirdiğini iddia ederek şu açıklamayı yaptı:

Prof. Zoroğlu, 1992 yılında İstanbul Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. 1997 yılında yine aynı yerde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ihtisasını tamamlamıştır. 2000 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalını kurmuştur.

Uzmanlık tezi “Çocukluk çağı dissosiyasyon soru listesinin geçerlilik ve güvenilirlik çalışması” üzerinedir. Meslek hayatının geri kalanınında yine dissosiyasyon ve aile içi cinsel istismara yoğunlaşmıştır. Mesleki yeterliliği ve yetkinliğinin bir örneği olarak yaptığı araştırmalar ve yazdığı makalelerin bir sonucu olarak 2021 yılında Türkiye’de “en başarılı ilk 1000 bilim insanı” arasında yer almıştır.

"Alanda özelleştikçe başvuran hasta profili kümeleşmeye başlar"

Meslek hayatının başından itibaren travma ilişkili hastalıklar, posttravmatik stres sendromu ve dissosiyatif kimlik bozukluğu (çoklu kimlik bozukluğu)’na yoğunlaşmıştır. Alanda bilgisi ve yetkinliği arttıkça hasta popülasyonu, gittikleri diğer hekimler tarafından+ “bu alanla ilgilenen esas hekim” olarak yönlendirilmiştir. Her meslekte olduğu gibi, psikiyatride de alanda özelleştikçe başvuran hasta profili kümeleşmeye başlar.

Çoklu kimlik bozukluğu; tanımı ve tanı kriterleri olan, hastalığın teşhisine yönelik hastanın bireysel olarak doldurduğu çeşitli ölçeklerin doğrultusunda tanısı konulan ve tedavi algoritmalarının olduğu bir hastalıktır. DSM-5’te arasında yer almaktadır.

Dolayısıyla hastalığa inanmamak gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Hastalık hakkında herhangi bir yorum ancak bilimsel düzlemde ve yeterli kanıtla yapılabilir.

"Şikayetlerin arkasında durmaktan çekinirler"

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğunun nedeni, yapılan araştırmalar sonucunda çok yüksek oranda aile içi cinsel istismar olarak saptanmıştır.

Türkiye’de pedofili ve ensestin ne kadar yaygın olduğu konusunda net ve gerçekçi bir oran sunabilmek imkansızdır. Çünkü yapılan istismarlar, zaten kimsenin bilmeyeceğinden ve öğrenmeyeceğinden emin olacak şekilde yapılır.

Bir tacizi mağdurun kabullenebilmesi son derece zorken uğradığı istismarı açıkladığında yalancılıkla suçlanma ve sonrasında dışlanmadan dolayı mağdurlar şikayetçi olmaktan ve hatta şikayetçi olsalar dahi şikayetlerin arkasında durmaktan çekinirler.

Günlerdir konuşulan olay ise, başvurduğu hekime kendini ve travmasını açması, olay adli makamlara taşındığında ailesinin yanında olmadığını gören çocukların ifadeleri değiştirip “ben uydurdum, doktor kafama soktu” deyip bildikleri hayata devam etmeye çalışmalarından ibarettir.

Tarih boyunca istismarla suçlanan ailelerin tamamı, her zaman bu iddiayı reddetmiştir ve suçlayacak başka bir argüman aramışlardır. Kimi erkek arkadaşı der, kimi arkadaş çevresi der, kimi “hep yalancı biriydi” der, kimi “kafasına doktor soktu” der.

Ketamin

Ketamin, yalnızca hastane ortamında anestezi sırasında kullanılan bir ilaç değildir. Ketamin ağrı kesici ve anestezi bir madde olmasının yanı sıra, 20 yıldan beri antidepresan olarak kullanılmaktadır. 2019 yılında ise nazal formu (burundan fıs) Sağlık Bakanlığı tarafından+ da onaylanarak piyasaya sürülmüştür. Ki sadece depresyonda değil, birçok psikiyatrik rahatsızlıkta aktif olarak sağlık bakanlığının da izni doğrultusunda kullanılmaktadır.

Ketamin uyuşturucu değildir. Ketamin uyuşturucu kategorisinde olan bir ilaç değildir. 20 yılı aşan süredir Dünya Sağlık Örgütü’nün onaylı ilaçlar listesinde yer alan ve yıllardan beri birçok alanda olduğu gibi psikiyatride de kullanılan ve çok faydalı yanıtlar alınan bir ilaçtır.

"İfade tutanaklarını paylaşmadık"

Medyada paylaşılan ifade tutanaklarının hiçbirinin tarafımızdan paylaşılmadığını bildiririz.