Zeytinlikler madene açıldı

Zeytinlikler madene açıldı
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğine bir madde ekleyen yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın maden yönetmeliğine bir madde ekleyen yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda, bu faaliyetlerin bitiminde sahanın rehabilite ederek eski hale getirileceğinin taahhüt edilmesi şartıyla zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına izin verilebilecek.

Bu kapsamda, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca izin verilebilecek. Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraf ve taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu tutuldu.

AKBELEN ORMANLARI ETKİLENEBİLİR
Değişikliğin, Muğla’daki Akbelen ormanlarını da etkileyebileceğine dikkat çekiliyor. Ormanın madencilik faaliyetlerinde zarar görmemesi için mücadele eden İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Nejla Işık, “780 dönümlük Akbelen Ormanı’nın içinde 150 dönümlük zeytinlik arazilerimiz var. Çevresinde 35 bin zeytin ağacımız var. Bu yasa tamamen Limak ve İçtaş’a özel Akbelen Ormanı davasında bilirkişi keşfini etkilemek amacıyla çıkarıldı. Buna asla izin vermeyeceğiz” dedi.

“DAVA AÇACAĞIZ”
İkizköylülerin avukatı Ali Cangı, keşfi etkilemek için zeytin alanlarının madenciliğe açıldığını bildirerek, “Bu açıkça Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılanması Kanunu’na aykırıdır. Madeni mi yiyeceğiz, zeytini mi yiyeceğiz” dedi ve yönetmeliğin iptali için dava açacaklarını bildirdi.

KEŞİF TAMAMLANDI

Öte yandan kararın Milas’taki Akbelen Ormanı’na yapılmak istenen kömür madenine karşı açılan davada bilirkişi keşfinin yapılacağı güne denk gelmesi dikkat çekti. Keşif, yaklaşık 7 saat sürdü. Bilirkişilere gerekli incelemeyi yaparak ayrıntılı ve gerekçeli olarak hazırlayacakları 10 örnek raporu mahkemeye sunmaları ve raporu hazırlamaları için 30 gün süre verildi.