Gürses: Elvan topu çevirebildi mi?

Gürses: Elvan topu çevirebildi mi?
Ekonomist Uğur Gürses, Lütfi Elvan'ın açıklamalarını değerlendirdiği yazısında, "Bakan Elvan, selefi Berat Albayrak’ın ekonomide aldığı hatalı ve yanlış kararları tersine çeviren kendisi değilmiş gibi geçmiş hataları...

Ekonomist Uğur Gürses, Lütfi Elvan'ın açıklamalarını değerlendirdiği yazısında, "Bakan Elvan, selefi Berat Albayrak’ın ekonomide aldığı hatalı ve yanlış kararları tersine çeviren kendisi değilmiş gibi geçmiş hataları normalleştiren bir söylem tutturmuştu. Elvan, 128 milyar doların ‘kime satıldığı’ sorusu üzerinde durup, bunun ne kadar yanlış bir soru olduğunu anlatırken, asıl neden bu kadar döviz rezervi erimesi ortaya çıktığını, yurttaşların neden TL’den kaçtığını anlatmadı" ifadelerini kullandı.

Gürses kişisel blogunda kaleme aldığı "Elvan topu çevirebildi mi?" başlıklı yazısında şöyle devam etti:

“Döviz alım-satım, ihale, doğrudan müdahale gibi yöntemlerde 32 yıllık bir deneyimi olan Merkez Bankası yerine, bu alanda ticari deneyim dışında politika deneyimi olmayan kamu bankalarının neden kullanıldığını söylemedi. Neden şeffaflık olmadan örtülü ve arka kapı yönteminin tercih edildiğini, hangi kurdan ne kadar satılacağına kimin karar verdiğini de anlatmadı. Merkez Bankası’nın yasasındaki ‘döviz kuru rejimine hükümetle birlikte karar verileceğine’ dair hükmü hatırlatıyor, ama 2001’de seçilip geçildiği ilan edilen dalgalı kur rejiminin dışında bir yola neden başvurulduğunu, bunun neden ilan edilmediğini anlatmıyor. Mesleki olarak DPT’te yetişen Lütfi Elvan da bu apaçık saçmalığın farkında; ama içinde bulunduğu siyasi elbise içinde, doğrudan savunamayacağı konuyu, odağından tali kıyısına çekerek günü kurtarmaya çalışıyor.”