Hakan Kara, KKM'den çıkış için uyardı: Hiperenflasyon riski yaratabilir

Hakan Kara, KKM'den çıkış için uyardı: Hiperenflasyon riski yaratabilir
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, kamuoyunda yaygın kanaatin aksine herkes Kur Korumalı Mevduat'tan döviz mevduatına geçilse ülkede dövizin...

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) eski baş ekonomisti ve Bilkent Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Hakan Kara, kamuoyunda yaygın kanaatin aksine herkes Kur Korumalı Mevduat'tan döviz mevduatına geçilse ülkede dövizin bitmeyeceğini ifade etti. 

X platformu üzerinden bir paylaşımda bulunan Kara, "Çünkü TCMB KKM karşılığı sattığı dövizi banka ile swap yaparak geri alabilir" yazdı. 

"Yani KKM’deki paranın hepsinin döviz mevduata dönüşmesi durumunda bile TCMB brüt rezervini azaltmadan yola devam edebilir" ifadelerini kullanan Kara bir parantez açarak, "Tabii insanlar parasını bankadan çekip yastık altına koymak isterse, işte o zaman sorun olur çünkü ortada bu kadar likidite yok, fakat bu ekstrem bir durum" dedi.

"Hiperenflasyon riski yaratabilir"

Kara, "Peki TCMB'nin dövizi devridaim yapabilmesi KKM’den hemen sorunsuz çıkılabileceği anlamına mı gelir mi?" sorusuna da şu yanıtı verdi: 

"Hayır, çünkü KKM’nin kısa sürede dövize dönmesi durumunda TCMB’nin net rezervi -200 milyar dolara düşeceği için merkez bankası her kur artışında devasa zararlar yazmaya başlar, parasal kontrolü iyice kaybeder. Bu da hiperenflasyon riski yaratır. KKM’yi tasfiye ederken bu tip sorunların yaşanmaması için kamu dışındaki birimlerin TL riski almayı kabul etmesi, yani yeterli sermaye girişinin olması ve/veya yurt içi yerleşiklerin TL tasarruflarını artırması gerekir (kısa vadede cari işlemler fazlasının olmayacağını varsayıyorum). Bu da ancak TL tasarrufların cazibesinin artırılması ve güven veren bir para politikası dahilinde enflasyon/kur beklentilerinin normalleşmesi ile mümkün olabilir."