“Halkın Enflasyonu” Aralık 2023 Araştırması: Gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 100’ü aştı

“Halkın Enflasyonu” Aralık 2023 Araştırması: Gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 100’ü aştı
KAMU-AR’ın Halkın Enflasyonu Araştırması’nın Aralık 2023 verilerine göre, bu yıl gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 100’ü geçti.Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu’nun (Birleşik Kamu-İş)...

KAMU-AR’ın Halkın Enflasyonu Araştırması’nın Aralık 2023 verilerine göre, bu yıl gıda fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 100’ü geçti.

Birleşik Kamu İş Görenleri Sendikaları Konfederasyonu’nun (Birleşik Kamu-İş) Ar-Ge birimi KAMU-AR’ın Halkın Enflasyonu Araştırması’nın 2023 verilerini kamuoyuna duyurdu. Araştırmaya göre, gıda fiyatları bu ay yüzde 6,2 arttı. Gıda fiyatlarında 2023 yılındaki yıllık artış yüzde 100’ü geçti. Yurttaşlar, Türkiye’nin yüksek enflasyon sürecine girdiği Eylül 2021 tarihinde 100 TL’ye satın aldıkları bir gıda sepeti için Aralık 2023’te 670 TL ödemek zorunda kaldı. Sebze fiayatları, aylık ve yıllık artışın en fazla olduğu gıda grubu oldu.

KAMU-AR, fiyatlarını Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan bir sepeti dikkate alarak hazırladığı araştırmada dünya genelinde düşmeyi sürdüren gıda fiyatlarının Türkiye’de 43 aydan beri aralıksız arttığını belirtti. Araştırmada “Yanlış ekonomik politikaların gıda fiyatlarında tetiklediği artış, ülkedeki açlık ve yoksulluk riskini giderek daha da büyütüyor. İktidarın, ancak seçimden sonra zımnen ‘akıl dışı’ ilan ettiği ekonomi politikalarının faturasını yoksullar, sadece gıdada değil diğer harcamalarında da yüksek enflasyon yoluyla ödemeye devam ediyor.” ifadelerine yer verdi. Döviz kuru ve tarım ürünü üretici fiyatlarındaki artış nedeniyle gıda fiyatlarındaki yıllık artışın gelecek aylarda da üç haneli oranlarda kalmayı sürdüreceğine işaret etti.

Sebze fiyatları geçen aya göre ortalama yüzde 29,8 oranında yükseldi

Aralıkta, meyve dışındaki tüm harcama gruplarında fiyatlar bir önceki aya göre arttı. Ekmek, pirinç, un bulgur grubu ile et-balık, süt ve süt ürünleri, yağ, sebze, bakliyat gibi gıda maddelerinde geçen aya göre önemli artışlar kaydedildi.

Ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları bu ay bir önceki aya göre ortalama yüzde 4,4 oranında arttı.

Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 3.7 oranında artış belirlendi.

Süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu harcamaları bu ay kasıma göre yüzde 3,2 oranında, yağ fiyatları yüzde 2,9 oranında yükseldi.

Meyve fiyatları yüzde 1,1 oranında gerilerken sebze fiyatları, bir önceki aya göre ortalama yüzde 29,8 oranında arttı.

Bakliyat fiyatları yüzde 3,4, salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri işlenmiş gıda maddelerinden oluşan diğer gıda fiyatları ise yüzde 2,4 artış gösterdi.

Sebze fiyatları bir yılda yüzde 212,7 arttı

Aralık 2023’te Aralık 2022’ye göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatları yüzde 55,4, et-balık fiyatları 129,8, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatları yüzde 55,5 oranında arttı. Yağ fiyatları geçen yıla göre yüzde 77,7 oranında yükseldi. Meyve fiyatları yüzde 104,9, sebze fiyatları ise yüzde 212,7 oranında artış kaydetti. Bakliyat fiyatlarına son bir yılda yüzde 59,4, diğer gıda fiyatlarına ise yüzde 78,1 oranında zam yapıldı.