Hastaneye kaldırılan Çetin Doğan'ın eşinden açıklama: Tek başına hayatını idame ettiremez

Hastaneye kaldırılan Çetin Doğan'ın eşinden açıklama: Tek başına hayatını idame ettiremez
Hastaneye kaldırılan 28 Şubat Davası tutuklusu eski Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi açıklama yaptı.  28 Şubat Davası’ndan tutuklu bulunan 84 yaşındaki emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın 1 Mart’ta geçirdiği rahatsızlık...
Hastaneye kaldırılan 28 Şubat Davası tutuklusu eski Orgeneral Çetin Doğan’ın eşi açıklama yaptı.  

28 Şubat Davası’ndan tutuklu bulunan 84 yaşındaki emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın 1 Mart’ta geçirdiği rahatsızlık nedeniyle hastaneye kaldırılması konusunda açıklama yapan eşi Nilgül Doğan, eşinin son 14 senesinin yarısından fazlasını “siyasal mahiyeti apaçık ortada olan çeşitli davalar” kapsamında üç farklı cezaevinde geçirmek zorunda kaldığını anımsattı.

Nilgül Doğan, Çetin Doğan için Adli Tıp Kurumu’nun hazırladığı sağlık raporunun bir senedir Cumhurbaşkanlığı’nda bekletildiğini aktararak “Eşimin hafta sonu yaşadıkları ölümüne neden olabilecek mahiyettedir. Adil olmayan ve siyasal bir saikle yürütülen yargılama neticesinde eşim aleyhinde tesis edilen müebbet hapis cezası, fiilen idam cezasına dönmüş durumdadır” dedi.

Nilgül Doğan yaptığı açıklamada, İzmir F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tutulan eşi Çetin Doğan’ın 1 Mart gecesi 23.00’te şiddetli bir göğüs ağrısı geçirdiğini belirtti. Doğan’ın ağrısından dolayı hücresinde bulunan acil durum butonuna ulaşamadığını belirten eşi, Doğan’ın hayatını bilinç kaybı yaşamadan alabildiği iki adet dil altı hapına borçlu olduğunu aktardı.

Nilgül Doğan, eşinin hastaneye kaldırılmasıyla ilgili “Acil servis hekiminin cezaevine gelebilmesine kadar Çetin’in tansiyon değeri 22’ye kadar yükselmiş, bunun üzerine kendisi aynı gece saat 01:00 civarında Buca Seyfi Demirsoy Hastanesi’ne sevk edilmiştir. Burada yapılan ön tetkikler sonucunda Ege Üniversitesi Hastanesi’nin Kardiyoloji Bölümü’ne sevki uygun görülmüş ve gece saat 02:00 civarında sevki gerçekleştirilmiştir” dedi.

Doğan’a Ege Üniversitesi Hastanesi’nde gördüğü tedavi neticesinde safra kesesine stent takıldığını aktaran eşi, Doğan’ın ikinci bir tedavi için tetkiklerinin sürdüğünü belirtti.

Tek başına hayatını idame ettiremez

Doğan açıklamasının devamında şunları kaydetti: “84 yaşındaki eşim, yaşamının son 14 senesinin yarısından fazlasını siyasal mahiyeti apaçık ortada olan çeşitli davalar kapsamında verilen adil olmayan kararlar nedeniyle üç farklı cezaevinde geçirmek zorunda kalmıştır. Son iki buçuk seneyi aşkın bir süredir de Buca F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu’nda tek başına bir hücrede hayatını idame ettirmek durumunda kalmıştır. Kalp ve yüksek tansiyon dahil, hayati risk arz eden çeşitli kronik hastalıkları başta Adli Tıp Kurumu olmak üzere pek çok resmi ve hususi sağlık raporu ile halihazırda tespit edilmiştir.

Mide kanaması geçirdi

Adli Tıp Kurumu’nun eşim hakkında düzenlediği sürekli hastalık ve kocama halini tespit eden Nisan 2023 tarihli raporu sonrasında Anayasa m.104/16 (sürekli hastalık, sakatlık ve kocama sebebi ile cezanın kaldırılması) kapsamındaki sürecin işletilmesine yönelik işlemler Adalet Bakanlığınca Mayıs 2023’de resen tamamlanarak eşimle ilgili dosya Cumhurbaşkanlığı Makamına gönderilmiştir. Buna karşın sancılı süreç her nedense bugüne kadar tamamlanmamıştır. Eşim bu zaman zarfında iki kez mide kanaması geçirmiştir. Eşimin kritik sağlık durumu nedeniyle bu hafta sonu yaşadıkları ise onun neredeyse ölümüne neden olabilecek mahiyettedir.

Bugün, ailem adına sesleniyorum. Ülkemizde idam cezası bundan 20 sene önce kaldırıldı. Ancak adil olmayan ve siyasal bir saikle yürütülen yargılama neticesinde eşim aleyhinde tesis edilen müebbet hapis cezası, fiilen idam cezasına dönmüş durumdadır. Anayasanın Cumhurbaşkanına verdiği görev ve yetkiler kapsamında bir karar alınmadığı takdirde, idam cezasının infazı, eşimin hücresinde bulunan çağrı butonuna basamadığı ya da hastaneye zamanında yetiştirilemediği bir sonraki seferde gerçekleşecektir.”