Hatay’a gitti, Kılıçdaroğlu’na çattı

Hatay’a gitti, Kılıçdaroğlu’na çattı
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş depremlerinin 15. gününde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Hatay ve Kahramanmaraş’a gitti. Ziyaret nedeniyle bölgede güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı, drone uçmasına...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Kahramanmaraş depremlerinin 15. gününde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Hatay ve Kahramanmaraş’a gitti. Ziyaret nedeniyle bölgede güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı, drone uçmasına bile izin verilmedi. Erdoğan, Hatay AFAD İl Koordinasyon Merkezi’nde yaptığı açıklamada depremden etkilenen şehirleri sıfırdan inşa edeceklerini belirterek “Hatay depremde en ağır yıkıma ve can kaybına uğrayan şehrimiz durumunda. Yapıların üçte birine yakını oturulamaz halde. Hatay’ı tüm renkleriyle yeniden ihya edeceğiz. Hatay’ın demografik yapısını değiştirmeye kimsenin gücü yetmez” diye konuştu.

“EKSİKLİK VE AKSAKLIKLAR YAŞANDI”
Depreme karşı yeterli hazırlık yapılmadığı eleştirileri devam ederken Erdoğan, depremin ilk günlerinde arama-kurtarma ve yardım çalışmalarında “eksiklik ve aksaklıklar yaşandığını” kabul ederek bu durumu “çetin kış şartlarına” bağladı. Erdoğan “Kamu ve sivil toplum afet kapasitesinin ilk anda büyük ölçüde devre dışı kalması güçlükleri daha da arttırdı” dedi.

“BİZE ASGARİ 1 YIL MÜSAADE”
Büyük yıkımın ardından bölgede yapılacak çalışmalara ilişkin bilgi veren Erdoğan yerleşimin ovalardan dağlara doğru kaydırılacağına işaret etti. Erdoğan “Sağlam zeminlere doğru tekniklerle inşa edilen yapıların yıkılmadığını gördük. Konutların hiçbiri zemin artı 3 veya 4 katı geçmeyecek, hepsi sıfırdan yapılacak. Mart ayında Hatay’da 40 bin 426, Kahramanmaraş’ta 45 bin 67, Adıyaman’da 25 bin 882, Gaziantep’te 18 bin 544, Malatya’da 44 bin 770, Osmaniye’de 9 bin 550, Diyarbakır’da 6 bin, Şanlıurfa’da 3 bin, Elazığ’da 3 bin 750, Adana’da 2 bin 500, Kilis’te ise 250 konutun inşasına başlanacak. Ama asgari bize 1 yıl müsaade” diye konuştu.

TOPBAŞ’A İŞARET ETTİ
İstanbul’da beklenen depreme ilişkin de açıklama yapan Erdoğan’ın “İstanbul’da rahmetli Kadir Topbaş döneminde planlanan deprem acil eylem planını valiliğimiz vasıtasıyla gündeme soktuk” ifadesi dikkat çekti. Erdoğan, kentsel dönüşüm planlarını engellememesi için de vatandaşlara çağrı yaptı, “İdeolojik saplantılar, basit çıkar kaygılarıyla yürütülen engelleme çabalarının son bulmasını diliyoruz” dedi.

KILIÇDAROĞLU YİNE HEDEF
Erdoğan’ın hedefinde yine muhalefet vardı. Hatay Havalimanı’nın onarılması sürecine Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin de destek olduğunun ortaya çıkmasına karşın Erdoğan, CHP lideri Kılıçdaroğlu’nun paylaşımına gönderme yaparak “Haddini bil, bu senin işin değil, anlamazsın bu işlerden. Bugüne kadar hep sustum. Dürüst ol. İGM, Kalyon İnşaat orayı beş günde eline aldı, bitirip yaptı. Bunlarda doğruluk yok” diye konuştu.

“İÇİNDE SIR OLAN BİR OLAY”
Kahramanmaraş’ın da üçte birinin oturulamaz hale geldiğini söyleyen Erdoğan “Kahramanmaraşlı kardeşlerime seslenmek istiyorum; hep birlikte bu şehre sahip çıkalım. Maraş’ı ayağa kaldıralım. Geçici barınma için nereye giderse gitsin her bir Maraşlı kardeşim önümüzdeki yılın baharında kendi memleketindeki yeni hayatına başlamış olsun” dedi. Bahçeli de Kahramanmaraş’ta yaptığı açıklamada “Bu büyük felaket mucizelerle anlam kılınmış, içinde sır olan bir olay gibi geliyor bana. MHP olarak sayın Cumhurbaşkanımızın yanındayız. Her konuda ona tam desteğimizi veriyoruz” dedi.