Hatay’da 250 bin seçmen şehir dışında, yüzde 10-15’i kütüğünü aldırdı

Hatay’da 250 bin seçmen şehir dışında, yüzde 10-15’i kütüğünü aldırdı
Hatay büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şehir dışındaki 250 bin seçmenin kentte ağırlamak için imkanların yeterli olmadığını belirtti.6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin en fazla yıkıma neden olduğu...

Hatay büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, şehir dışındaki 250 bin seçmenin kentte ağırlamak için imkanların yeterli olmadığını belirtti.

6 Şubat’ta Kahramanmaraş merkezli depremlerin en fazla yıkıma neden olduğu kentlerden Hatay’da sokaklar hala enkaz yığınlarıyla dolu halde seçime gidiyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkanı Lütfü Savaş, “En büyük sorun şu anda barınma ve eğitim. Çünkü 475 bin insanımız şehir dışında yaşıyor. Bunların da büyük bir kısmının evi yıkılmış, iş yeri gitmiş, çocukları eğitim alamıyor. Herkesin kendince dertleri var. Bazılarının hastaları var, tedavi görenler var, yaşlısı var. Bütün bunlara baktığınız zaman, bu kentin hızlı bir şekilde toparlanabilmesi için hem bu enkazın bütünüyle kalkması lazım, hem eğitime başlayabilmemiz lazım, hem de en azından şartlar lüks olmasa da barınma sorunlarının çözülmesi lazım” dedi.

Kentte enkazları kaldıran iş makinelerinin azaldığını söyleyen Savaş, kentin yeniden inşasına başlanılabilmesi için ağır hasarlı yapıların ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti. Enkaz kaldırma işlerini belediyenin yapmadığını ifade eden Savaş, asbest ve diğer kimyasallar konusunda dikkatli olunması uyarısı yaptı.

VOA Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Savaş, kenti terk eden binlerce kişinin geri dönmeyeceğine dikkati çekti.

Savaş, “Şu anda 250 bin civarında seçmenin şehir dışında olduğunu düşünüyoruz. Bu insanlardan ancak yüzde 10-15’i kütüklerini başka illere aldırmış durumdalar. Geri kalanların hepsinin gelme şanslarının olduğunu düşünmüyorum. Çünkü fiziki olarak yollar, bu şehir kaldırmaz. Bu kadar arabayı bir anda bulma şansımız yok. Gelen insanları burada barındırma, yeme içme, seyahat konusundaki ihtiyaçlarını giderme şansımız minimum ama yine de kendi imkanıyla ve bizim de desteğimizle gelecek insanların olabildiğince fazla olmasını istiyoruz. Kime oy verirlerse versinler, demokrasinin tecelli etmesi için ne kadar fazla insan oy kullanırsa o kadar ülkesine ve demokrasiye sahip çıkmış olacaktır“ ifadelerini kullandı.

“Depremin insanların tercihlerini etkilediğini düşünüyor musunuz?” şeklindeki soruya ise CHP’li Belediye Başkanı, Cumhurbaşkanlığı seçiminde Millet İttifakı daha çok oy alacak gibi duruyor şeklinde yanıtladı ama 14 Mayıs’ın insanların en fazla farklı partilere oy verdiği seçim olabileceğini de vurgulamayı ihmal etmedi.

Savaş, “İnsanların bu seçimde belki de en fazla farklı partilere oy vereceği bir seçim yaşayacağız. Cumhurbaşkanlığı konusunda iki taraf için de, hem Cumhur İttifakı hem Millet İttifakı için şu anda bence yüzde 95 oranında insanların fikri belli. Ama siyasi parti tercihlerinde çok enteresan fikirler duyuyoruz. Bu nedenle her türlü sonucun çok da sürpriz sayılmayacağı bir seçim yaşayacağız” dedi.