Hayallerimiz gerçek oldu

Hayallerimiz gerçek oldu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya’yı camiye çeviren kararına Ak Parti’den ilk paylaşım Numan Kurtulmuş›tan geldi. Ak Parti Genel Başkan vekili Kurtulmuş twitter hesabından “Zincirler kırıldı Ayasofya açıldı” mesajını...

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ayasofya’yı camiye çeviren kararına Ak Parti’den ilk paylaşım Numan Kurtulmuş›tan geldi. Ak Parti Genel Başkan vekili Kurtulmuş twitter hesabından “Zincirler kırıldı Ayasofya açıldı” mesajını paylaştı.
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Ayasofya kararının ardından yaptığı açıklamada, “ Bu kararla, uzun zamandır milletimizin içinde, kalbinde, gönlündeki bir hasret sona ermiştir” dedi. Şentop bir gazetecinin, “Ne zaman namaz kılmaya gideceksiniz?’’ sorusuna, ‘’En kısa zamanda. Muhtemelen önümüzdeki hafta içerisinde olabilir. Hep beraber, siz de gelirsiniz’’ yanıtını verdi.
Ayasofya kararı için yazılı açıklama yapan MHP Lideri Bahçeli: “MHP, karardan ziyadesiyle memnun, mesut ve mutmaindir” dedi.
Bugünün tarihi bir gün olduğunu belirten Devlet Bahçeli “İrade milletin, karar hukukundur. Müslüman Türk milletinin haklı ve meşru beklentisi karşılık bulmuş, Ayasofya’nın kapıları hamd olsun ardına kadar açılarak tertemiz alınların secdeyle buluşması sağlanmıştır” dedi.
Ayasofya kararı için Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu da Twitter hesabında paylaşımda bulundu.
“Ayasofya’nın, Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyeti doğrultusunda eski hüviyetine getirilmesi ve cami olarak ibadete açılması yolunda önemli bir merhale olan Danıştay kararını takdirle karşılıyorum” diyen Karamollaoğlu, Erbakan ve Milli Görüş hareketi başta olmak üzere Ayasofya için emeği geçen herkesi tebrik etti.
İYİ Parti İstanbul Milletvekili ve Parti Sözcüsü Yavuz Ağıralioğlu kararı «Hamdolsun. Bu karara vesile olanlara gönülden müteşekkiriz. İstanbul’da fethin tek sembolüne, Fatih›e ve fethin şerefli askerlerine borcumuzu ödedik. Şimdi sıra fethin ruhuna ve Şehr-i İstanbul’a karşı mesuliyetlerimize sadakatte… “ ifadeleriyle yorumladı.

Ayasofya önünde dua ve tekbir

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Twitter’den duyurduğu ‘ibadete açma’ kararının ardından, ellerinde Türk bayrakları bulunan çok sayıda kişi, Ayasofya önünde toplanıp dua ederek, tekbir getirmeye başladı.

AK Partili yönetici Twitter’dan yazdı
“Güneş doğuyor, taştan adam eriyor”

Ayasofya kararının onu müze yapanlara bir başkaldırı olduğunu söyleyen Ak Parti’nin İzmir Bucak ilçe yöneticisi Ercan Kırdağ, Atatürk’ü kastederek, “Güneş doğuyor, taştan adam eriyor” mesajı paylaştı.
Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Ayasofya’nın statüsünün değiştirilip aslına rücu etmesindeki en büyük mutluluk; bu kararın, emperyal dünyaya bir başkaldırı olması değil, onu müze yapanlara bir başkaldırı olmasıdır. Güneş doğuyor, taştan adam eriyor “ ifadelerini kullanaın Ak Partili Kırdağ, mesajına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir fotoğrafını da ekledi.
Ancak “taştan adam” diyerek Atatürk’ü kast ettiği belirtilen AKP’li Kırdağ’a tepki yağdı. Kısa sürede çok sayıda kişi tepkisini dile getirince Kırdağ, Twitter hesabını korumaya aldı. Attığı tweete de sildi.

“Bela ve afetler İstanbul’un üzerinden kalksın”

Cübbeli Ahmet Hoca olarak tanınan Ahmet Mahmut Ünlü de Ayasofya’nın camiye çevrilmesini twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla yorumladı.
Karar için “Ayasofya’nın câmi olma kararı başta milletimiz olmak üzere bütün İslam âlemine hayırlı mübarek olsun” diyen Cübbeli Ahmet Hoca, “Hazreti Fatih’in vakfiyesinin asıl maksadına rucûu, bu vakfiyeye riayet edilmemenin getirdiği nuhûsetlerin, belaların ve afetlerin İstanbul’umuzun ve vatanımızın üstünden kalkmasına vesile olsun.” İfadelerini kullandı.

Unesco “Üzgünüz” dedi

Danıştay kararından saatler önce “kaygılıyız” açıklaması yapan BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü Unesco, karardan sonra yeni bir açıklama yaparak “Türkiye’nin 1500 yıllık bu anıtın statüsünü değiştirme kararından dolayı üzgünüz” dedi.
Unesco açıklamasında ayrıca “Türkiye’nin kararının önceden diyalog konusu edilmemiş olması veya bize bilgi verilmemiş olması üzücü” denilirken, Ayasofya’nın korunmasıyla ilgili sürecin gözden geçirileceği belirtilerek, Türkiye’ye diyalog çağrısı yapıldı.
UNESCO, Danıştay kararından önceki açıklamasında
Ayasofya’nın Dünya Mirası Listesi’nde bulunması nedeniyle Türkiye’nin belirli taahhütler ve yasal yükümlülüklere tabii olduğuna dikkat çekmiş, yine diyalog çağrısı yapmıştı
Ayasofya için Türkiye’ye mektup yazdıklarını da duyuran UNESCO, statü değişikliğinin ‘Dünya Mirası komitesi tarafından gözden geçirilmesi gerekebileceği’ni ifade etmişti.

Dünya medyası Ayasofya’yı flaş haber yaptı

Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi kararı, dünya basınında geniş yer buldu. Kararın açıklanmasının ardından bazı yabancı medya kuruluşları, Ayasofya önünden canlı yayın yaptı.
New York Times gazetesinin flaş olarak verdiği haberde, Ayasofya’nın son 80 yıldır herkese açık bir müze olarak ‘uyumun ve modern Türk devletinin temellerinin parçası olan laikliğin simgesi olduğu’ ifade edildi.
Ayasofya’yı hem Hıristiyanlar hem Müslümanlar tarafından önemsenen bir dünya mirası olarak niteleyen New York Times, Danıştay kararının uluslararası öfkeye yol açabileceği yorumunda bulundu.
BBC flaş olarak verdiği haberde “Türkiye ikonik İstanbul müzesini yeniden camiye dönüştürdü” başlığını kullanırken, kararla ilgili
“Bu tartışmalı bir adım çünkü 1500 yıllık Ayasofya bir katedral olarak inşa edilmişti. UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor” ifadelerini kullandı.
CNN International Ayasofya’yla ilgili haberinde, “Birçok yorumcu Erdoğan’ın adımının, ülkenin daralan bir ekonomi ve artan işsizlikle uğraştığı bir zamanda seçmenlerini konsolide etmeyi amaçlıyor olabileceğini söylüyor” yorumunu yaptı.
Bloomberg de Mahkeme kararı Ayasofya’yı bir camiye dönüştürürken Erdoğan istediğini aldı’ başlıklı haberinde Ayasofya konusunun ‘Erdoğan’ın halk desteğini konsolide etmesine yardımcı olabileceği’ yorumunu yaptı.