HDP şeffaf müzakere istiyor

HDP şeffaf müzakere istiyor
HDP, kapatma davasında son kavşağa yaklaşılırken Ankara’da 5. Olağan Kongresini yaptı. Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın yeniden eş Başkan seçildiği kongrenin mesajı, “Çözüm bizde” oldu.Mithat Sancar ortak aday fikrine...

HDP, kapatma davasında son kavşağa yaklaşılırken Ankara’da 5. Olağan Kongresini yaptı. Mithat Sancar ve Pervin Buldan’ın yeniden eş Başkan seçildiği kongrenin mesajı, “Çözüm bizde” oldu.

Mithat Sancar ortak aday fikrine açık olduklarını tekrarladı ancak bunun için kapalı kapılar ardında müzakere istemediklerini açık bir dille ortaya koydu. Sancar, “Bizimle kamuoyu önünde açık, şeffaf görüşme yapılması halinde, tutum belgemizde duyurduğumuz ilkeler çerçevesinde müzakerelere ve ortak aday fikrine açığız. Şayet bu çağrımıza karşılık alamazsak, en doğal hakkımız olan seçimlere kendi adayımızla girme seçeneğini değerlendireceğiz. Bu durumda tabanımızla, demokrasi ittifakının bileşenleriyle, ulaşabileceğimiz bütün kesimlerle istişare ederek aday belirleyeceğiz. Hedefimiz de en az ikinci tura kalmak olacaktır” ifadelerini kullandı.

Hükümetle iş birliği söylentilerini kesin bir dille reddeden Mithat Sancar Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılmasını, Öcalan’ın siyasi görüşünün İmralı’ya gidecek olanlar tarafından topluma duyurulmasını istedi, hükümeti tecrid üzerinden iktidar arayışında olmak ve HDP seçmenini manipüle etmeye çalışmakla suçladı.

Pervin Buldan da İmralı konusunda HDP’nin tutumunu tekrarladı, “’Bir haftada çatışma ortamını kaldırırım’ diyen Öcalan’ın sözüne ağır tecritle karşılık verilmesi çözümsüzlük kaosunu daha da büyüttü. Tecrit sonlandırılmalıdır” dedi.

Buldan çözüm için taleplerini de tek tek sıraladı: “Çözümün adımları eşit yurttaşlıktır, ana dilde eğitimdir, güçlü demokrasi ve yargının yarattığı tahribatların giderilmesidir. Çözüm yeri parlamentodur. Çözüm biziz, çözüm halkımızdır”

HDP bir yandan Öcalan’ı çözüm için vazgeçilmez bir aktör olarak gösterdi diğer yandan çözümün adresinin TBMM olacağını da yüksek sesle vurguladı.

Kongrede en çok ilgiyi İzmir’de cinayete kurban giden Deniz Poyraz’ın ailesi ile Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş gördü. Hatta bir grup Başak Demirtaş’ın oturduğu yerin önünde, “Selahattin Demirtaş onurumuzdur” sloganları attı.

Selahattin Demirtaş’ın Selçuk Mızraklı ile birlikte hazırladığı mesaj da salonda en çok alkışın alındığı anlardı.

DÖRTLÜ GÖZALTI
HDP 5’inci Olağan Kongresi’nde Eş Başkan Pervin Buldan kürsüde konuşma yaparken Öcalan lehine sloganlar atıldı. Emniyet bu sloganlarla ilgili savcılık talimatı doğrultusunda soruşturma başlattığını, kimlikleri belirlenen dört kişinin gözaltına alındığını duyurdu.