HDP’den AYM’ye ‘Seçim sonrasına ertele’ başvurusu

HDP’den AYM’ye ‘Seçim sonrasına ertele’ başvurusu
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat...

HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, kapatma davasının seçim sonrasına bırakılması için Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulundu. Partisinin genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında konuşan HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, kapatma davasının adil ve demokratik seçimlere müdahale olduğunu ve siyasi saiklere dayandığına işaret ederek “AYM bu dava ile ilgili işlemlerini durdurmalıdır” dedi. Sancar, “Bu davanın amacı demokratik siyaseti baskı altına almak, HDP’yi tasfiye etme planlarını hayata geçirmektir” dedi. Sancar, partisinin cumhurbaşkanı adayını belirleme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Sürecin çok uzayacağını zannetmiyorum” dedi.

‘HEDEFTE SADECE HDP YOK’
Seçim tarihine ilişkin belirsizliklere dikkat çeken Sancar “Bu belirsizlik HDP’yi kıskaca alma planından öte hedefler içeriyor. İktidar HDP’yi bir şantaj aracı olarak kullanmayı planlıyor. Ancak sadece HDP hedefte değil. Hedefte olan seçimleri eşit, adil bir şekilde gerçekleşmesi ilkesidir” diye konuştu. Sancar, başvurunun temel dayanağının ‘hukuk devleti ilkesi’ olduğunu belirterek, “Bir devletin hukuk devleti niteliğini taşıyabilmesi için hukuksal güvenlik ilkesinin tam anlamıyla hayata geçmesi gerekir. Oysa şu anda seçim süreci belirsizliğe sürüklenmek isteniyor” dedi. Demokrasinin vazgeçilmez şartının seçimler olduğuna işaret eden Sancar, “Seçimlerin demokratik sayılabilmesi için eşit, özgür adil şartlarda yapılması gerekir. Aksi takdirde meşruiyeti sorgulanır” diye konuştu.

4 şubat’a kadar itiraz
HDP’nin hazine yardımının yatırılacağı hesaplarına getirilen bloke kararının da hukuka aykırı olduğunu ve Anayasa’nın inkarı anlamına geldiğini söyleyen Sancar, 4 Şubat’a kadar itiraz edeceklerini söyledi. Sancar, partisinin kapatılması halinde DEVA Partisi listelerinden seçime girecekleri yönündeki iddialar için “spekülasyon” dedi.