Hekimler isyanda: 36 saat nöbet öldürüyor

Hekimler isyanda: 36 saat nöbet öldürüyor
Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistanı Doktor Rümeysa Berin Şen (25), önceki gün nöbetten çıkıp evine dönerken kullandığı otomobille yol kenarında duran kamyona arkadan çarparak yaşamını yitirdi. Şen’in...

Ankara Şehir Hastanesi Kadın Doğum Kliniği Asistanı Doktor Rümeysa Berin Şen (25), önceki gün nöbetten çıkıp evine dönerken kullandığı otomobille yol kenarında duran kamyona arkadan çarparak yaşamını yitirdi. Şen’in ölümü üzerine meslektaşları ‘Yorgun doktorlar ölüyor, 36 saat nöbet olmaz’ diyerek isyan etti. Genç doktorun meslektaşları hastane önlerinde bugün anma düzenlenmesi kararı aldı. Asistan hekimlerin maruz kaldığı iş yükü protesto ediliyor.

SAĞLIK ÇALIŞANLARIYLA TBMM’DE AÇIKLAMA
CHP Kayseri Milletvekili Çetin Arık ise TBMM önünde doktor önlüğünü giyerek, sağlık çalışanlarıyla birlikte açıklama yaptı. Sağlık çalışanlarının iş yüküne dikkat çeken Arık, şunları söyledi:
“36 saat uykusuz kalan genç arkadaşlarımıza ‘Sen ameliyat yapacaksın, reçete yazacaksın, acil hastaya müdahale edeceksin’ deniyor. Ben de bir hekimim. Çok sayıda doktor arkadaşımın, ameliyathanede hastanın üzerine düştüğünü biliyorum. Bu arkadaşlarımız robot değil, insan. 36 saat nöbet insana aykırıdır, bu doğru değildir. Tedbir almak için daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor. 24 saat uykusuzluğun etkileri; kan alkol değerinin binde bire ulaştığı etkilerle aynıdır. Ülkemizde kan alkol değeri on binde 5’e ulaştığında araba kullanmak yasal değil. Kan alkol değeri on binde 5’e ulaştığında sürücünün ehliyetine el konuluyor, otobüs şoförüne kesintisiz 5 saatten fazla otobüs kullandırılmıyor ama 36 saat uyumayan bir hekim, kanayan damara dikiş atıyor, iki damarı birleştiriyor, reçete yazıyor, acil müdahalede bulunuyor.”

TTB: GÖZ GÖRE GÖRE
TTB Asistan Hekim ve Genç Uzman Hekimler Kolu’ndan yapılan açıklamada ise, “Yıllardır uğradığımız asistan hekimin çalışma şartlarının düzeltilmemesinin sonucunu çok ağır bir şekilde ödedik. Göz göre göre ölüme sürüklendi” denildi. TTB, bugün mola saatinde hastane önlerinde Şen için anma düzenlenmesi çağrısında bulundu.
Ankara Tabip Odası da Şen’in çalıştığı hastane olan Ankara Şehir Hastanesi önünde bugün basın açıklaması düzenleyecek.

YORGUN DOKTORLAR ÖLÜYORİSYANI
Öte yandan sosyal medyada “Yorgun doktorlar ölüyor” ve “36 saat nöbet olmaz” etiketleri gündem oldu. Pek çok sağlık çalışanı bu etikette mesajlar paylaşarak iş yüklerine dikkat çekti.