GOLF SAHASINA APARTMAN İZNİ

GOLF SAHASINA APARTMAN İZNİ
Demirören Holding'in Hürriyet gazetesi ile birlikte Doğan Medya grubunu 750 milyon dolara satın alması için Ziraat Bankası tarafından örneği görülmemiş bir kredi verilmişti. Kredi 2 yılı ödemesiz 10 yıl vadeliydi. Daha sonra...

Demirören Holding'in Hürriyet gazetesi ile birlikte Doğan Medya grubunu 750 milyon dolara satın alması için Ziraat Bankası tarafından örneği görülmemiş bir kredi verilmişti. Kredi 2 yılı ödemesiz 10 yıl vadeliydi. Daha sonra Demirören’in kredi taksitlerini ödemediği iddia edilmiş, Demirören ve banka yönetimi açıklama yapmamış, başvurulara da “ticari sır” diye yanıt verilmişti.

Bu tartışmalar sürerken Demirören’in kredi karşılığında Kemer Country'de spor alanı (golf) olarak yeşil alan tescilli araziyi teminat gösterdi. Arazi daha sonra konut ve ticari alana dönüştürüldü ancak İmamoğlu’nun başkanlığı döneminde açılan davalarla konut ve ticari alan iptal edildi. Arazi planı eski haline getirilince, arazinin değeri de teminat özelliğini kaybetti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile Demirören Medya Grubu arasında "Mesleki Eğitim İş Birliği Protokolü"nün imza töreni Pera Palace Hotel'de gerçekleştirildi. Törene Demirören Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Demirören de katıldı. ( Elif Öztürk Özgöncü - Anadolu Ajansı )

Ödenmediği anlaşılan taksitler nedeniyle de arazi Ziraat Bankası’na geçti. Bu bilgi de Ziraat Bankası’nın, İBB'nin söz konusu alan için 2020'de yaptığı düzenlemeye itiraz etmesi ve alanın yüzde 55'ini imara açmasını istemesiyle kamuya yansıdı. Bu talep İBB tarafından karara bağlanmadan ilgili müdürlüğe iade edildi çünkü bankanın 6 Temmuz 2021 tarihli itiraz dilekçesi, bürokratik süreçlerin ardından meclis gündemine gelinceye karar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın devreye girdiği ortaya çıktı.

Sözcü'den Özlem Güvemli’nin haberine göre golf sahalarının olduğu alan bakanlık tarafından önce riskli alanların dönüşümünde kullanılacağı gerekçesiyle “rezerv alan” yani yeni konut alanı ilan edildi. Çünkü bu alanlarda yetki sadece bakanlığa ait. Bakanlık, Emlak Konut GYO'nun  Kemer Country için 7 Şubat 2022'de hazırladığı plan değişikliğini de 6 Nisan 2022'de onaylanarak askıya çıkardı. Bir aylık itiraz süresi bu ay doldu.

REZİDANS, OTEL VE AVM OLACAK

Yeni plan ile Kemer Country'nin golf sahaları; ticaret ve konut, Uzun Kemer Koruma bandı tarafında kalan kısmı da park olarak planlandı. Toplam 358 bin 759 metrekarelik arazinin 232 bin 166 metrekaresine gelişme konut ve ticaret-konut alanı fonksiyonu verildi.

Emsal yani inşaat hakkı için 0.30 ile 1.10 arasında değişen farklı değerler belirlendi. Bu oranlara göre 232 bin metrekarelik alanda 135 bin metrekare inşaat yapılacak.

Konut artı ticaret fonksiyonu verilen alanlarda otel, rezidans yer alabilecek. Bina yükseklikleri, 3 kat ile 5 kat arasında değişiyor. Burada yaşaması planlanan maksimum nüfus 2 bin 817 kişi.

Arazinin 11 bin metrekaresinde AVM, konaklama tesisleri, çok katlı mağaza, iş merkezi gibi ticaret birimleri yer alacak. Ticari birimler için yükseklik 4 kat olarak belirlendi. Alanın 76 bin metrekaresi park, 9 bin 537 metrekaresi İSKİ hizmet alanı, yaklaşık 30 bin metrekaresi de yol için ayrıldı.

GEREKÇE: HAK SAHİPLERİ MAĞDUR OLDU

Bakanlığın onayladığı imar planının açıklama raporunda değişikliğe gerekçe olarak; arazide konut imarının da önünü açan 2019 tarihli planın mahkeme tarafından iptal edildiği için hak sahiplerinin gerçekleştireceği yatırımları hayata geçirememesi ve mağdur olması gösterildi.

Kemer Country’de spor alanı nasıl ticari alan oldu?

İBB Meclisi’nde de tartışılan Kemer Country arazisi ile ilgili İBB Meclisi CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı süreci şöyle anlatmıştı:

* Bu alan 2003'te spor alanı olmuş. Geçen dönem, bakanlık spor alanlarını imara açmıştı. Davalar sonucu bakanlık planları iptal edildi.

* Ziraat Bankası'nın elinde spor alanları kaldı. Şimdi, spor alanlarının imara açılmasını istiyor. 2018'de büyük bir medya holdinginin el değiştirmesi ile ilgili verdikleri kredi nedeniyle istiyorlar.

*Medya kuruluşu el değiştirirken Ziraat Bankası, 750 milyon dolar kredi sağlamıştı. Ancak banka krediyi verdiğinde arsalar spor alanıydı, imar planları daha görüşülmemişti.

*Hukuken donatı alanında kalan bir yeri banka nasıl teminat olarak kabul edebilir? Usulsüz bir iş.

*Park alanında kalan bir yerim olsa, bankaya gidip 1 milyon lira kredi istesem, banka kredi verir mi? Elbette vermez, bunun bir parasal karşılığı yok. O dönem her nedense bu alanlar krediye teminat olarak verildi. Çok ilginç bir durumdayız.

* Çiftçiyi desteklemek üzere kurulan Ziraat Bankası, çiftçiyi destekleyeceğine neden bir medya kuruluşunun el değiştirmesi için 750 milyon dolar kredi verir? Ortaya çıkan tablo şu; daha imar planı değişmeden usulsüz şekilde kredi verildi. Bakanlığın planları iptal oldu ve buralar tekrar açık spor alanı oldu. Şimdi Ziraat Bankası plana itiraz ediyor ve ‘alanın yüzde 55'ini imara açın' diyor. Şimdi burası rezerv alan ilan edildi ve İBB yetkisinden çıkarıldı. Bu sürecin takipçisi olacağız. Ziraat Bankası kuruluş amaçlarına geri dönsün çiftçiyi desteklesin.750 milyon doları çiftçiye hibe olarak verse hayır duası alırdı. Usulsüz kredi nedeniyle çok ciddi kamu zararları yazıldı. Zararının kapatılması için arazinin imara açılmasını istiyor.