Herson’daki sivillere tahliye çağrısı

Herson’daki sivillere tahliye çağrısı
Rusya, ilhak ettiği Herson bölgesindeki sivilleri tahliye etmeye başladı.Rusya yetkilileri, yaklaşık 50-60 bin kişinin, kendi güvenlikleri için tahliye edileceğini açıkladı.Ukrayna askerlerinin burada ciddi ilerleme kaydettiği...

Rusya, ilhak ettiği Herson bölgesindeki sivilleri tahliye etmeye başladı.

Rusya yetkilileri, yaklaşık 50-60 bin kişinin, kendi güvenlikleri için tahliye edileceğini açıkladı.

Ukrayna askerlerinin burada ciddi ilerleme kaydettiği ve Herson şehrini yakın zamanda geri alabileceği bildiriliyor. Herson, Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği ilk büyük şehirdi. Stratejik konumdaki kentin geri alınması, Ukrayna için önemli bir başarı olacak.

Rusya’nın bölgeye atadığı yerel yönetici Kirill Stremousov da Ukrayna birliklerinin yakın gelecekte kent merkezine saldırmaya başlayabileceğini söyledi. Telegram üzerinden bir mesaj yayımlayan Stremousov “Söylediklerimi ciddiye alın. Olabildiğince hızlı bir tahliyeden bahsediyorum” dedi, özellikle de Dinyeper Nehri’nin batısında yaşayanların risk altında olduğunu söyledi.

Ukrayna ise bölgedekilere Rusya’nın hareketlerini uygulamamasını söyledi. Herson yerel yönetimi, Rusya’nın sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak istediğini ifade etti.

İşgal bölgesindeki sivillerin işgal güçleri tarafından tahliyesi savaş suçu kabul ediliyor.

Bölge halkına önceki gece, Ukrayna güçlerinin yaşam alanlarına yaptığı saldırılardan korunmak için acilen bölgeyi terk etmelerini isteyen mesajlar gönderildi.
Rusya Parlamentosu’nda tahliye planlarını anlatan Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Hüsnüllin, tahliye edilecek kişilere Rusya’nın herhangi bir yerinde barınma imkanı verileceğini, arkalarında bırakmak zorunda kaldığı beyaz eşyaların yerine yenisinin temin edilmesi için de kişi başı 100 bin ruble (30 bin TL) aktarılacağını söyledi.

Herson’da savaş öncesi nüfus yaklaşık 300 bindi. Bu sayının 150 bine düştüğü tahmin ediliyor.