Hiç mi üzülmedin

Hiç mi üzülmedin
Sakarya’nın Hendek İlçesi’nde 3 Temmuz 2020’de Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda yedi işçinin öldüğü, 128 işçinin yaralandığı patlamayla ilgili davanın dördüncü duruşması dün Sakarya 1. Ağır Ceza...

Sakarya’nın Hendek İlçesi’nde 3 Temmuz 2020’de Büyük Coşkunlar Havai Fişek Fabrikası’nda yedi işçinin öldüğü, 128 işçinin yaralandığı patlamayla ilgili davanın dördüncü duruşması dün Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Davanın dördüncü duruşmasında tanıklar dinlendi. Sanık avukatlarının tanık olarak dinlenmesini istediği kişiler, beyanlarında kaçak barut üretiminin olduğunu kabul etti.
Tanıkların dinlenmesinin ardından savcı mütalaasını verdi. Savcı, mütalaasında, tutuklu sanıklar Yaşar Coşkun ve Hasan Ali Velioğlu’nun kaçma şüphesinin var olması, bir kısım delillerin toplanmamış olması, adli kontrol tedbirinin yetersiz olduğunun anlaşılmış olduğunu ve sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini talep etti.
Sanık avukatları mağdur yakınları ile tartıştı ve iki mağdur yakını hakim tarafından dışarı çıkarıldı. Patlamada kardeşini kaybeden Hatun Döktepe “Katillerin söz hakkı var, bizim yok” diyerek isyan etti.
“MÜSİAD BAŞKANI OLDUĞUM İÇİN YARGILANIYORUM”
Medyascope’un aktardığına göre; fabrika sahibi Yaşar Coşkun, “Burada suçları konuşmuyoruz, buradaki tek şey siyaset. Ben burada MÜSİAD Başkanı ve hükümete yakın olduğum için yargılanıyorum. Gaziantep’te de oldu, 12-13 kişi öldü, orada niye bir şey olmuyor?” ifadelerini kullandı. Tutuklu sanık Yaşar Coşkun’un avukatları, patlamanın Doğu ve Güneydoğu’dan gelen fındık işçilerinin sabotajı olduğunu iddia etti.
Duruşma sonucunda, Yaşar Coskun ve Hasan Ali Velioğlu’nun tutukluluğunun devamına karar verildi. Davanın bir sonraki duruşması, 25 Ekim 2021 saat 10.00’a ertelendi.
MİT: SABOTAJ İHBARI YOK
Patlamaya ilişkin sabotaj iddiaları, mahkeme heyetinin isteği üzerine Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) tarafından incelenirken, MİT tarafından mahkemeye gönderilen cevap yazısında, patlamaya ilişkin bir sabotaj ihbarının olmadığı belirtildi.
“BU OLAYA ZEMİN HAZIRLANMASINA ÖFKELİYİM”
Patlamada hayatını kaybeden Halis Yılmaz’ın kardeşi Mervenur Yılmaz, duruşma öncesi açıklama yaptı. Yılmaz, “İçimdeki acıyı size anlatamam ama öfkemden biraz bahsedebilirim. Öfkemin asıl sebebi şu içeriden çıkacak olan içerideki sanıklardan çok bizlerin korkuyor olmasına öfkeliyim. Defalarca kez yaşanmış olan olaylara karşı hiçbir önlem alınmayarak bu olaya zemin hazırlanmasına öfkeliyim. İçerideki sanıkların hiçbir vicdan azabı çekmeyerek pişkince verdikleri ifadelere öfkeliyim. Ne söylesek az. Ben artık adaleti aramak istemiyorum. Çünkü adalet aranan bir şey olmamalı. Adalet yerini bulsun istiyorum” dedi.

Patron, patlamadan işçileri sorumlu tutmuştu

Patlamanın meydana geldiği fabrikanın patronu olan MÜSİAD Şube Başkanı Yaşar Coşkun, verdiği ifadede, patlamadan işçileri sorumlu tutmuştu. Yaşar Coşkun’a ait havai fişek fabrikasında yaşanan patlamadan birkaç saat sonra, Hendek ilçesinde MÜSİAD Genel Başkanı ve şube başkanlarının da bulunduğu heyetin, “moral yemeği” vermesi büyük tepkiye yol açmıştı.