Hiçbir yere çekip gitmiyoruz

Hiçbir yere çekip gitmiyoruz
Türkiye’de her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanan 14 Mart’ta bu yıl doktorlar greve gitti. Meslek örgütleri; sağlıkta şiddet, düşük ücret ve ağır iş yüküne karşı sorunlarını dile getirmek için dün ve bugün grevde.Türk...

Türkiye’de her yıl Tıp Bayramı olarak kutlanan 14 Mart’ta bu yıl doktorlar greve gitti. Meslek örgütleri; sağlıkta şiddet, düşük ücret ve ağır iş yüküne karşı sorunlarını dile getirmek için dün ve bugün grevde.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) yaptığı açıklamada, “Toplumun sağlığı her geçen gün daha kötüye gitmekte, sağlığa ulaşım ise güçleşmektedir. Sağlık sistemi sürdürülemez durumdayken bizler sağlıkta şiddet ve malpraktis tehdidi altında, düşük ücretlerle ve ağır iş yüküyle çalışmak zorunda kalmaktayız. Meslek onurumuzun ve emeğimizin en değersiz hale getirildiği dönemdeyiz” dedi. Yapılan açıklamalarda kötü çalışma koşulları ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerine tepki ön plandaydı.

TTB’nin iki günlük grevi boyunca; acil hastalar, diyaliz hastaları, acil gebeler, yoğun bakım hastaları ve kanser hastalarının bakımı ise aksatılmayacak. Türk Diş Hekimleri Birliği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası, Dev Sağlık-İş, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Birlik ve Dayanışma Sendikası ile Genel Sağlık-İş de greve katılıyor.

AİLE HEKİMLERİNİN GREVİ YARIN BİTECEK
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu ise 14-16 Mart tarihleri arasında grevde olacağını açıkladı. Ahesen, Hekimsen, BDS, Hekim Birliği, Genel Sağlık İş, Tabip-Sen, Hürriyet-Sen ve diğer STK’ların da bu üç günlük iş bırakma kararına katılacağı belirtildi.

‘BU TOPRAKLARDA KALACAĞIZ’
İstanbul’da Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Kadıköy İskele Meydanı’na yürüyen sağlık çalışanları, “Hiçbir yere çekip gitmiyoruz. Buradaydık, Buradayız, Burada Kalacağız” ve “Sağlıkta Şiddeti Durduracağız” pankartları taşıdılar.

İstanbul Tabip Odası (İTO) Genel Sekreteri Dr. Osman Küçükosmanoğlu katılımcılar adına ortak açıklamayı okudu:
“Güçsüzlerin gücü, çaresizlerin çaresi olmak, ölümle ve hastalıklarla mücadele etmek, sağlık ve şifa dağıtmak için dün, bugün olduğu gibi yarın da burada, bu topraklarda kalacağız. Ne ülkemizden ne mesleğimizden ne hakkımız olanı istemekten vazgeçeceğiz.”

GELENEKSEL TÖREN GERÇEKLEŞTİRİLEMEDİ: POLİS, 89 YAŞINDAKİ DOKTORU YERE DÜŞÜRDÜ

Her yıl geleneksel olarak 14 Mart Tıp Bayramı vesilesiyle gerçekleştirilen Taksim Anıtı’na çelenk bırakma töreni ise dün sabah polis tarafından engellendi. Polis birkaç kişinin anıta çelenk bırakarak açıklama yapılmaksızın töreni temsili olarak gerçekleştirebileceğini belirtti. Ancak ilerleyen dakikalarda buna da izin verilemeyeceğini söyledi. Barikatları geçmek isteyen doktorlar ile polis arasında yaşanan kısa süreli arbedede 89 yaşındaki Op. Dr. Erdinç Köksal yere düştü. Erdinç Köksal polislere, “Ananızı babanızı tedavi ettik biz, yapmayın Allah aşkına” diyerek tepki gösterdi. Taksim Anıtı’na çelenk bırakılmasına ve açıklama yapılmasına izin verilmedi. Çelenk polis barikatının önüne bırakıldı.

Duvar’a konuşan Köksal, çamurlu beyaz gömleğini hayatı boyunca saklayacağının altını çizerek, “Bu hakikaten utanç verici bir şey” dedi.