Hitit sarayı ve tapınak kalıntıları gün yüzüne çıkıyor

Hitit sarayı ve tapınak kalıntıları gün yüzüne çıkıyor
Yozgat’ın Sorgun ilçesi Büyüktaşlık köyü sınırları içerisinde yer alan Uşaklı Höyük’te, 5 bin yıl öncesine ait bulgular, fırça ve mala darbesiyle özenle gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor.Kültür Varlıkları...

Yozgat’ın Sorgun ilçesi Büyüktaşlık köyü sınırları içerisinde yer alan Uşaklı Höyük’te, 5 bin yıl öncesine ait bulgular, fırça ve mala darbesiyle özenle gün yüzüne çıkarılmaya çalışılıyor.

Kültür Varlıkları ve Müzeler Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizmi Müdürlüğü ile İtalyan Pisa Üniversitesinin ortaklaşa yürüttüğü kazı çalışmaları, 30 kişilik bir ekiple devam ediyor, Bu yıl yapılan kazı çalışmaları sonunda Hititlere ait ayin yerinin kalıntılarının ortaya çıktığı tahmin edilirken, kazı alanının bir bölümünde biri erkek, iki kadın ve bir çocuk mezarının da ortaya çıktığı tespit edildi. Yapılan kazılarda elde edilen bulgular, akademisyenler tarafından değerlendirilerek kayıt altına alınıyor.


Ay sonuna kadar kazı çalışmalarının tamamlanacağını bildiren Kazı Başkanı Pisa Üniversitesinden Anacleto D’Agostino, bu yıl yaptıkları kazılarda Roma dönemine ait mezarların bulunduğunu, mezardan çıkan iskeletlerin ise incelendiğini söyledi. D’Agostino, "Bu proje, Türk-İtalyan arkeoloji projesidir. Bu alanda Ev ve Demir Çağı duvar buluntusu var. Başlangıç alanında Hitit ve Roma dönemi buluntuları var. Çok önemli bir mozaik, milattan önce bin 500 yıllarına ait. Belki ilk mozaik Akdeniz bölgesinde var, bu daha eski. Bu proje 2008 yılında başladı, önce yüzey araştırmaları yapıldı, 4 yıldan sonra kazılara başladık” dedi.

Bu yıl Roma dönemine ait mezarlar var, 4 iskeletten 2’si çocuk, bir erkek ve bir kadın 40-45 yaşlarında. Çok enteresan, antropologlar iskeletler üzerinde çalışıyor. Burada çok mezar var. Ama biz şimdi Hitit dönemini ilk olarak araştırıyoruz. Bu bölge tarih için çok önemli. Normalde çok çanak çömlek var. Binalar, tapınaklar, Hitit sarayı var, birçok kemik var, hayvan kemikleri var. Bu çok önemli, çünkü ne yiyorlar haber veriyor.”